2018-12-16 11:33:27
Φωτογραφία για Οι 7 παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη – Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε;
Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά, τότε πάσχεις από σακχαρώδη διαβήτη.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκληθεί περαιτέρω βλάβη στα μάτια, τα νεύρα, τα νεφρά και άλλα όργανα.

Υπάρχουν κυρίως τρεις τύποι διαβήτη: ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης κύησης. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προκαλέσουν την κατάσταση και να οδηγήσουν σε διαβήτη στο μέλλον. Μπορεί να μην γνωρίζετε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, αλλά  μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε  τους παράγοντες κινδύνου και πώς να τους ελέγξετε.

Βάρος

Το υπερβολικό βάρος είναι μία από τις κύριες αιτίες του διαβήτη τύπου 2. Διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ διαβήτη και παχυσαρκίας. Όταν είστε υπέρβαροι, το σώμα σας έχει περισσότερους λιπώδεις ιστούς που κάνουν τα κύτταρα πιο ανθεκτικά στην ινσουλίνη. Εάν είστε υπέρβαροι, πρέπει να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα. Η απώλεια βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.


Kαθιστική ζωή

Η σωματική δραστηριότητα είναι καλή για τη γενική υγεία σας. Μπορεί να ελέγξετε πιο εύκολα το βάρος σας όταν ασκείστε. Η άσκηση μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη. Όταν κάνετε περισσότερη σωματική δραστηριότητα, το σώμα σας χρησιμοποιεί γλυκόζη ως ενέργεια που κάνει το κύτταρό σας πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη.

Οικογενειακό ιστορικό

Εάν ο γονέας ή ο αδελφός σας έχει διαβήτη, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανισθεί και σε εσάς η ασθένεια. Σε μια τέτοια περίπτωση, πρέπει να εξεταστείτε πριν από την πλήρη εξέλιξη της νόσου.

Ηλικία

Η ηλικία είναι ένας από τους μη τροποποιήσιμους παράγοντες που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Καθώς μεγαλώνετε, μαζί με εσάς μεγαλώνει και ο κίνδυνος να αυξηθεί η ασθένεια. Αν είστε πάνω από 40 και υπέρβαροι, τότε θα πρέπει να εξετάζεστε, να τροποποιήσετε τη διατροφή σας και να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας.

Υψηλή πίεση του αίματος

Η πίεση του αίματος πάνω από 140/90 mm Hg, μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση του διαβήτη. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προσπαθήσετε να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση, αλλά το βασικό είναι να τη ρυθμίσετε. Πιο αναλυτικά, αυτά που πρέπει να ξεκινήσετε να κάνετε είναι:

Τακτική άσκησηΥιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφήςΧαμηλή πρόσληψη νατρίουΝα προσπαθήσετε να αποφύγετε το στρεςΝα μην πίνετε και καπνίζετεΝα επαναφέρετε στα φυσιολογικά επίπεδα τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

Η αύξηση της κακής χοληστερόλης είναι επίσης ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για διαβήτη. Μερικοί φυσικοί τρόποι για τον έλεγχο της κακής χοληστερόλης είναι:

να τρώτε περισσότερες φυτικές και εδώδιμες ίνεςνα αποφεύγετε τα trans λιπαράνα ασκείστε τακτικάνα μειώσετε τα επιπλέον κιλά

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή η ασθένεια των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια κατάσταση στην οποία υπάρχουν πολλές κύστες στις ωοθήκες στο εσωτερικό του γυναικείου σώματος. Αλλάζει τα ορμονικά επίπεδα μέσα στο σώμα της γυναίκας. Είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου του διαβήτη. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη από άλλες.

Μερικές συμβουλές για την πρόληψη του διαβήτη

Διατηρήστε την πίεση του αίματος ισορροπημένηΔιατηρήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφήΝα ασκείστε τακτικά για τουλάχιστον τριάντα λεπτά την ημέραΕάν είστε υπέρβαροι, προσπαθήστε να επιστρέψετε στο φυσιολογικό σας βάροςΠίνετε άφθονο νερόΜειώστε το επίπεδο της πίεσηςΝα κοιμάστε σωστά για έξι έως οκτώ ώρεςΑν δείτε τα πρόωρα συμπτώματα, ακολουθήστε αμέσως τα βήματα πρόληψηςΚόψτε την πρόσθετη πρόσληψη ζάχαρηςΜην καταναλώνετε τροποποιημένα είδη διατροφήςΠροσπαθήστε να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα ανθρακούχα ποτά και τους τεχνητούς χυμούςΚόψτε το κάπνισμαΚαταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες.

Πηγή: onmed.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Όλοι...ΣΚΑΪ 24!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Όλοι...ΣΚΑΪ 24!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ