2018-12-18 10:39:25
Φωτογραφία για Πρεσβυωπία: Πώς προκαλείται η «νόσος των 40ρηδων»;
Ο οφθαλμός με την πάροδο του χρόνου χάνει την προσαρμογή και την ελαστικότητά του και αδυνατεί να εστιάσει κοντά.

Ως πάθηση, η πρεσβυωπία αφορά αναπόφευκτα το σύνολο του πληθυσμού, με την απαρχή των συμπτωμάτων της να τοποθετείται μετά την ηλικία των 40 ετών. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης λόγω πρεσβυωπίας και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020.

Με δεδομένο τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ατόμων με πρεσβυωπία και συνεπώς της ανάγκης του πληθυσμού για ενημέρωση από τους οφθαλμίατρους, η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής υλοποιούν σε συνεργασία με την εταιρία Alcon εκστρατεία με τίτλο «Έχεις τόσα να δεις ακόμη». Στόχος της νέας αυτής πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρεσβυωπία, προτρέποντας τους ασθενείς να επισκεφθούν τον οφθαλμίατρό τους για τον εντοπισμό της και την κατανόηση των τρόπων αντιμετώπισης.


«H Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία στηρίζει την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρεσβυωπία και την αντιμετώπισή της. Με δεδομένο ότι η πρόληψη της πρεσβυωπίας δεν είναι εφικτή, οι ασθενείς πρέπει να ενημερωθούν από τον οφθαλμίατρο για την πλέον κατάλληλη διαθλαστική ή χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης», δήλωσε ο δρ Ευστράτιος Παροικάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας.

Με τη σειρά της η δρ Κωνσταντίνα Κουφαλά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, δήλωσε σχετικώς: «Η πρεσβυωπία αποτελεί μια «νόσο» η οποία αφορά όλους τους ενήλικες μετά την ηλικία των 40 ετών. Ως εκ τούτου, κάθε εξέλιξη στον τρόπο αντιμετώπισής της τυγχάνει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και η «θεραπεία» της αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το χειρουργό οφθαλμίατρο, καθώς είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση, ενώ οι διορθώσεις παραμένουν στατικές. Λόγω της σπουδαιότητας και του ενδιαφέροντος για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας η Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής στηρίζει αυτήν την ενημερωτική εκστρατεία, τονίζοντας ότι στον ενημερωμένο ασθενή μένει η σωστή επιλογή του χειρουργού οφθαλμίατρου, στον οποίο θα εμπιστευθεί την όρασή του».

Πώς προκαλείται η πάθηση

Η πρεσβυωπία είναι αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης και αποτελεί τη σταδιακή απώλεια της ικανότητας των ματιών να εστιάζουν ευκρινώς σε αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Γίνεται συνήθως αντιληπτή σε ηλικία μετά τα 40 και εξελίσσεται προοδευτικά μέχρι την ολοκλήρωσή της σε ηλικία περίπου 65 ετών.

Το φαινόμενο αυτό θεωρείται ότι προέρχεται από τη σταδιακή σκλήρυνση του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού μέσα στο μάτι η οποία επέρχεται καθώς μεγαλώνουμε. Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά τα 40, με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο και συχνά περιλαμβάνουν: τάση να κρατάτε οτιδήποτε θέλετε να διαβάσετε πιο μακριά απ’ ότι συνήθως, θολή όραση στη φυσιολογική απόσταση διαβάσματος, κούραση των ματιών ή πονοκέφαλο έπειτα από διάβασμα ή εργασία σε κοντινή απόσταση, δυσκολία να διαβάσετε μικρά γράμματα και να βλέπετε αντικείμενα σε κοντινή απόσταση.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης λόγω πρεσβυωπίας και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020. Η πρεσβυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση γυαλιών οράσεως, φακών επαφής και χειρουργικά.

Πηγή: protothema.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ