2018-12-14 16:02:24
Φωτογραφία για Κι όμως αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα
Νέες μαρτυρίες προσφύγων που απήχθησαν στην περιοχή του Εβρου και επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία δημοσιοποιούν οι οργανώσεις «Αρσις», Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και

Human Rights 360 σε κοινή έκθεση με τίτλο «Η νέα κανονικότητα στον Εβρο: αμείωτες συνεχίζονται οι παράνομες επαναπροωθήσεις πολιτών τρίτων χωρών».

Πρόκειται για 39 μαρτυρίες που αφορούν πολύ περισσότερα περιστατικά επαναπροώθησης. Ανάμεσα σε όσους καταγγέλλεται ότι επαναπροωθήθηκαν βρίσκονται ασυνόδευτοι ανήλικοι, μονογονεϊκές οικογένειες και θύματα βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας. Οι μαρτυρίες συγκεντρώθηκαν κατά την επίσκεψη των οργανώσεων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Φυλακίου του Εβρου και στα κέντρα κράτησης στο Φυλάκιο, στο Παρανέστι Δράμας και στην Ξάνθη.

Οι μαρτυρίες προστίθενται σε έναν μακρύ κατάλογο παρόμοιων μαρτυριών και καταγγελιών, που έχουν γίνει σε διεθνείς οργανισμούς, οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης, ενώ καταγγελίες έχουν υποβληθεί και σε εισαγγελικές αρχές
. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν επίσης τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστή κάποια τυχόν σοβαρή διερεύνηση των περιστατικών, ενώ είναι πάγια η άρνηση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ότι συμβαίνουν επιχειρήσεις επαναπροώθησης.

Τελείως αντίθετο είναι το συμπέρασμα των τριών οργανώσεων.

«Οι συνεχείς αναφορές που λαμβάνουμε τόσο στα γραφεία μας όσο και στους χώρους κράτησης, προστατευτικής φύλαξης και σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, μαρτυρούν ότι το φαινόμενο των επαναπροωθήσεων, παρά τη σιγή και άρνηση των αρμοδίων φορέων και αρχών, είναι ιδιαίτερα έντονο και δεν έχει μειωθεί, παρά τις αναφορές και τις καταγγελίες που έχουν λάβει χώρα στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι πρακτικές αυτές, που τεκμηριώνονται από τις μαρτυρίες που καταθέτουμε, αναδεικνύουν μία συνεχή, αδιάλειπτη πρακτική παράνομων επαναπροωθήσεων. Ακόμη χειρότερα, εμφανίζονται ποικίλες “πρακτικές” και μοτίβα: ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις πρακτικές φέρονται να ομιλούν άλλοτε την ελληνική γλώσσα και άλλοτε γλώσσες διαφορετικής προέλευσης, ενώ φέρουν και διαφορετικό ρουχισμό – άλλοτε στρατιωτικό και άλλοτε αστυνομικό. Πρόκειται εν ολίγοις για μία ανησυχητικά γενικευμένη πρακτική, συχνά συνοδευόμενη από βία, που εκθέτει ανεπανόρθωτα την πολιτεία και πλήττει το κράτος δικαίου», σημειώνει η έκθεση.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν ότι δεν βρίσκονται στη λογική του υπουργείου επιχειρήσεις επαναπροώθησης, επισημαίνουν όμως ότι δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου ο έλεγχος των συνόρων.

«Ακόμη και η υπόνοια πως υπάρχουν και λειτουργούν σε συστηματική πλέον βάση κρατικοί ή παρακρατικοί δίαυλοι έκνομης διαχείρισης μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών υπονομεύει κάθε έννοια κράτους δικαίου και εκθέτει διεθνώς τη χώρα», αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Για απόπειρα συγκάλυψης εκ μέρους των υπουργείων κάνει λόγο η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Στην πράξη υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: είτε το σύνολο των προσώπων αυτών συνωμοτούν για να πλήξουν την εικόνα της Ελλάδας είτε τα περιστατικά είναι αληθινά. Σε κάθε περίπτωση, η τυποποιημένη απάντηση των συναρμόδιων υπουργείων ότι “αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα” συνιστά, πλέον, υπό το σωρευτικό βάρος όλων των καταγγελιών, συγκάλυψη. Και η ευθύνη γι’ αυτό, αν δεν διαταχθεί άμεσα ουσιαστική έρευνα από ανεξάρτητη αρχή που θα έχει απόλυτη ελευθερία διενέργειας όλων των αναγκαίων κινήσεων για τη διακρίβωση της αλήθειας, θα βαραίνει συνολικά την κυβέρνηση», σημειώνει.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ