2018-12-10 10:19:20
Φωτογραφία για Απόστρατοι: Στις 21 Δεκ. αναμένεται η πληρωμή των αναδρομικών-Τι κρατήσεις θα γίνουν-Τι λέει ο σημερινός Τύπος
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ «ΕΘΝΟΣ» της 10-12-2018:

Ειδικά μισθολόγια: Αναδρομικά έως 47 μηνών για τους συνταξιούχους

Γιάννης Φώσκολος

Περίπου 115.000 είναι οι συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων που δικαιούνται αναδρομικά

Στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεταινα καταβληθούν τα αναδρομικά σε περίπου 115.000 αποστράτους και άλλους συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων, των οποίων η σύνταξη ήταν εξαρτημένη από τον μισθό των αντίστοιχων εν ενεργεία υπαλλήλων.

Οπως ξεκαθαρίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), το χρηματικό ποσό των αναδρομικών θα καταβληθεί εφάπαξ, όπως εφάπαξ θα είναι και η φορολόγηση, με τις κρατήσεις να περιορίζονται σε 20%. Το συνολικό κονδύλι που θα διανεμηθεί φτάνει στα 233,1 εκατ. ευρώ (425 εκατ. ευρώ μεικτά). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναδρομικά θα δοθούν στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου την ίδια ημέρα με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019, η οποία προπληρώνεται, αλλά θα πρόκειται για δύο ξεχωριστά κονδύλια. Αναμένεται, δηλαδή, το ποσό των αναδρομικών να αναγράφεται σε ξεχωριστό πεδίο στο εκκαθαριστικό.


Όπως ξεκαθαρίζεται και στην ΚΥΑ, για όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά υπολογίζονται με αναφορά στο χρονικό διάστημα που ορίστηκε για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους και μέχρι το χρονικό σημείο υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016). Αυτό σημαίνει πως δικαιούχοι των αναδρομικών είναι πέντε κατηγορίες συνταξιούχων, πρώην υπάλληλοι ειδικών μισθολογίων:

1. Απόστρατοι, δηλαδή πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού ΣώματοςΕλληνικής Ακτοφυλακής. Οι απόστρατοι θα λάβουν αναδρομικά 47 μηνών, της περιόδου από 1/8/2012 έως 30/6/2016. Υπενθυμίζεται πως οι στρατιωτικοί ήταν οι μόνοι που υπήχθησαν στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου την 1η Ιουλίου του 2016, για λόγους που είχαν να κάνουν με την αποστρατεία.

2. Συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, γιατροί δημόσιας υγείας ΕΣΥ, επικουρικοί κ.λπ. Θα λάβουν αναδρομικά 18 μηνών, με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 13/11/2014 έως 12/5/2016.

3. Συνταξιούχοι καθηγητές-μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, εκπαιδευτικό προσωπικό και ΕΔΙΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ, μέλη ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ, μέλη Διδακτικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού των ΑΕΑ, ερευνητές και ΕΛΕ των ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και τεχνολογικών φορέων, καθώς και των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Θα λάβουν αναδρομικά 16,5 μηνών, για το διάστημα από 1/1/2015 έως 12/5/2016.

4. Συνταξιούχοι πρ. μόνιμο καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Θα λάβουν αναδρομικά 16,5 μηνών, με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως 12/5/2016.

5. Συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί και πρ. μέλη του κύριου προσωπικού του ΝΣΚ. Θα λάβουν αναδρομικά 23 μηνών, με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 1/8/2012 έως και 30/6/2014. Δικαίωμα στα αναδρομικά έχουν και οι κληρονόμοι της σύνταξης, σε περίπτωση που ο συνταξιούχος έχει πεθάνει. Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, το ποσό των αναδρομικών καταβάλλεται «στα πρόσωπα στα οποία έχει μεταβιβαστεί ή θα μεταβιβαστεί η σύνταξη», σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου. Ακόμη όμως κι αν η σύνταξη δεν μεταβιβάζεται, το χρηματικό ποσό των αναδρομικών «θα καταβληθεί στους νόμιμους κληρονόμους με την υποβολή στην αρμόδια υπηρεσία των προβλεπόμενων νομιμοποιητικών εγγράφων».

Ο υπολογισμός

Υπενθυμίζεται πως οι αποδοχές των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων επηρεάζονταν μέχρι τον νόμο Κατρούγκαλου και από τους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων. Στον νόμο των αναδρομικών προβλέφθηκε ότι η καταβολή αυτού του εφάπαξ ποσού δεν επηρεάζει το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης που έχει ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό, ο οποίος θα πρέπει να κάνει πρεμιέρα από τον Ιανουάριο του 2019.

Αν οι συνταξιούχοι έχουν λάβει, σε εκτέλεση τελεσίδικων αποφάσεων, ποσά που αντιστοιχούν σε αυτά που θα λάμβαναν εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι μισθολογικές διατάξεις του Ν. 4093/2012, τα σχετικά ποσά που επιδικάστηκαν συμψηφίζονται με το εφάπαξ χρηματικό ποσό που θα λάβουν τώρα, κατά το μέρος που αναφέρονται στο ίδιο χρονικό διάστημα, εξαιρουμένων των σχετικών επιδικασθέντων τόκων.

Ο συμψηφισμός ισχύει και για αποφάσεις που τυχόν εκδοθούν στο μέλλον, εφόσον αυτές αναφέρονται στο επίμαχο χρονικό διάστημα. Οι διατάξεις ισχύουν και για συνταξιούχους που εξαιρέθηκαν από τον νόμο, για παράδειγμα όσους δικαιούνται σύνταξη λόγω ανικανότητας ή θανάτου που προήλθε εξαιτίας της υπηρεσίας.

Οριστικά στις 13 Δεκεμβρίου σε εν ενεργεία ένστολους

«Κλείδωσε» οριστικά η ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών στους εν ενεργεία ένστολους των υπουργείων Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με την υπ' αριθ. 1761/18/2516284 Διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., η εκταμίευση του χρηματικού ποσού στο δικαιούμενο αστυνομικό προσωπικό θα γίνει την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος» την περασμένη εβδομάδα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ολοκλήρωσαν την επεξεργασία των ποσών που αντιστοιχούν στο εν ενεργεία προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., με τα ποσά να κυμαίνονται από 640 έως 8.450 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας.

Επισημαίνεται ότι υπολογισμός των εν λόγω ποσών διαμορφώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, τις μισθολογικές μεταβολές καθώς και τις ώρες εργασίες που δικαιολογούν τη χορήγηση του επιδόματος αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας (νυχτερινό) κατά το χρονικό διάστημα από 1/8/2012 έως 21/12/2016.

Για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, η ημερομηνία καταβολής φαίνεται πως είναι η ίδια, καθώς την περασμένη Παρασκευή το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εξέδωσε ανακοίνωση ότι μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου θα έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» της 10-12-2018 και το fmvoice.gr:

Με «κούρεμα» 45% τα αναδρομικά στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων

Κρατήσεις συνολικού ύψους 45%θα υποστούν τα αναδρομικά που θα καταβληθούν εντός του τρέχοντος μηνός σε περισσότερους από 110.000 συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων. Συγκεκριμένα, η - δημοσιευθείσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - κοινή υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας καταβολής των ποσών στους συγκεκριμένους συνταξιούχους αναφέρει ότι το συνολικό ακαθάριστο ποσό των αναδρομικών θα ανέλθει σε 425.000.000 ευρώ αλλά το καθαρό ποσό που θα εισπράξουν τελικά οι δικαιούχοι, μετά τη διενέργεια των προβλεπόμενων κρατήσεων, θα περιοριστεί στα 233.100.000 ευρώ.

Γράφει ο: Γιώργος Παλαιτσάκης

Τα αναδρομικά θα καταβληθούν με σκοπό την μερική αποκατάσταση των απωλειών που υπέστησαν οι αποδοχές των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων από τον Αύγουστο του 2012 με την εφαρμογή των «αντισυνταγματικών» περικοπών του ν. 4093/2012. Τα ποσά των αναδρομικών θα καταβληθούν εφάπαξ στους δικαιούχους.

Η απόφαση που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστ. Πετρόπουλο. Δημοσιεύθηκε δε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την απόφαση:

1. Από την καταβολή των αναδρομικών προκαλείται δαπάνη για το οικονομικό έτος 2018, τόσο επί του Κρατικού Προϋπολογισμού, ύψους έξι εκατομμυρίων (6.000.000) ευρώ [καθαρή δαπάνη μετά τη διενέργεια των προβλεπόμενων κρατήσεων και φόρου, τέσσερα εκατομμύρια εκατό χιλιάδες ευρώ (4.100.000€)], όσο και επί του Προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ύψους τετρακοσίων δέκα εννέα εκατομμυρίων (419.000.000) ευρώ [καθαρή δαπάνη μετά τη διενέργεια των προβλεπόμενων κρατήσεων και φόρου, διακόσια είκοσι εννέα εκατομμύρια (229.000.000) ευρώ].

2. Το εφάπαξ ποσό αναδρομικών θα καταβληθεί στους συνταξιούχους:

- αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

- ιατρούς του Ε.Σ.Υ.

- μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι., στο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Π.) και το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), στα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), στα μέλη του Διδακτικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), στους ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες (Ε.Λ.Ε.) των ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13α του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), καθώς και των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

- μέλη του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής .

- δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

3. Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, το εφάπαξ ποσό θα καταβάλλεται στα πρόσωπα στα οποία έχει μεταβιβαστεί ή θα μεταβιβαστεί η σύνταξη.

4. Στην περίπτωση που δεν μεταβιβάζεται η σύνταξη λόγω θανάτου του δικαιούχου, το χρηματικό ποσό θα καταβληθεί στους νόμιμους κληρονόμους με την υποβολή των απαιτούμενων νομιμοποιητικών εγγράφων. Τα αναδρομικά των κληρονόμων όμως θα πληρωθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

5. Το εφάπαξ ποσό των αναδρομικών θα υπαχθεί σε όλες τις «μνημονιακές» κρατήσεις, δηλαδή σε:

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που είναι από 3% ως 14% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ,

στην μείωση του νόμου 4024/2011 που είναι 20% για το τμήμα σύνταξης άνω των 1.200 ευρώ,

στην περικοπή του νόμου 4051/2012 που είναι 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, και

τις μειώσεις του νόμου 4093/2012 που είναι από 5% ως 20% για συντάξεις από 1.000 ευρώ και πάνω.

Επιπλέον θα επιβάλλεται και κράτηση 6% για ασθένεια.

Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν αναδρομικάγια το διάστημα από 1/8/2012 έως και Μάιος 2016, και θα υπολογιστούν ως τη διαφορά μεταξύ των κρατήσεων που έγιναν και αυτών που θα έπρεπε να γίνουν στη σύνταξη που θα είχαν οι συνταξιούχοι λόγω της εφάπαξ πληρωμής των αναδρομικών τους.

Για παράδειγμα αν η σύνταξη στο διάστημα αυτό λόγω των αναδρομικών έπρεπε να είναι 2.000 ευρώ, ενώ ο συνταξιούχος έπαιρνε 1.600 ευρώ, θα υπολογιστούν όλες οι μνημονιακές μειώσεις επί των 2.000 ευρώ και θα συμψηφιστούν με τις μειώσεις που έγιναν επί των 1.600 ευρώ. Η διαφορά που θα προκύψει θα αφαιρεθεί από το ποσό των αναδρομικών που αναλογούν στον συνταξιούχο.

6. Επί του καταβαλλόμενου εφάπαξ ποσού αναδρομικών που θα προκύπτει μετά την αφαίρεση όλων των παραπάνω ασφαλιστικών κρατήσεων και μειώσεων, θα διενεργείται παρακράτηση φόρου 20%. Ως χρόνος κτήσης του ποσού θα θεωρείται το φορολογικό έτος 2018. Ωστόσο, με την επιβολή παρακράτησης φόρου 20% θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου.

7. Σε περίπτωση συνταξιούχων που έχουν δικαιωθεί ή πρόκειται να δικαιωθούν με δικαστικές αποφάσεις και έλαβαν ή θα λάβουν αναδρομικά για μεγαλύτερο διάστημα, δηλαδή και πέραν του Μαΐου του 2016, τα αναδρομικά που θα δοθούν θα συμψηφίζονται. Αν δηλαδή ένας συνταξιούχος πάρει τώρα εφάπαξ ποσό αναδρομικών 5.000 ευρώ, ενώ το δικαστήριο τον δικαιώσει με 9.000 ευρώ, θα πάρει επιπλέον 4.000 ευρώ ώστε στο σύνολο να έχει 9.000 ευρώ ήτοι 5.000 ευρώ από τα αναδρομικά που προβλέπει ο νόμος 4575/2018 και άλλα 4.000 από την δικαστική απόφαση.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ