2018-12-10 18:15:38
Φωτογραφία για Δελτίο τύπου ΙΣΗ για τον οικογενειακό ιατρό
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ν.Π.Δ.Δ.) 

ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΙΔΟΥ 19 712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 

ΤΗΛ.: 2810 283385 -2810 330193, FAX : 2810 330194 

Web: www.ish.gr, e-mail: [email protected]

Ηράκλειο, 10/12/2018 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Αγαπητοί συμπολίτες, 

Στο πλαίσιο του περιορισμού των δαπανών για την Υγεία, άρχισε να λειτουργεί από 01/08/2018 ο περίφημος θεσμός του «Οικογενειακού Ιατρού», με τρόπο αυθαίρετο και χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρή διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα. 

Ο Οικογενειακός Ιατρός, ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας ή Παιδιατρικής, καλείται να αναλάβει συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης (2250 ενήλικες και 1500 παιδιά) και να υπηρετεί σε Δημόσιες Δομές Υγείας (ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ). 

Λόγω αδυναμίας του συστήματος, δόθηκε η δυνατότητα σύμβασης και με ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς με συγκεκριμένο, επίσης, πληθυσμό ευθύνης και καθορισμένο ωράριο λειτουργίας (4 ώρες καθημερινά) και πάλι, όμως, οι γιατροί δεν επαρκούν. Η πρόσβαση στον Οικογενειακό Ιατρό παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, διαταράσσοντας, έτσι, τη σχέση εμπιστοσύνης γιατρού – ασθενή, αυξάνοντας την αναμονή, τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία, γυρίζοντας μας χρόνια πίσω. 


Όλοι οι γιατροί, είτε έχουν σύμβαση είτε όχι με τον ΕΟΠΥΥ, διατηρούν το δικαίωμα να γνωματεύουν, να συνταγογραφούν εργαστηριακές εξετάσεις και φάρμακα και φυσικά, έχουν τη δυνατότητα να παραπέμπουν τους ασθενείς τους για εξέταση και ενδεχόμενη νοσηλεία σε Νοσοκομείο, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. 

Καθίσταται, συνεπώς, σαφές ότι, οι διαρροές των τελευταίων μηνών, ομολογούν εμφατικά την προχειρότητα του σχεδιασμού και την ανεπάρκεια του θεσμού, η εφαρμογή του οποίου, με τεχνάσματα και αλχημείες, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. 

Για μια ακόμη φορά, καταθέτουμε τις προτάσεις μας για την ελεύθερη επιλογή γιατρού, χωρίς χωροταξικούς ή άλλους περιορισμούς, με χρήση ηλεκτρονικής κάρτας ασθενούς, με την εφαρμογή δυναμικού ετήσιου, κλειστού προϋπολογισμού ανά ασθενή με βάση την ηλικία, το φύλο και τη νοσηρότητα, ώστε ο πολίτης να αποκτήσει την υπευθυνότητα της διαχείρισης της φροντίδας και των οικονομικών της υγείας του. Επίσης, τις προτάσεις μας για τη δημιουργία Αστικού Τύπου Κέντρων Υγείας 24-ώρου εφημερίας για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που δεν χρήζουν νοσηλείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία. 

Ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού και η ελεύθερη επιλογή του, είναι δικαίωμα για τον πολίτη και όχι μια τυχαία αντιστοίχιση, με βάση τοπογραφικά ή δημογραφικά κριτήρια. Η δημιουργία και η εφαρμογή ενός Προγράμματος σύγχρονης, αποτελεσματικής και αξιόπιστης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι υποχρέωση της Πολιτείας και εξασφαλίζεται αφήνοντας στην άκρη ιδεοληψίες, δογματισμούς και εκβιαστικά διλήμματα. 

Ο Πρόεδρος                  Ο Γεν. Γραμματέας 

Χάρης Χ. Βαβουρανάκης Κων/νος Γ. Χλαπουτάκης 

Ο Συντονιστής Ιατρών ΕΟΠΥΥ 

Νικόλαος Εμμ. Λαθουράκης
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ