2018-12-11 10:09:36
Φωτογραφία για Ετοιμάζονται αλλαγές στον οικογενειακό γιατρό μετά το ναυάγιο! Τι σχεδιάζει το υπ.Υγείας για γιατρούς και πολίτες
Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Αλλαγές στο νέο θεσμό του οικογενειακού γιατρού ετοιμάζει ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός μετά το χάος που δημιουργήθηκε στους πολίτες οι οποίοι ψάχνουν ψάχνουν αλλά οικογενειακό γιατρό δε βρίσκουν.

Ειδικότερα όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας με την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, καθίσταται σαφές ότι παρατείνεται το θέμα της υποχρεωτικής επιλογής γιατρού έως το τέλος του έτους, ενώ δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στους πολίτες που δε θα εγγραφούν. Άλλωστε είχε προκληθεί αναστάτωση μετά τις διαδόσεις ότι όποιος δεν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρόθα στερηθεί της πρόληψης, των εξετάσεων κ.λ.π.

Όπως διαβεβαίωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους Παθολόγους της Ένωσης, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των πολιτών από όλους τους παθολόγους ως έχει χωρίς να αποκλείονται όσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στις λίστες των οικογενειακών ιατρών μέχρι 31/12.


Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού μόνο 1 στους 10 πολίτες μπορεί να βρει οικογενειακό γιατρό. Διαβάστε ΕΔΩ ποιες περιοχές είναι τυχερές και έχουν κάποιους γιατρούς διαθέσιμους έστω λιγοστούς: «Δείτε σε ποιες περιοχές της Ελλάδος υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί και πόσοι! Όλοι οι πίνακες»

Άλλωστε το σύνολο των οικογενειακών γιατρών που υπάρχουν σήμερα στη χώρα είναι μόλις 1117 τόσο στις δημόσιες μονάδες (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας κ.λ.π.) όσο και μέσω ΕΟΠΥΥ και τους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς.

Κανονικά φάρμακα και τα παραπεμπτικά από όλους τους παθολόγους

Όπως φαίνεται ο υπουργός Υγείας εμφανίζεται πιο διαλλακτικός μετά βέβαια και την αποτυχία του συστήματος.

Όπως εξήγησε στην Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, ο θεσμός του gatekeeping για παραπομπή σε νοσοκομεία δεν θα αφορά τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη.

Επίσης δε θα υπάρξει κανένας αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση και τα παραπεμπτικά εξετάσεων για όλους τους παθολόγους.

Έρχεται υπουργική απόφαση για τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο

Στο μεταξύ όμως όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr έτοιμη είναι η υπουργική απόφαση για τον ατομικό φάκελο υγείας για όλους τους ασφαλισμένους. Δείτε ΕΔΩ τι θα περιλαμβάνει: «Με νέα υπουργική απόφαση υποχρεωτικός ο ατομικός φάκελος ασθενούς για όλους! Ποιοι θα έχουν πρόσβαση»

Πάντως σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας η δημιουργία και διαχείριση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα είναι εφικτή για όλους τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη.

Παζάρια και για τις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών

Ταυτόχρονα ο υπουργός Υγείας φαίνεται ότι θα ξεκινήσει νέο διάλογο για τις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους Παθολόγους, επεξεργάζεται βελτιώσεις ειδικά στα χρήματα που θα καταβάλλονται στον ιατρικό κλάδο.

«Συζητήθηκε η δυνατότητα βελτίωσης των όρων των συμβάσεων των ήδη συμβεβλημένων οικογενειακών ιατρών και υπήρξε διάθεση βελτίωσης τους. Θα προγραμματιστεί σχετική συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα κ. Βαρδαρό» σημειώνουν τα μέλη της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος.

Ξεχωριστές προκηρύξεις για τις ΤΟΜΥ για Παθολόγους

Παράλληλα φαίνεται ότι θα διαχωρισθούν οι προκηρύξεις για προσλήψεις στις ΤΟΜΥ και οι θέσεις των Παθολόγων θα προκηρύσσονται ξεχωριστά από αυτές των Γενικών Γιατρών και των Παιδιάτρων.

Ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε στον κλάδο να εξετάσει τη δυνατότητα να προκηρύσσονται θέσεις ειδικών παθολόγων ανεξάρτητα από αντίστοιχες που θα προκηρύσσονται για γενικούς ιατρούς και παιδίατρους, «με κατάργηση του διαζευκτικού ή στις προκηρύξεις των θέσεων» όπως τονίζουν τα μέλη της Ένωσης των Παθολόγων.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ