2018-12-17 19:24:15
Φωτογραφία για Γ. Σταθάκης: Ορατά δείγματα επιστροφής της ΝΔ σ' ένα παρελθόν που πλήρωσε πολύ η χώρα
Για βαθιές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνης της Ν.Δ. μίλησε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης τη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019. «Το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα αποτυπώνεται και στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό και στην αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία αποτελεί έναν καθαρό δρόμο για το πώς αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Η ιδέα που διατρέχει τη στρατηγική μας, για ανάκαμψη της οικονομίας με αξιοποίηση της ισχυρής θέσης της χώρας και ταυτόχρονα διατήρηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτος με σωστές εργασιακές σχέσεις, αποτελεί κομβικό σημείο της διαφοροποίησής μας από τη Ν.Δ.».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, για τη Ν.Δ. η επόμενη ημέρα σημαίνει παράδοση στον ιδιωτικό τομέα ενός μέρους του κοινωνικού κράτους-του ασφαλιστικού συστήματος, διατήρηση και επιδείνωση του εργασιακού μεσαίωνα και εσωστρέφεια, με αποστροφή του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή. «Στην αναπτυξιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σαφήνεια για το πώς θέλουμε να κινηθεί η βιώσιμη οικονομία της επόμενης μέρας» επισήμανε ο Γιώργος Σταθάκης, αναφέροντας τρεις βασικούς άξονες:


Η Ελλάδα θα είναι ένας χώρος με υψηλή δυνατότητα επενδύσεων σε ενέργεια και logistics, λόγω του ρόλου που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.Η οικονομία θα ενισχύει πρωτίστως την εξωστρέφειά της, κυρίως την παραγωγική εξωστρέφεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα στον αγροτικό, βιομηχανικό και κυρίως τον τεχνολογικό τομέα.Στα εργασιακά, οι κανόνες θα ακολουθούν τις σωστές και καθιερωμένες εργασιακές σχέσεις. «Επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις, απομειώνουμε το φαινόμενο των εργολαβικών που έχει γίνει μάστιγα στην ελληνική οικονομία, διασφαλίζουμε ότι οι συνθήκες εργασίας τηρούνται στον ιδιωτικό τομέα. Τέρμα η εποχή με τα 10ωρα και τα 12ωρα χωρίς υπερωρίες» τόνισε ο κ. Σταθάκης. Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει πλέον διαμορφώσει ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και οι μισθοί εισέρχονται σε ανοδική τροχιά, ακολουθώντας την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η αναπτυξιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει την ολοκλήρωση θετικών μεταρρυθμίσεων όπως το Κτηματολόγιο και γενικότερα ο τομέας της χωροταξίας ή η απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων.Αναφερόμενος στις «μεγάλες διαφορές» των δύο σχεδίων στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ακύρωσε το πρόγραμμα της Ν.Δ. για πλήρη ιδιωτικοποίηση όλου του ενεργειακού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ και το αντικατέστησε, σε συμφωνία με τους Θεσμούς, με μια στρατηγική που στο επίκεντρο έχει τη διατήρηση του συνόλου των υποδομών υπό δημόσιο έλεγχο.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό για το 2030, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη συμφωνία των Παρισίων και με τον σχεδιασμό που έχουν συναποφασίσει οι χώρες της Ε.Ε. «Αυτό σημαίνει ότι για το 2030 η χώρα έχει δεσμευθεί για αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 32% στη συνολική κατανάλωση και εξοικονόμηση ενέργειας με στόχο να επιτυγχάνεται ρυθμός βελτίωσης τουλάχιστον 1,5% ετησίως» σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Όπως είπε, το τρίπτυχο του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού είναι:

Η διαμόρφωση ενός σαφούς πλαισίου με δημόσιες υποδομές και λειτουργία της αγοράς με διαφάνεια και κανόνες στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης η οποία συντελείται με το Target Model.Η αξιοποίηση του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που επιτρέπει σε πολίτες και επιχειρήσεις να παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται. «Είναι μια καινοτομία που ήδη βρίσκει τεράστια ανταπόκριση στον αγροτικό τομέα και θα έχει ανταπόκριση στον τουρισμό και αλλού» επισήμανε.Η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών απέναντι στο φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής.Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός υποστήριξε ότι «την ώρα που η αναπτυξιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε ένα μεγάλο άνοιγμα της οικονομίας μας και αξιοποίησης της ισχυρής θέσης της χώρας στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, διατηρώντας ταυτόχρονα το κοινωνικό πρόσημο, η Ν.Δ. κινείται όλο και περισσότερο σε μια εσωστρέφεια και μία αποστροφή από τον στρατηγικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Ο τρόπος με τον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χειρίζεται και το θέμα των Σκοπίων και τα γεωπολιτικά και ενεργειακά θέματα, δείχνει μια Ν.Δ. η οποία έχει ορατά δείγματα επιστροφής σε ένα παρελθόν το οποίο το πλήρωσε πολύ η χώρα» ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ