2018-12-31 11:15:49
Φωτογραφία για Σχέδιο Β για F-16, υποβρύχια και φρεγάτες. Εναλλακτικά σενάρια μετά τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας
•Τι εξετάζουν οι επιτελείς του Πενταγώνου για το εξοπλιστικό πρόγραμμα μετά τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας.

•Η αναβάθμιση των αεροσκαφών θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 2000, αλλά τελικά αποφασίστηκε τον τελευταίο χρόνο.

Η αμερικανική «συμβουλή» προς την Ελλάδα να επιδιώξει να τα βρει με την Τουρκία, γιατί σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να εγγυηθεί τον «έλεγχο της κα­τάστασης», έχει σημάνει συναγερμό στην Αθήνα. Οι δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγε­λου Αποστολάκη εντάσσονται στη διαπί­στωση της «εθνικής μοναξιάς». Όπως και οι συζητήσεις που γίνονται αυτές τις ημέ­ρες για «ολικό επαναπροσανατολισμό» των εξοπλιστικών στόχων της χώρας. Στόχος το όσο το δυνατόν πιο άμεσο restart της ελλη­νικής πολεμικής μηχανής. Αυτή τη στιγμή, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τόσο η έλ­λειψη χρημάτων, αλλά ο χρόνος που πιέζει.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η ραγδαία βελ­τίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είχε οδηγήσει περίπου στη βεβαιότητα της δημιουργί­ας μιας «αμερικανικής ασπίδας» απέναντι στην τουρκική επιθετι­κότητα
. Το κλίμα αυτό ενισχυόταν και από τις άθλιες αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Το στρατιωτικό «αμε­ρικανικό αποτύπωμα», ειδικά τους τελευταίους μήνες είχε γίνει ιδιαίτε­ρα έντονο στην Ελλάδα. Η Λάρισα έχει μετατραπεί σε ένα «υποκατά­στημα» της Σούδας. Επιπλέον, αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές της χώρας. Οι ελληνο­αμερικανικές επαφές σε αμυντικό επί­πεδο ήταν συνεχείς και εξαιρετικές.

Αυτό το κλίμα καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τις αποφάσεις της κυβέρ­νησης που είχαν να κάνουν με το «ρετουσάρισμα» των ελληνικών εξοπλι­σμών. Ακολουθώντας την πεπατημένη της εξοπλιστικής διπλωματίας η κυβέρ­νηση προχώρησε σε συμφωνίες για την αναβάθμιση του οπλοστασίου της με «αμερικανική λογική».

Το κόστος

Κορυφαία απόφαση ήταν η αναβάθμιση 84 μαχητικών αεροσκαφών F-16, με κόστος που επισήμως έχει καθοριστεί από το Πε­ντάγωνο στο 1 δισ. δολάρια. Ωστόσο, όπως η Realnewsέχει αποκαλύψει εδώ και μήνες με σχετικό έγγραφο της αμερικανικής αε­ροπορίας ο λογαριασμός θα είναι υψηλό­τερος. Πιθανόν κατά 300 εκατομμύρια. Κι αυτό γιατί είναι δεδομένο ότι υπάρχει πρό­βλημα συνεργασίας του νέου ραντάρ που θα τοποθετηθεί στα αεροσκάφη με το υπάρ­χον σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί νέο σύστημα αυτοπροστασίας. Συνεπώς το κό­στος θα ανέβει αρκετά.

Αυτό είναι το ένα πρόβλημα του συγκεκριμένου προγράμματος. Το δεύτερο είναι ο χρόνος. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα 84 αεροσκάφη θα είναι έτοιμα το νωρίτερο το 2027! Θα παραδίδονται σταδιακά, αλλά ακόμη κι έτσι η πολυτέλεια του χρόνου δεν υπάρχει για την Ελλάδα.

Η αναβάθμιση των αεροσκαφών θα έπρεπε να έχει ξε­κινήσει από τη δεκαετία του 2000! Τελικά αποφασίστηκε τον τελευταίο χρόνο. Όμως η συγκυρία στα ελληνοτουρκικά καθιστά την απόφαση αμφιλεγόμενη, με δεδομένο, μάλιστα, ότι η αναβάθμιση των αεροσκαφών δεν λύνει το πρόβλημα των τουρκικών F-35, αφού ακόμη και με αναβαθμισμένα ραντάρ τα ελληνικά F -16 δεν θα βλέπουν το νέο μαχητικό.

Νέες παρεμβάσεις

Επιπλέον η χρηματοδότηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού έχει κυριολεκτικά «στεγνώσει» τα ταμεία του ΥΠΕΘΑ, το οποίο «καίγεται» πλέον και για άλλες παρεμβάσεις στο οπλοστάσιο της χώρας. Πρώτα από όλα στον Στόλο, ο οποίος για τουλάχιστον δυο δεκαετίες έχει αφεθεί στην τύχη του. Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ έμεινε πίσω και τώρα επείγει, αφού η προμήθεια νέων πλοίων είναι ακόμη στα χαρτιά. Και, όπως όλα δείχνουν, θα μείνουν στα χαρτιά για αρκετό χρονικό διάστημα.

Οι σκέψεις που υπάρχουν για τον επαναπροσανατολισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι οι εξής:

•Στην Πολεμική Αεροπορία υπάρχει συγκεκριμένη κοστολο­γημένη μελέτη, σύμφωνα με την οποία, με κόστος πολύ κάτω των 500 εκατομμυρίων, «όλα τα απαιτούμενα πτητικά μέσα είναι στον αέρα». Πρόκειται επί της ουσίας για ένα πρόγραμμα συντήρησης που εκτοξεύει τις διαθεσιμότητες των αεροσκαφών σχεδόν στο 100%! «Αυτό είναι που μας καίει τώρα», λένε πηγές της Π.Α., οι οποίες προσθέτουν ότι η συντήρηση αεροσκαφών και όπλων δίνει και τον απαραίτητο χρόνο για να αποφασίσει με ηρεμία η Ελλάδα ποια πρέπει να είναι η «επόμενη μέρα» με την επιλογή κάποιου νέου αεροσκάφους.

•Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα υπάρξει αναβάθμιση-εξπρές φρεγατών του Στόλου. Το σχέδιο προβλέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία έτσι κι αλλιώς μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των υποβρυχίων 214, ζουν από τη συντήρηση πλοίων του Στόλου. Η απαραίτητη τεχνογνωσία για τις αναβαθμίσεις υπάρχει, λένε στο Π.Ν., και η εμπλοκή ξένων εταιρειών θα περιοριστεί στις αναγκαίες αγορές ηλεκτρονικών συστημάτων.

Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ είχε υπολογιστεί στα 450 εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των F-16 έριξε αυτόν τον προϋπολογισμό μόλις στα 100 έως 120 εκατομμύρια ευρώ! Σε περίπτωση που αποφασιστεί να αντικαταστα­θεί ο εκσυγχρονισμός των F-16 με «εκτεταμένη συντήρηση», τότε οι φρεγάτες μπορούν και αυτές να αναβαθμιστούν στο επίπεδο που είχε αρχικά σχεδιαστεί.

•Θα «κλείσουν» γρήγορα προγράμματα που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν τα πιο σύγχρονα συμβα­τικά υποβρύχια του πλανήτη, τα 214, που ακριβοπλήρωσε στους Γερμανούς η Ελλάδα, να μη διαθέτουν τις σύγχρονες τορπίλες που μπορούν να εκτοξεύουν!

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι αν η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει τώρα ρότα σε όσα έχει συμφωνήσει για τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Η απάντηση είναι «ναι». Έχει δοθεί μια προκαταβολή περίπου 45 εκατομμυρίων δολαρίων στην κατασκευάστρια εταιρεία των F-16, η οποία δεν θα χαθεί αν αλλάξουμε το πακέτο τη συμφωνίας και από εκτεταμένο εκσυγχρονισμό το με­τατρέψουμε σε «εκτεταμένη συντήρηση». Στην Ελλάδα έχουμε ένα ρητό που μονίμως ξεχνάμε: «Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο»! Και σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ο καλύτερος πελάτης.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝΟΠΟΥΛΟΥ[email protected]

 (REAL NEWS-30/12/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]) 

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ