2018-12-14 09:30:59
Φωτογραφία για Φρεγάτες Adelaide για το ΠΝ: Τα υπέρ και τα κατά της επιλογής των Αυστραλιανών πλοίων
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στο πλαίσιο της προσπάθειας του να ενισχύσει τον στόλο επιφανείας του, στη σκιά της κούρσας εξοπλισμών της Τουρκίας φέρεται να εξετάζει την απόκτηση δύο Αυστραλιανών φρεγατών κλάσης Adelaide των HMAS Melbourne και HMAS Newcastle, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής".

Οι δύο φρεγάτες του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα κοστίσουν περίπου 300 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν είναι μεγάλο, αλλά δεν είναι και διόλου ευκαταφρόνητο δεδομένης της δημοσιονομικής στενότητας και των άλλων αναγκών που έχει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ άλλων, αφορούν την αγορά νέων τορπιλών για τα υποβρύχια 214, την αναβάθμιση των φρεγατών MEKO και των άλλων πλοίων του Στόλου, καθώς και την αγορά νέων πλοίων επιφανείας. 

Το ΓΕΝ θα κληθεί, λοιπόν, να κατανείμει τον προϋπολογισμό του με ιδιαίτερη προσοχή, ζυγίζοντας όλες τις παραμέτρους, ώστε να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές για την διασφάλιση των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας, μια αποστολή που φέρνει εις πέρας με επιτυχία από την ημέρα της ίδρυσης του.


Όπως κάθε επιλογή, έτσι και η δυνητική επιλογή της απόκτησης των 2 μεταχειρισμένων Αυστραλιανών φρεγατών έχει τα υπέρ, αλλά και τα κατά της. Σας τα παραθέτουμε 10 θετικά και 9 αρνητικά σημεία, όπως τα κατέγραψε το NavalAnalyses.

Τα θετικά

Εισάγονται σε υπηρεσία ικανότατα συστήματα και όπλα νέας γενιάς: SM-2, MU90, Mk41, Rafael LRCR, Nulka, C-PEARL, Phalanx B1B Bas2, δίδυμος Nixie, Sonars, κ.α.Μπορούν να φέρουν έκαστος δύο ελικόπτερα SeahawkΡαντάρ μεγάλης εμβέλειας AN/SPS-49, παλαιάς γενιάς μεν, ικανότατο και αξιόπιστο δε.Προστίθενται στο στόλο δύο ακόμη σκάφη με κάθετο εκτοξευτή Α/Α πυραύλων, με τετραπλάσιο φόρτο του ικανότερου σκάφους αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία το ΠΝ (κλάση Ύδρα) με διπλό μείγμα πυραύλων και πολλαπλάσιας εμβέλειας.Αρκετά τα κοινά συστήματα με αυτά των σκαφών του ΠΝ.Τυχόν απόσυρση δύο φρεγατών Kortenaer αποδεσμεύει εκτοξευτές Harpoon και Phalanx για τοποθέτησή τους σε λοιπά πλοία του στόλου που τα έχουν ανάγκη, και πλήθος ανταλλακτικών.Βελτίωση της μέσης ηλικίας των μεγάλων σκαφών επιφανείας.Προστίθενται δύο επιπλέον σκάφη στο στόλο με VDS.Τα Mini Typhoon, δεν εξοπλίζουν τα σκάφη, μπορούν όμως να τοποθετηθούν. Εξαρτάται βεβαίως αν αποδεσμευτούν. Θα είναι οι πρώτες μεγάλες μονάδες επιφανείας με RWS.Τα σκάφη φέρουν ηλεκτροοπτικό σύστημα. Αν διατηρηθούν, αυτομάτως αποδεσμεύονται δύο τύπου Miltech για τοποθέτηση σε άλλα σκάφη του στόλου. Θεωρώ δεδομένο την απόσυρση αριθμού φρεγατών Kortenaer.

Τα αρνητικά

Παλαιός εκτοξευτής πυραύλων μεγάλης εμβέλειας.Τα σκάφη δεν είναι αεράμυνας, αλλά συνοδείας.Το σκάφος φέρει μεγάλο φόρτο αντιαεροπορικών πυραύλων, αδυνατεί να τους διαχειριστεί όμως όπως θα έκανε ένα πλοίο αεράμυνας.Ερώτημα προκύπτει αν στη τιμή που γίνεται αναφορά, αποδεσμευτούν τα όπλα τους, αφού ο τύπος τους εξοπλίζει όλα τα μεγάλα σκάφη επιφανείας του RAN.Οι Ύδρα θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σε ικανότατο επίπεδο με τη διάθεση αυτού του ποσού.Προκύπτει το ερώτημα αν το ΠΝ θα κάνει το άλμα προς τα εμπρός με την απόκτηση νέων σκαφών με οπλισμό και συστήματα νέας γενιάς.Ύπαρξη νέων συστημάτων άρα και νέες ανάγκες υποστήριξης αυτών.Τα γνωστά προβλήματα των Perry όπως η θέση του πυροβόλου αλλά και το θέμα κίνησης του πλοίου. Μπορεί να υπάρξει εν μέρει βελτίωση του δεύτερου με την προσθήκη ανασυρόμενων APU.Ανάγκη αντικατάστασης του AN/SPS-49 με 3D σε μετέπειτα στάδιο.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχοντας σταθεί όρθιο, όπως και οι άλλοι δυο κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, περιορίζοντας χάρη στην αυτοθυσία και την αφοσίωση των στελεχών του, τις απώλειες, στο διάβα του μέσα από την οικονομική στενωπό, είναι έτοιμο να λάβει τις αποφάσεις που θα καθορίσουν το μελάνι με το οποίο θα γραφτούν οι επόμενες σελίδες της θρυλικής ιστορίας του. 

Είναι ξεκάθαρο ότι πέραν της αδιαμφισβήτητης παράδοσης ναυτοσύνης, η πρόσκτηση νέων ικανών πλοίων θα δώσει άλλον αέρα στον Ελληνικό Στόλο. 

Τώρα, αν αυτά τα πλοία που θα αγοραστούν θα πρέπει να είναι καινούργια, μεταχειρισμένα ή ένας συνδυασμός των δύο, εφόσον κάτι τέτοιο επιτρέπεται από οικονομικής πλευράς, θα το αποφασίσει το ΓΕΝ και οι επιτελείς του, οι οποίοι δουλεύουν συστηματικά και μεθοδικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να βρουν την καλύτερη δυνατή επιλογή για την χώρα μας.

ΠΗΓΗ: http://www.onalert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ευχές ΕΑΑΣ Λήμνου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ευχές ΕΑΑΣ Λήμνου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ