2018-12-31 09:56:11
Φωτογραφία για Απώλεια ακοής: Μπορεί η σωστή διατροφή μελλοντικά να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισής της;
Ναι, μπορεί! Αυτό τουλάχιστον δείχνει πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία η ακοή μας κινδυνεύει λιγότερο όταν περάσουν τα χρόνια, αν η διατροφή μας είναι προσεκτική και ακολουθεί το πρότυπο της Μεσογειακής.

Εκτός από το να διαφυλάξετε την υγεία της καρδιάς σας, έχετε άλλον ένα λόγο να ακολουθήσετε μια διατροφή που προστατεύει από καρδιακές παθήσεις: τη μείωση του κινδύνου απώλειας ακοής, λόγω ηλικίας.

Μπορεί να σκέφτεστε ότι οι ηλικίες που η ακοή ενδέχεται να αρχίσει να φθίνει, βρίσκονται ακόμη μακριά, αλλά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό κι αν γενικότερα θέλετε να εξασφαλίσετε την καλή ακοή σας και στο μέλλον, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε: να ακολουθείτε διατροφή που εξασφαλίζει την υγεία της καρδιάς σας.

Σύμφωνα με ανάλυση που έγινε σε 81 χιλιάδες γυναίκες στο πλαίσιο της μελέτης «Nurses’ Health Study II», που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Nutrition» τον Ιούνιο του 2018, όσες ακολουθούσαν διατροφή που θύμιζε πολύ τη Μεσογειακή, πλούσια σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, ψάρι κ.ο.κ
. ή διατροφή που καταπολεμά την υπέρταση (τη γνωστή δίαιτα DASH, που μειώνει την πρόσληψη ζάχαρης και νατρίου και αυξάνει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, προϊόντων ολικής άλεσης, άπαχης πρωτεΐνης κ.ο.κ.) βρέθηκε ότι παρουσίαζαν 30% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν μέτρια ή σοβαρή απώλεια ακοής σε διάστημα 22 ετών, σε σχέση με τις γυναίκες που ακολουθούσαν άλλα είδη διατροφής.

Ο λόγος που μια διατροφή που προστατεύει την καρδιά μπορεί να μας προστατέψει και από την απώλεια ακοής, είναι ότι μειώνει την οξειδωτική ζημιά και τη φλεγμονή των νεύρων, μεταξύ άλλων πιθανών μηχανισμών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες, μάλιστα, έχουν επίσης συνδέσει την υγιεινή διατροφή -και συγκεκριμένα αυτή που περιλαμβάνει πολύ ψάρι- με μειωμένο κίνδυνο απώλειας ακοής. Στην αντίπερα όχθη, οι διατροφικές επιλογές με πολλή ζάχαρη και επεξεργασία συνδέονται με μεγαλύτερη πιθανότητα σταδιακής απώλειας ακοής, σύμφωνα με μελέτη του 2010.

Βάλτε, λοιπόν στη διατροφή σας φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρι και όσπρια και μειώστε τις επεξεργασμένες τροφές, το πολύ αλάτι και τη ζάχαρη, για να ακούτε και να νιώθετε καλά, ακόμη κι όταν τα μαλλιά ασπρίσουν.

Πηγή: clickatlife.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ