2018-12-11 22:09:36
Φωτογραφία για Απονομή χάριτος από Καλογήρου σε ταξιτζήδες με καταδίκες για ληστείες, προώθηση μεταναστών, οπλοφορία και κλοπές
 Λιποτάκτης γράφεται στην Ένωση απόστρατων αξιωματικών στρατού

Χριστουγεννιάτικο μποναμά στον κλάδο των ταξιτζήδων επεφύλασσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλης Καλογήρου, καθώς μετά

από την απονομή χάριτος πιάνουν το τιμόνι των ταξί πολίτες, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για ληστείες, παράνομη προώθηση στη χώρα αλλοδαπών, κλοπές, οπλοφορία, πλαστογραφία και λιποταξία. Μεταξύ όμως των συνολικά 14 πολιτών με καταδίκες, στους οποίους απονεμήθηκε χάρη πρόσφατα, υπάρχει και μία ξεχωριστή περίπτωση, πραγματικά μοναδική και ενδεικτική της σωφρονιστικής πολιτικής της Πολιτείας. Ισως είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χάρη αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, τον οποίο καταδίκασε το Στρατοδικείο για λιποταξία, για να ανακτήσει τον στρατιωτικό του βαθμό, ώστε να εγγραφεί στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού!

Όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση του κ
. Καλογήρου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 22 Νοεμβρίου 2018, στην οποία έχουν την τιμητική τους οι οδηγοί ταξί. Σύμφωνα λοιπόν με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που εκδόθηκε ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων, «αίρονται οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του Τ.Χ του Δ με τις υπ' αριθμ. … και …/1994 αποφάσεις του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, σε συνολική ποινή κάθειρξης πέντε (5) ετών και επτά (7) μηνών και παρεπόμενη ποινή στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων για τρία (3) έτη για τα αδικήματα της τετελεσμένης ληστείας και απόπειρας αυτής από κοινού και κατ'εξακολούθηση και της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα για την απόκτηση ειδικής άδειας οδήγησης επιβατηγού δημόσιας χρήσης αυτοκινήτου(ταξί)».

Με βάση την απόφαση του κ. Καλογήρου, κώλυμα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ταξιτζής δεν θα υπάρχει ούτε για τον Λ.Β του Π λόγω της καταδίκης του με την υπ' αριθμ. …/2010 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ιωαννίνων «σε ποινή φυλάκισης δεκαέξι (16) μηνών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της παράνομης προώθησης στη χώρα αλλοδαπών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή».

Στο πλαίσιο αυτό, αίρονται οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του αλλοδαπού P. N του M, με την υπ' αριθμ. …/2011 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, «σε ποινή φυλάκισης έξι (6) μηνών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα για την ανανέωση της ειδικής άδειας οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου (ταξί)». Στο ίδιο πνεύμα, δεν θα αποτελεί κώλυμα για την ανανέωση ειδικής άδειας οδήγησης ταξί η καταδίκη του Κ. Ι του Χ με την υπ'αριθμ. …/2009 απόφαση του Πενταμελούς Ναυτοδικείου Πειραιώς, σε ποινή φυλάκισης τριών(3) μηνών με τριετή αναστολή και επικουρικώς μετατραπείσα σε χρηματική για το αδίκημα της λιποταξίας στο εσωτερικό σε ειρηνική περίοδο. Επιπλέον αίρονται οι κατά νόμον συνέπειες από τις καταδίκες του Κ. Γ του Ε για το αδίκημα της κλοπής και του Ν. Χ του Π για το αδίκημα της οπλοφορίας ώστε να μπορούν να οδηγούν ταξί.

Στο μεταξύ, μέχρι την απόφαση του κ. Καλογήρου δεν γνωρίζαμε ότι μέλη της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού μπορούν να γίνουν και λιποτάκτες. «Αίρονται οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του Τ. Α του Π, με την υπ' αριθμ. …/1981 απόφαση του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης ενός (1) έτους με τριετή αναστολή για το αδίκημα της λιποταξίας στο εξωτερικό προκειμένου να δύναται να ανακτήσει τα πολιτικά του δικαιώματα και τον στρατιωτικό του βαθμό, ώστε να εγγραφεί στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού».

Οι ευεγερτικές διατάξεις του θεσμού της απονομής χάριτος αφορούν και σε δύο πολίτες, που θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση παρά τις καταδίκες τους. «Αίρονται οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη της Κ. Π του Η, με την υπ'αριθμ. …/…2008 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, σε συνολική ποινή φυλάκισης δεκατεσσάρων (14) μηνών με τριετή αναστολή για τα αδικήματα της αντίστασης, της εξύβρισης και παράβασης του άρθρου 94 ΚΟΚ (οδήγηση μοτοσικλέτας χωρίς την κατά νόμο απαιτούμενη άδεια) προκειμένου να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση». Την ελληνική ιθαγένεια θα λάβει και ο C.F του N παρά την καταδίκη του με την υπ' αριθμ. …/2005 απόφαση του Ε' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης έξι (6) μηνών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της απόπειρας υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, ως προσωπικό ασφάλειας θα μπορεί να εργαστεί ο Ξ.Α του Χ, ο οποίος καταδικάστηκε σε σε ποινή φυλάκισης δέκα(10) μηνών για το αδίκημα της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής. Αδεια εργασίας προσωπικού ασφαλείας ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security) μπορεί να εκδώσει και ο Κ.Α του Γ με καταδίκη για απείθεια καθώς και ο Λ.Β του Κ με καταδίκη για το αδίκημα της κλοπής κατ' εξακολούθηση. Οσο για την καταδίκη με την υπ'αριθμ. …/2005 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, σε συνολική ποινή φυλάκισης δέκα (10) μηνών μετατραπείσα σε χρηματική για τα αδικήματα της χρήσης παραποιημένης άδειας οδηγήσεως και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαιώσεως, της Χ.Ε του Κ, δεν θα αποτελεί πλέον κώλυμα για την επανεγγραφή της στο Οικονομικό Επιμελητήριο ως λογίστριας – φοροτεχνικού Β' τάξης.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ