2018-12-20 10:39:13
Φωτογραφία για ΕΟΦ: Αλλάζει η συνταγογράφηση των ωμέγα-3 στους καρδιοπαθείς, καθώς δεν ωφελούν την καρδιά – Οδηγίες προς τους ασθενείς
Ανατρέπονται τα έως σήμερα δεδομένα για τα φάρμακα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που υιοθετείται και από τον ελληνικό ΕΟΦ.

Ειδικότερα, τα φάρμακα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έπειτα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν θεωρούνται πλέον αποτελεσματικά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Να σημειωθεί ότι επί σειρά ετών και στη χώρα μας ασθενείς που είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα ή είχαν υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο, λάμβαναν προληπτικά τα συγκεκριμένα σκευάσματα αφού η επιστημονική κοινότητα έκρινε ότι λειτουργούν προληπτικά.

Αλλάζουν οι συνταγές φαρμάκων των καρδιοπαθών


Όμως η ανατροπή αυτή αλλάζει, όπως φαίνεται, και τη συνταγογράφηση, καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα φάρμακα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν θα είναι πλέον εγκεκριμένα για τέτοια χρήση, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα τα καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα φάρμακα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν εγκριθεί για χρήση μετά από καρδιακή προσβολή, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, σε αρκετές χώρες της ΕΕ από το 2000, σε δόση 1 g ημερησίως.

Τότε οι έρευνες είχαν δείξει ότι υπήρχαν οφέλη για τη μείωση των σοβαρών προβλημάτων με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, αν και τα οφέλη θεωρήθηκαν μέτρια. Ωστόσο, νεότερα δεδομένα δεν επιβεβαίωσαν τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτών των φαρμάκων για τη χρήση αυτή.

Οδηγίες προς ασθενείς

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα πάντως δεν πρέπει να ανησυχούν τους ασθενείς, καθώς ο ΕΟΦ διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους.

Όμως η επιτροπή ανθρωπίνων φαρμάκων του EMA (CHMP) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ισορροπία μεταξύ των οφελών και των κινδύνων αυτών των φαρμάκων για την πρόληψη της υποτροπής των καρδιακών παθήσεων ή του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι τώρα αρνητική.

Πάντως, τα φάρμακα με ω 3 λιπαρά μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Διευκρινίζεται πάντως προς τους ασθενείς ότι υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές θεραπείας για την αποφυγή επανεμφάνισης καρδιακών προβλημάτων μετά από καρδιακή προσβολή.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΕΟΦ: «Εάν χρησιμοποιείτε φάρμακα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με την καλύτερη εναλλακτική θεραπεία για εσάς».

Τα φάρμακα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εξακολουθούν να είναι εγκεκριμένα για τη μείωση των επιπέδων ορισμένων τύπων λιπών του αίματος, τα τριγλυκερίδια.

Όμως, τα φάρμακα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν θα επιτρέπονται πλέον για δευτερογενή πρόληψη μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Πηγή: healthreport.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ