2018-12-10 11:45:32
Φωτογραφία για Ευρωδικαστήριο: Η Βρετανία μπορεί να αποσύρει μονομερώς το Brexit
Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανακαλέσει την απόφαση της εξόδου του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την άδεια των υπόλοιπων 27 χωρών, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ανοίγοντας το δρόμο για ένα δεύτερο δημοψήφισμα στη χώρα. Σύμφωνα με την απόφαση, το Brexit μπορεί να ανακληθεί με την μονομερή απόσυρση του άρθρου 50 από το Λονδίνο.

Βάσει της απόφασης, αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να αλλάξει τίποτα στους όρους συμμετοχής της Βρετανίας στην Ένωση. Η απόφαση προβλέπει πως κάθε κράτος-μέλος μπορεί να ακυρώσει τη διαδικασία που εκκινεί το άρθρο 50, χωρίς να λάβει την έγκριση από άλλο κράτος-μέλος, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας αποχώρησής του από την Ένωση.

Η απόφαση έρχεται μία μέρα προτού η Τερέζα Μέι ζητήσει από τη βρετανική Βουλή να επικυρώσει τη συμφωνία της εξόδου την οποία έχουν εγκρίνει οι Βρυξέλλες.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα επιθεωρηθεί τώρα από το Αστικό Δικαστήριο της Σκωτίας, αφού εκεί θα διεξαχθεί η τελευταία νομική μάχη κατά της κεντρικής βρετανικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται πως θα φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις που έκαναν τόσο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και η Κομισιόν ότι, το άρθρο 50 δεν μπορεί να ανακληθεί.


Η απόφαση είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με την πρόταση που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ο γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου και η οποία ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο δημοψήφισμα, το οποίο προκρίνουν οι πολέμιοι του Brexit ως λύση στο αδιέξοδο που  αναμένεται να δημιουργηθεί μετά την αυριανή ψηφοφορία. Η απόφαση αυτή, υποστηρίζουν, στέλνει το μήνυμα στους βουλευτές ότι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν πλέον δεν είναι Brexit με ή χωρίς συμφωνία, αλλά ανοίγονται και άλλοι δρόμοι και κυρίως δίνεται η δυνατότητα στη χώρα να σταματήσει τον χρόνο.

Δίχως συγκλονιστικού απροόπτου, η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., καθώς και η πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις, τα οποία συμφώνησε η Μέι με τους Ευρωπαίους ηγέτες αναμένεται να καταψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το Σαββατοκύριακο, μία σειρά από δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου ήθελαν τη Μέι να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις εντός του κόμματός της να αποφύγει ένα «Βατερλώ» αναβάλλοντας την ψηφοφορία. Η Νταόυνινγκ Στριτ ωστόσο το διέψευσε κατηγορηματικά την Κυριακή, ενώ η ίδια η Βρετανίδα Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι εάν η συμφωνία απορριφθεί, είναι πιθανόν η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές ή το Brexit να μην προχωρήσει.  

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η απόφαση θα πρέπει να ακολουθήσει μία «δημοκρατική διαδικασία», που στην περίπτωση της Βρετανίας σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τη Bουλή. Στόχος του Δικαστηρίου, ήταν να ανακοινωθεί η απόφαση «ώστε να διευκρινιστούν οι επιλογές των βουλευτών» προτού κληθούν να ψηφίσουν επί της συμφωνίας.

AMΠE/Reuters/BBC 

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ