2018-12-30 13:20:59
Φωτογραφία για Με διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας το «ποδαρικό» του 2019: Έρχονται ο «Ραφαήλ» και η «Σοφία»!
Για τη «διπλή ψυχρή επίθεση» μετά την Πρωτοχρονιά Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν -

Με τοπικές βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας ο σημερινός καιρός

Με κακό καιρό θα κάνει «ποδαρικό» ο νέος χρόνος, καθώς δύο διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα πλήξουν τη χώρα μας τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Έντονη κακοκαιρία αναμένεται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την Πρωτοχρονιά, καθώς το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό «Ραφαήλ» θα σχηματιστεί στο Νότιο Ιόνιο και θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά.

Τη Δευτέρα, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου τα φαινόμενα θα είναι λίγα και πολύ τοπικού χαρακτήρα, στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες κυρίως στα νότια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα συνοδεύονται από καταιγίδες
. Χιονοπτώσεις -κατά τόπους πυκνές- θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά, σε ημιορεινά τμήματα από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα, καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Βόρειας Στερεάς και ενδεχομένως της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο. Παροδικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν προς το βράδυ και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 6-8 μποφόρ θα επικρατήσουν προοδευτικά στα πελάγη, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Την Τρίτη η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει προοδευτική βελτίωση. Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Βόρειας Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Αττικής, καθώς και σε ημιορεινά τμήματα, ιδιαίτερα στα δυτικά του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση σε ολόκληρη τη χώρα.

Το meteo/EAA προειδοποιεί ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους ταξιδιώτες στις χιονοπτώσεις που θα εκδηλωθούν κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα προγνωστικά δεδομένα, την Τετάρτη ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα σχεδόν παντού, οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο. Όμως από την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Γιάννης Καλλιάνος: Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία των γιορτών

Για τη διπλή «ψυχρή επίθεση» στις αρχές του 2019 είχε προειδοποιήσει από εχθές, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ο Γιάννης Καλλιάνος.

Όπως δήλωσε εχθές ο μετεωρολόγος, θα έχουμε μια αρκετά ισχυρή κακοκαιρία από αύριο και μέχρι και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Ο κ. Καλλιάνος τόνισε επίσης ότι από 3 Ιανουαρίου θα εισέλθουν στην Ελλάδα πολικές αέριες μάζες από την Ευρώπη που θα ρίξουν κατακόρυφα τον υδράργυρο με χιονοπτώσεις σε πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές.

«Από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αλλά και ανήμερα θα έχουμε μια διήμερη κακοκαιρία αρκετά ισχυρή για τις περισσότερες περιοχές της χώρας θα εξαιρέσω μόνο τμήματα της Α.Μακεδονίας και της Θράκης και ενδεχομένως του ΒΑ Αιγαίου που φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστούν από αυτές τις βροχοπτώσεις. Στην υπόλοιπη Ελλάδα (Β Ηπειρωτικά και Νοτιότερες περιοχές Θεσσαλία Ήπειρο Στερεά Πελοπόννησος Επτάνησα Εύβοια Σποράδες και κεντρικό Αιγαίο το υπόλοιπο) θα είναι άστατος κατά διαστήματα με κύρια χαρακτηριστικά μπόρες βροχές τις κατά τόπους ενδεχομένως ισχυρές καταιγίδες αλλά και τις πυκνότατες χιονοπτώσεις οι οποίες θα απασχολήσουν και τις ημιορεινές περιοχές πάνω από 400μ με 500 μ. στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα οι άνεμοι θα ενισχυθούν και κυρίως τη πρωτοχρονιά οι Βοριάδες θα φτάνουν μέχρι και τα 7 με 8 τοπικά ίσως και 9 μποφορ βορειότερα τμήματα του Αιγαίου που ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Θα έχουμε μια διήμερη κακοκαιρία που θα επηρεάσει σχεδόν τις περισσότερες περιοχές της χώρας από άκρη σε άκρη από Φλώρινα ως Γαύδο και από Κέρκυρα μέχρι Καστελόριζο. Εξαιρούνται η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και οι περισσότερες περιοχές του ΒΑ Αιγαίου», αναφέρει στην πρόγνωσή του ο Γιάννης Καλλιάνος.

Ο γνωστός μετεωρολόγος διευκρινίζει επίσης τα εξής: «Στην Αττική θα έχουμε βροχές και πιθανές καταιγίδες. Θα έχουμε, επίσης, χιονοπτώσεις που θα κατέβουν χαμηλά πάνω από τα 500 - 550 μέτρα. Η μισή Πάρνηθα από τα μέσα και υψηλότερα θα είναι καλυμμένη από χιόνι (θα είναι πυκνές οι χιονοπτώσεις). Θα καλυφθούν όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδος και μάλιστα περιοχές της Θεσσαλίας της Κεντρικής Στερεάς σε πολύ χαμηλά υψόμετρα πάνω από τα 200 - 300 μ. τοπικά μέχρι και την Πελοπόννησο πάνω από τα 800 - 900 μ. θα χιονίζει αρκετά πυκνά».

Ο καιρός θα βελτιωθεί πολύ πρόσκαιρα από τις 2 Ιανουαρίου για ένα - δύο 24ωρα. Όμως, αν τελικά επαλειφθούν τα προγνωστικά στοιχεία θα ακολουθήσει μια σημαντικότατη ψυχρή εισβολή η οποία φαίνεται προ των πυλών να μας επηρεάζει άμεσα από τις 3 μέχρι τις 6 του Γενάρη. Ειδικότερα, νοτιοανατολικά έχουμε στη χώρα μας από 3 Γενάρη πολικές αέριες μάζες που θα απασχολήσουν γενικά τις περισσότερες περιοχές της Ανατολικής και ΒΒΑ Ευρώπης θα εισέλθουν στον ελλαδικό χώρο θα ρίξουν κατακόρυφα τον υδράργυρο και θα έχουμε χιονοπτώσεις σε πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές. «Εάν έρθει ενδεχομένως να θυμίζει και μέρες του '87», αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Αναλυτικά ο καιρός από την ΕΜΥ για σήμερα, Κυριακή:

Αττική

Καιρός: νεφώσεις και από το μεσημέρι τοπικές βροχές.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.

Θερμοκρασια: από 06 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 01 έως 08 βαθμούς κελσίου.

Ζάκυνθος

Καιρός: νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 08 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Λίγα χιόνια στα ορεινά.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στην κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από -01 (μείον 1) έως 09 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια. Από το βράδυ στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 03 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στην Ήπειρο τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στις Σποράδες και την Εύβοια και από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Λίγα χιόνια στα ορεινά.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.

Θερμοκρασια: από 01 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στη Θεσσαλία τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις και από το μεσημέρι τοπικές βροχές.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 08 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες κυρίως στα βόρεια με πιθανότητα σποραδικών βροχών τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 09 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για αύριο Δευτέρα 31-12-2018 (παραμονή πρωτοχρονιάς)

Καιρός: αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο, βαθμιαία στα ηπειρωτικά (έκτος της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 - 500 μετρητής δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και τα βορειοτέρα τμήματα της Στερεάς καθώς και σε περιοχές της Ευβοίας, της Πελοποννήσου και των υπολοίπων τμημάτων της Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις στην Κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα ενταθούν.

Ανεμοι: στα νοτιοανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 7 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασια: σε πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα Ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ