2018-12-12 23:14:45
Φωτογραφία για Ποιες είναι οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις που ψάχνουν τον μακελάρη του Στρασβούργου;
Οι επίλεκτοι αστυνομικοί της γαλλικής BRI (Brigade de Recherche et d’Intervention) ψάχνουν τον μακελάρη του Στρασβούργου που χθες αιμοτοκύλισε την γαλλική χριστουγεννιάτικη αγορά. Η δράση

της γαλλικής BRI είναι σε συνεργασία με τη γαλλική εθνική αντιτρομοκρατική μονάδα της RAID, αντίστοιχη της ΕΚΑΜ ενώ θα λέγαμε πως οι ομάδες της BRI έχουν αντίστοιχη ομοιότητα με τις ελληνικές ΟΠΚΕ αλλά με πολύ πιο αναβαθμισμένο ρόλο, εκπαίδευση και υποδομή.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν δείξει πως απαιτείται αμεσότητα επέμβασης ώστε να εξουδετερωθεί ο τρομοκράτης με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και χωρίς να προχωρήσει σε ομηρεία.

Στη Γαλλία συνολικώς υπάρχουν δύο κυρίαρχες αντιτρομοκρατικές μονάδες εκ των οποίων η RAID της Γαλλικής Αστυνομίας και η περισσότερο στρατιωτικοποιημένη GIGN της Γαλλικής Χωροφυλακής. Το έργο των παραπάνω μονάδων που είναι χωρισμένο με χωροταξικά κριτήρια ανάμεσα στη Γαλλική ύπαιθρο και τις πόλεις συνεπικουρούν οι περιφερειακές ομάδες της BRI που υπάρχουν στις μεγαλύτερες πόλεις καθώς και μέχρι προσφάτως οι GIPN επίσης της Γαλλικής Αστυνομίας
. Τον Μάρτιο του 2015 οι περιφερειακές GIPN συνγχωνεύτηκαν από κοινού με τη RAID και πλέον υπάρχουν μόνον τρεις επιμέρους μικρότερες ομάδες στις Γαλλικές κτήσεις. Συνολικώς, υπάρχουν 15 περιφερειακές μονάδες της BRI με πρώτη την BRI-PP (Préfecture de Police) που δημιουργήθηκε το 1964 στη Γαλλική πρωτεύουσα.

Οι ομάδες της BRI αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση ώστε και στην Ελλάδα να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση της ΕΚΑΜ και των ΟΠΚΕ.

Το Γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών έχει συγκροτήσει το δίκτυο National Police Intervention Force (FIPN) ως τη προϊστάμενη διοικητική αρχή που περιλαμβάνει τη RAID ως αιχμή του δόρατος και τις περιφερειακές BRI. Το έργο των παραπάνω υπηρεσιών υποστηρίζουν τα Γαλλικά ΜΑΤ που λέγονται CRS καθώς και τα ΜΑΤ της Γαλλικής Χωροφυλακής, η Mobile Gendarmierie. Η RAID έχει δύναμη 320 ανδρών εκ των οποίων οι 180 είναι στο Παρίσι και οι υπόλοιποι στις επτά περιφερειακές μονάδες.

Στην Ελλάδα υπήρξε σχετική πρωτοβουλία το 2014 ώστε να δημιουργηθούν οι Ομάδες Ειδικών Δράσεων, δηλαδή περιφερειακές ΕΚΑΜ με στόχο κάθε αστυνομική περιφέρεια να έχει εκτός των επαρχιακών ΟΠΚΕ μια επιπλέον δύναμη για πιο σύνθετες αποστολές όπως οι ομηρείες. Τότε προτάθηκαν οι Ομάδες Ειδικών Δράσεων (Ο.Ε.Δ.), οι οποίες θα συγκροτούνταν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και είχαν ως αποστολή την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση ειδικών ή σημαντικών ζητημάτων ασφάλειας, καθώς και την αντιμετώπιση σοβαρών και επικίνδυνων καταστάσεων δημόσιας τάξης στις περιοχές που δεν λειτουργούν ή σε περιπτώσεις που δεν δύνανται να ανταποκριθούν άμεσα οι αρμόδιες αυτοτελείς Υπηρεσίες Ειδικών Αποστολών όπως η ΕΚΑΜ.

defencereview.gr
_
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ