2018-12-11 11:51:32
Φωτογραφία για Επικουρικοί γιατροί: Οι μεν φεύγουν, οι δε μένουν- Όσο για τα αναδρομικά, πάνε κι έρχονται!
Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Κανείς δεν θα ήθελε να εργάζεται αυτό το διάστημα στα δημόσια νοσοκομεία... Οι επικουρικοί γιατροί των οποίων η θητεία λήγει αυτό το μήνα φεύγουν αφήνοντας πίσω τους δυσαναπλήρωτο κενό, και μένοντας οι ίδιοι άνεργοι. Από την άλλη πλευρά, τα περίφημα αναδρομικά των νοσοκομειακών γιατρών χρειάζονται μετά τις ΚΥΑ και εγκυκλίους για να αρχίζουν να υπολογίζονται... Κι αφού δεν υπάρχει κανείς ειδικός να τις συντάξει, ζήτησαν οι διοικητές των ΥΠΕ από τα λογιστήρια των νοσοκομείων να βγάλουν ποσά ...από το κεφάλι τους μέχρι αύριο Τετάρτη και στη συνέχεια θα τους λύσουν τις απορίες!

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΙΝΑΠ είχε χθες μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ετέθησαν πάλι τα ίδια θέματα: Τι θα γίνει με τους επικουρικούς και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ αλλά και ο χρόνος - τρόπος πληρωμής των αναδρομικών.

Αρχίζουμε από το τελευταίο:

Ο υπουργός Υγείας διαρρέει ότι οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τον υπολογισμό των αναδρομικών στους νοσοκομειακούς γιατρούς, είναι υπό επεξεργασία... Αλλά την ίδια ώρα, οι διοικητές των ΥΠΕ έχουν ζητήσει από τους λογιστές των νοσοκομείων να υπολογίσουν πόσα χρήματα αναλογούν σε κάθε γιατρό χωρίς εγκύκλιο. Χωρίς οδηγίες. Χωρίς κοινή συνισταμένη. Έτσι... Όπως καταλαβαίνει ο κάθε λογιστής!

Οι καταστάσεις που θα σχηματιστούν μέχρι αύριο, θα αποσταλούν μέσω των ΥΠΕ στο υπουργείο Υγείας. Και ο μόνος λόγος που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν, είναι να φανεί μια γενική εικόνα του συνολικού ποσού (κι αν μας φτάνει για όλους!!!) αλλά και να αναδειχτούν τα σημεία που χρειάζονται διευκρίνιση, επεξήγηση, εξειδίκευση και άρα ...το περιεχόμενο των εγκυκλίων!

Στόχος και επιθυμία του ΥΥΚΑ είναι να πληρωθούν τα αναδρομικά στα περισσότερα νοσοκομεία (ειδικά τα μικρότερα της περιφέρειας) εντός του Δεκεμβρίου, και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου να έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά σε όλους ανεξαιρέτως τους γιατρούς. Αλλά έτσι όπως πάει το πράγμα, είναι ζήτημα αν θα πληρωθούν μέχρι τις 27 Ιανουαρίου που προβλέπει η ΚΥΑ.

Οι επικουρικοί γιατροί

Όσων επικουρικών γιατρών η θητεία τελειώνει μέσα στο Δεκέμβριο, θα φύγουν αμετάκλητα. Πιο τυχεροί φαίνεται να είναι όσοι προσλήφθηκαν με ΕΣΠΑ και η θητεία τους λήγει τον Ιανουάριο. Αυτοί θα πάρουν παράταση 10 τουλάχιστον μηνών. Αυτό βεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ ο Ανδρέας Ξανθός, ενώ συμπλήρωσε ότι θα προκηρυχθούν το νέο έτος και θέσεις μονίμων στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι νυν επικουρικοί γιατροί.

Όσο για την αναπροσαρμογή μισθών στους γιατρούς του ΕΣΥ, μάλλον δεν πρέπει να κρατούν την αναπνοή τους καθώς ούτε το επιτρέπει ο προϋπολογισμός, ούτε το προβλέπει κάποιος νόμος, ούτε φαίνεται αν ανοίγει σύντομα κάποια συζήτηση!
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ