2018-12-11 00:51:07
Φωτογραφία για “Βαρίδι” τα δημόσια νοσοκομεία στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών - “Πετάει” ο ΕΟΠΥΥ
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του χώρου της Υγείας είχαν φτάσει σε επίπεδα – ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2012, αγγίζοντας τότε τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης

ΙΑΤRONET

Μείωση κατά 17,5% καταγράφεται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του τομέα της Υγείας κατά το πρώτο δεκάμηνο του έτους.

Οφείλεται αποκλειστικά στη σημαντική μείωση κατά 57,5% που πέτυχε ο ΕΟΠΥΥ. Στα δημόσια νοσοκομεία καταγράφεται αύξηση κατά 7% από τον περασμένο Ιανουάριο.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τα πρόσφατα στοιχείατου υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού έως και τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με αυτά, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες του τομέα της Υγείας ανέρχονταν τον συγκεκριμένο μήνα στα 726 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 881 εκατομμυρίων στην αρχή του έτους.

Μεγάλη υποχώρηση καταγράφεται στον ΕΟΠΥΥ, με τον Οργανισμό να οφείλει 250 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 532 εκατομμυρίων τον Ιανουάριο (μείωση 57,5%).


Στον αντίποδα, τα δημόσια νοσοκομεία εμφανίζουν αύξηση, με το οφειλόμενο ποσό να ανέρχεται στα 476 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 349 εκατομμυρίων στην αρχή του έτους (αύξηση 7%).

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ορίζονται ως τα απλήρωτα τιμολόγια, τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερες από 90 ημέρες από την ημερομηνία υποχρέωσης εξόφλησης.

Επιστροφές

Όπως διευκρινίζεται από τους συντάκτες του δελτίου, τα ποσά είναι μικτά και υφίσταται απαίτηση για υποχρεωτικές επιστροφές (rebate και clawback), που δεν έχουν συμψηφιστεί ακόμα.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του χώρου της Υγείας είχαν φτάσει σε επίπεδα – ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2012, αγγίζοντας τότε τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ΕΟΠΥΥ κατείχε τότε τη μερίδα του λέοντος, με οφειλές 2,7 δισ. ευρώ, ενώ τα νοσοκομεία όφειλαν τότε 1,7 δισεκατομμύριο.

Αποσυμπίεση

Ακολούθησε μία διαδικασία αποπληρωμών, η οποία τις αποσυμπίεσε σημαντικά έως τον Δεκέμβριο του 2017, δίνοντας ανάσα στις πολλές επιχειρήσεις και παρόχους.

Η κατάσταση έχει βελτιωθεί θεαματικά στον ΕΟΠΥΥ, με τη μείωση να ξεπερνά το 90% το διάστημα Δεκέμβριος 2012 – Οκτώβριος 2018. Ενδεικτικό είναι πως ορισμένες κατηγορίες παρόχων το Οργανισμού εξοφλούνται πλέον δύο μήνες μετά την υποβολή των αιτημάτων πληρωμής.

Μικρότερη μείωση κατά 73% καταγράφεται το ίδιο διάστημα και στις οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ