2018-12-13 12:45:29
Φωτογραφία για Κοτζιά κατά Καμμένου: Πεθαμένοι πολιτικά εκείνος και το κόμμα του
Στη Συμφωνία των Πρεσπών και την ανακοίνωση της κίνησης «Πράττω» μέσω της οποίας καλεί τον Πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου αναφέρθηκε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της κίνησης «Πράττω», Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στον «Realfm 97,8».

«Νομίζω ότι ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πεθαμένη, νομίζω ότι αυτές οι δηλώσεις γίνονται γιατί είναι πεθαμένος πολιτικά εκείνος και το κόμμα που είχε φτιάξει. Αυτό είναι το πρόβλημα και προσπαθεί να βρει άκρη. Πιστεύει ότι του φταίει η Συμφωνία των Πρεσπών που ξεκίνησε ο αποσυντονισμός του κόμματος του από τη βόρεια Ελλάδα και έχει καταλήξει να είναι σε όλη την Ελλάδα. Σας θυμίζω ότι μία εκλογή προηγούμενη είχε πάρει πάνω από 10%, η τάση δηλαδή της πτώσης του ήταν πολύχρονη και δεν του φταίνε ούτε οι Πρέσπες, ούτε ο Κοτζιάς. Αλλά κάθε άνθρωπος χρειάζεται να του φταίει κάποιος για τα λάθη που ο ίδιος έκανε», είπε μεταξύ άλλων ο κ
. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Εγώ όταν άρχισε να λέει αυτές τις ανοησίες του είπα ο Όμηρος μας έχει διδάξει κάτι πάρα πολύ σημαντικό και είναι καλό να τα διδάσκουμε αυτά και στο σχολείο, ότι δηλαδή πρέπει με μεγάλη προσοχή να επιλέγεις τους φίλους σου, αλλά με μεγαλύτερη προσοχή να επιλέγεις τους εχθρούς σου. Όπως του είπα δεν κάνει ούτε για φίλος μου, ούτε για εχθρός μου».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «ο Ζάεφ δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το πρόβλημα ήταν ότι η ενδιάμεση επέτρεπε τέτοιου είδους παραβιάσεις, για αυτό κάναμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν οι τελευταίες αναπνοές ενός κειμένου που ξεπερνιέται ιστορικά». Παράλληλα, είπε ότι οι αλλαγές που έφερε ο Ζάεφ στη Βουλή, είναι όλες στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σχετικά με την ανακοίνωση της κίνησης «Πράττω» ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι: «Ο Πρωθυπουργός οφείλει να τον αποδοκιμάσει διότι λέει ψέματα ο εταίρος του. Και δεν μπορεί για λόγους σκοπιμότητας να αφήνουμε να λέγονται ψέματα που δίνουν τροφοδοσία στις ακροδεξιές αντιλήψεις... Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι εδώ υπάρχει εδώ μία συναλλαγή, ότι υπάρχουν μυστικές διπλωματίες κάτω από το τραπέζι και βγαίνει και το λέει ο εταίρος ο οποίος επειδή είναι πονηρός λέει ''πιθανόν''. Η κατηγορία έχει ένα από τα δύο πράγματα ή ότι εγώ έκανα με τον Τσίπρα μυστική συμφωνία και βαράμε το σαμάρι για να πονέσει ο γάιδαρος ή ότι ο Τσίπρας δεν ήξερε τι του γινόταν και εγώ έκανα διάφορα κολπάκια. Και στις δύο περιπτώσεις λέει ψέματα. Δεν βλέπω για ποιο λόγο να επικοινωνήσω με τον Πρωθυπουργό, με το γραφείο του επικοινώνησα γραπτώς και είπα ''παιδιά μαζέψτε τα αυτά'', τα ίδια είπαμε και στο υπουργικό συμβούλιο, τελειωμένα ξινά σταφύλια».

«Η μέγιστη μου διαφωνία είναι ότι η κυβέρνηση όφειλε να την υπερασπιστεί αυτή τη συμφωνία. Είχαμε σχεδιάσει να κάνουμε μία μεγάλη καμπάνια το καλοκαίρι στη βόρεια Ελλάδα για να εξηγήσουμε και να μην αφήσουμε τις μονόπλευρες παρεμβάσεις γύρω από το χαρακτηριστικό αυτής της συμφωνίας, η οποία δεν έγινε για να μην ενοχληθεί ο κυβερνητικός εταίρος... Έχει μεγάλη διαφορά διότι ''σε πετάω έξω'' σημαίνει ο Πρωθυπουργός με την εξουσία του τελειώνει μαζί σου, το παραιτείσαι σημαίνει ότι επιτέλους στην Ελλάδα υπάρχει και ένας άνθρωπος πολιτικός, ο οποίος την αξιοπρέπεια και τις απόψεις του, τις υπερασπίζεται και όταν βλέπει ότι δεν μπορεί να τις υπερασπιστεί με τον τρόπο που πιστεύει σωστά ή λάθος παραιτείται», ανέφερε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της κίνησης «Πράττω».

Στο ερώτημα εάν εξακολουθεί να πιστεύει ότι καλώς συμφωνήθηκε και καλώς πηγαίνει η συμφωνία ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Πολύ καλώς πηγαίνει και αυτό που ελπίζω και θέλω είναι να τελειώσουμε γρήγορα. Τον Γενάρη να τελειώσουμε εδώ. Ο κύριος για τον οποίο συζητάμε μέτρησε τα κουκιά του και κατάλαβε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση, διότι η πλειοψηφία των βουλευτών του δεν θα τον ακολουθήσει. 

Νομίζω ότι ένας από τους λόγους που έχει θυμώσει μαζί μου είναι ότι πιστεύει ή κατέγραψε ότι μερικούς από αυτούς του βουλευτές του, όπως και τον Υφυπουργό του στο Υπουργείο Εξωτερικών τον κ. Τέρενς Κουίκ, τους κέρδισα με την πολιτική μας. Είναι λογικό, Υφυπουργός στο Υπουργείο ήταν, φίλοι, συνάδελφοι, βουλευτές ήταν, με ρωτούσαν τους έπεισα. 

Θεωρεί ότι του πήρα το βασικό εργαλείο εκβίασης της κυβέρνησης που ήταν ότι ''εγώ θα σας ρίξω'' για αυτό τώρα έχει πάει στο δεύτερο μοτίβο, αφού δεν μπορεί να τη ρίξει να πείσει τουλάχιστον τους βουλευτές του όταν αυτός θελήσει να αποχωρήσει, να αποχωρήσουν και εκείνοι. Προσπαθεί επίσης να διατηρήσει μία συμφωνία που έγινε στις 19 προς 20 Σεπτέμβρη με τον κ. Πρωθυπουργό, η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών να πάει μετά τον Μάρτιο και ίσως να πέσουμε τον Μάη σε εκλογές, άρα να είναι ο μεταβατικός μήνας προς τις εκλογές που να μην είναι συγκυβέρνηση».

«Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση και θα τη στηρίξουμε μέχρι τέλους. Συνεργαζόμαστε με ευρύτερες δυνάμεις για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δηλαδή υποστηρίζουμε τη Ρένα Δούρου που είναι από το ΣΥΡΙΖΑ για την Αττική, υποστηρίζουμε τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος είναι ΠΑΣΟΚ και δεν είναι ΚΙΝΑΛ, στο Δήμο των Αθηναίων και κακώς δεν τον υποστηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Εμείς κάνουμε μία πολιτική συμμαχιών στο εσωτερικό της χώρας που είναι αυτή που διακηρύττει ορθότατα ο κ. Πρωθυπουργός στην Ευρώπη... Εγώ είμαι σίγουρος ότι όπως υπήρχε μία πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπήρχε μία πλειοψηφία με διαφορετική σύνθεση από της Συμφωνίας των Πρεσπών για διαφορετική κυβέρνηση. Την έχω μετρημένη. Αυτό δεν το θέλουν οι φίλοι μου στον ΣΥΡΙΖΑ, δικαίωμά τους. Και να μην πικραίνονται άμα υπάρχει ένας άνθρωπος με άλλη γνώμη, διότι όλοι πρέπει να καταλάβουμε στην Αριστερά ότι η διαφορετικότητα δεν είναι εχθρότητα. Καμιά φορά όταν είσαι διαφορετικός σε βλέπουν ως εχθρό. Είναι λάθος. 

Εγώ εισπράττω στον δρόμο και από κόσμο της Αριστεράς μεγάλη αγάπη. Τώρα είμαι πιο αγαπητός από ποτέ και η δεύτερη στιγμή ήταν όταν απέτρεψα να καταστραφεί το Κυπριακό. Τώρα με αγκαλιάζουν στον δρόμο, μου μιλούν και για την πολιτική μου στάση και για την πολιτική μου πρακτική. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, επειδή ποτέ δεν πήγα στα σαλόνια, δεν βγήκα τα βράδια, ήμουν τέσσερα χρόνια Υπουργός και δεν πήγα σε ένα σπίτι, ούτε φίλων. Υπάρχουν Μέσα που τους αρέσει να με έχουν στόχο», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Αναφερόμενος στην αιγιαλίτιδα ζώνη ο κ. Κοτζιάς είπε μεταξύ άλλων: «Αυτήν την πολιτική την είχα συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, έξι μήνες πριν... Εμείς επί δύο χρόνια κάναμε μετρήσεις γεωμετρικές, αλγεβρικές και χαρτογραφικές κόλπο τον κόλπο την Ελλάδα, τον κλείσαμε, διότι πρέπει η αιγιαλίτιδα ζώνη αντί να ξεκινά να μετράει από την ακτή του κόλπου, να μετρά από το κλείσιμο του. Που σημαίνει ότι σε ορισμένους κόλπους έχεις κερδίσει τρία, τέσσερα, έξι, οκτώ μίλια και μετά πάνω σε αυτό βάζεις τα 12. 

Πρέπει να το κάνουμε αυτό, πρώτον γιατί λύνεται το 95% του προβλήματος της ΑΟΖ με την Αλβανία. Η Αλβανία έχει 12 μίλια, εμείς έχουμε 6 και άμα πας για μέση γραμμής θα βρεθείς κάπου αλλού. Άρα, επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα μας ζώνη και περιορίζουμε πάρα πολύ το πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και με την Ιταλία που έχουμε μία κακή συμφωνία. 

Αυτά τα κλεισίματα των κόλπων και οι κάθετες γραμμές μετά με βάση το νόμο του 1995 χρειάζονται προεδρικά διατάγματα... Φαντάζομαι ότι ο καινούργιος Υπουργός Εξωτερικών σκέφτηκε πιο πολιτικά από ότι εγώ, εγώ σκεφτόμουν πιο πολύ με βάση το Διεθνές Δίκαιο, και σκέφτηκε να το πάει για συζήτηση στη Βουλή και να συνεννοηθεί με τα άλλα κόμματα. Περιμένω να γίνει αυτό και να μην υπάρξει κόψιμο από τα προεδρικά διατάγματα».

enikos.gr

«The New Daily Mail» 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι Γιορτές είναι...OPEN!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι Γιορτές είναι...OPEN!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ