2018-12-18 19:22:53
Φωτογραφία για Ο Σαρακατσάνος Διοικητής του ΚΑΑΥ Πλαταμώνα Τχης Γρηγόρης Λέφας
Του Ηλία Προύφα

Όπως έχουμε ξαναγράψει στο kranosgr, επί της Διοίκησής του στο ΚΑΑΥ Πλαταμώνα, το ''χακί'' θέρετρο του Στρατού Ξηράς, έχει αναβαθμιστεί στον υψηλότερο βαθμό.

Αναφερόμαστε στο δραστήριο Διοικητή του ΚΑΑΥ Πλαταμώνα, Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας '' Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ'' και πολύ καλού φίλου του kranosgr, Τχη (ΠΒ) Γρηγόρη Λέφα. 

Πριν λίγες ημέρες μαζί με τον πολυπληθή σύλλογο, πραγματοποίησαν μία επιστημονική ημερίδα με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Με επιτυχία διεξήχθη την Παρασκευή 7/12/2018 στο Πνευματικό Κέντρο ‘’Εκάβη’’ η επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Πιερίας ‘’ Ο Κατσαντώνης’’ σε συνεργασία με το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το θέμα της ημερίδας ήταν η σχολική Διαμεσολάβηση για την αντιμετώπιση της Σχολικής Βίας και του Bullying
. Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι προσκεκλημένοι καθηγητές του Παν/μιου Ιωαννίνων, καθηγήτρια κ. Σιάνου-Κύργιου Ελένη και ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Θάνος Θεόδωρος. Με την έναρξη της ημερίδος στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λέφας Γρηγόριος, αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την συνδρομή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τόνισε την αναγκαιότητα ένας πολιτιστικός σύλλογος να διευρύνει το ρόλο και τις δράσεις  του και ,πέρα από τη διαφύλαξη  της παράδοσης  και του πολιτισμού που σαφώς αποτελεί πρώτιστο καθήκον του, να ασχοληθεί με τρέχοντα και επίκαιρα   ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία  μας. Την ημερίδα χαιρέτισε με επιστολή του ο Πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγητής Καψάλης Γεώργιος, ενώ παρέμβαση-τοποθέτηση έκανε ο φιλόλογος Κατσιούλας Κων/νος.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κατσιούλας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας. Η σχολική βία επηρεάζει την ψυχοκοινωνική πορεία και ανάπτυξη των παιδιών αλλά και τις μαθητικές τους επιδόσεις και των θυμάτων αλλά και των θυτών. Η αντιμετώπιση της σχολικής βίας μέσω της διαμεσολάβησης επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα αλλά και εφοδιάζει τους μαθητές με δεξιότητες χειρισμού των συγκρούσεών τους που θα τους είναι χρήσιμες και στο ρόλο τους ως πολίτες. Η καθηγήτρια του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σιάνου-Κύργιου Ελένη στην περιεκτική της τοποθέτηση αναφέρθηκε   στο κλίμα βίας και εκφοβισμού που χαρακτηρίζει τη σχολική κοινότητα και βάσει κοινωνιολογικών προσεγγίσεων οφείλεται σε κοινωνικοοικονομικά αίτια. Ο αναπληρωτής καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θάνος Θεόδωρος παρουσίασε διεξοδικά το πρόγραμμα της σχολικής διαμεσολάβησης. Η σχολική διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων και περιστατικών βίας που λαμβάνουν χώρα στη σχολική κοινότητα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η επίλυση των συγκρούσεων γίνεται από τους ίδιους τους μαθητές με τη βοήθεια ενός τρίτου μαθητή που έχει εκπαιδευτεί προηγουμένως στη διαμεσολάβηση. Το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών και των γονέων ήταν έκδηλο καθώς μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήσεις προς τους εισηγητές. Μετά το πέρας της επιστημονικής ημερίδας οι παριστάμενοι ενδιαφερόμενοι αποκόμισαν βεβαίωση παρακολούθησης των εργασιών της ημερίδας. Στο προσεχές μέλλον θα ακολουθήσει η έκδοση των πρακτικών της επιστημονικής ημερίδας καθώς  θα αποτελέσει έναν κατατοπιστικό οδηγό για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα της σχολικής διαμεσολάβησης.

Στην Επιστημονική ημερίδα παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν την εκκδήλωση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ. Μουτσιάνας Γεώργιος με μέλη του Δ.Σ της ομοσπονδίας, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος Πανοσιολογιώτατος κ. Παύλος, ο προιστάμενος του Κ.Ε.Σ.Υ Πιερίας κ. Συριανίδης Γ, ο προιστάμενος της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας κ. Καζταρίδης Ιωάννης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κατερίνης κ. Παπαζήσης ως εκπρόσωπος του Δήμου Κατερίνης, η αντιδήμαρχος κ. Πιπίτσα Μακρίδου, ο αναπληρωτής του Δημάρχου Δίου – Ολύμπου αντιδήμαρχος κ. Πούλιος Ιωάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μπιτόπουλος Στέφανος, η πρόεδρος της Ενωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των Γυμνασίων του Δήμου Κατερίνης κ. Σατραζέμη, το εσπερινό Γυμνάσιο Κατερίνης και το ΣΔΕ Κατερίνης, πλήθος εκπαιδευτικών , γονέων και μαθητών διαφόρων σχολείων της Πόλης.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας ευχαριστεί θερμά την φιλόλογο εκπαιδευτικό κ. Κουβά Αργυρώ για την εξαιρετική παρουσίαση της εκδήλωσης, τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σιάνου – Κυργιου Ελένη, και κ. Θάνο Θεόδωρο για τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους, τον φιλόλογο εκπαιδευτικό κ. Κατσιούλα Κων/νο, μέλος του συλλόγου για την παρέμβασή του αλλά και την συνολική του συνδρομή για την πραγματοποίηση αυτής της επιστημονικής ημερίδας, το Δήμο Κατερίνης για την διάθεση της αίθουσας, την Διευθύνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την στήριξη, την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίων του Δήμου Κατερίνης, καθώς και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. 
kranosgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 12.1.2
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 12.1.2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ