2018-12-13 01:10:15
Φωτογραφία για Μαδούρο: Oι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εισβάλουν στη χώρα και να με ανατρέψουν
Οι δηλώσεις Μαδούρο έγιναν δύο ημέρες μετά την άφιξη των ρωσικών στρατιωτικών

αεροσκαφών στην Βενεζουέλα για να συμμετάσχουν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε, χωρίς να δώσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον ηγείται ενός σχεδίου εισβολής στη λατινοαμερικανική χώρα, ανατροπής και δολοφονίας του Σοσιαλιστή ηγέτη.

Ο Μαδούρο προχώρησε σε αυτές τις κατηγορίες δύο μέρες μετά αφότου ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην Βενεζουέλα για να συμμετάσχουν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, προκαλώντας έναν πόλεμο λέξεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

Τη Δευτέρα, η Ρωσία απέστειλε στη Βενεζουέλα δύο βομβιστικά τύπου Tu-160, ένα αεροσκάφος μεταφοράς τύπου An-124 και ένα αεροσκάφος τύπου Il-62, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων κοινών στρατιωτικών γυμνασίων στη χώρα.


Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η Ρωσία τόνισε στις ΗΠΑ ότι τα βομβαρδιστικά θα αποχωρήσουν από την Βενεζουέλα την Παρασκευή.

Ωστόσο, χθες Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με ανάρτησή του στο Twitter, δεν έκρυψε την ενόχλησή του, λέγοντας ότι «δύο διεφθαρμένες κυβερνήσεις σπαταλούν δημόσιο χρήμα, συνθλίβουν την ελευθερία, ενώ οι λαοί τους υποφέρουν».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε ότι «προφανώς και αυτό δεν είναι διπλωματική γλώσσα από έναν υπουργό Εξωτερικών», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το tweet του Πομπέο.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε τόνισε σήμερα ότι η αμερικανική ήπειρος πρέπει να είναι «σε επαγρύπνυση» απέναντι στα «εχθρικά» στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγει το Καράκας με τη στήριξη της Μόσχας.

«Στον κο Τζον Μπόλτον έχει ανατεθεί, για άλλη μία φορά, να τεθεί επικεφαλής μιας συνωμοσίας να εξαπολυθεί ένα κύμα βίας στην Βενεζουέλα, να διεξαχθεί ένα πραξικόπημα», υποστήριξε ο Σοσιαλιστής πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι ο Μπόλτον συντονίζει την εκπαίδευση μισθοφόρων σε στρατιωτικές βάσεις στην Κολομβία και τις ΗΠΑ.

Υποστήριξε παράλληλα ότι ο Μπόλτον προετοιμάζει επίσης ένα σχέδιο δολοφονίας του και κατηγόρησε τον Κολομβιανό πρόεδρο Ντούκε ως συνεργό του σχεδίου αυτού.

Δεν υπάρξει κάποιο άμεσο σχόλιο από το γραφείο του Αμερικανού συμβούλου για τις δηλώσεις Μαδούρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε αποκλείσει πέρσι «μια στρατιωτική επιλογή», αναφορικά με την Βενεζουέλα, ενισχύοντας τον ισχυρισμό Μαδούρο ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησής του, κάτι το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι διαψεύδουν.

Ο Μπόλτον – επί χρόνια αντίπαλος αριστερών κυβερνήσεων στην Λατινική Αμερική – ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τις τελευταίες κυρώσεις εις βάρος της Βενεζουέλας, ως μέρος της δέσμευσής του για επιβολή αυστηρών μέτρων ενάντια στην Βενεζουέλα, την Κούβα και την Νικαράγουα, που έχει βαπτίσει «τρόικα της τυραννίας».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ