2019-01-03 20:28:51
Φωτογραφία για Μεξικό: Βρέθηκε για πρώτη φορά ναός του μυστηριώδους «Γδαρμένου Θεού»
Ο Ξιπετοτέκ ήταν μια προϊσπανική θεότητα που συμβόλιζε την αναγέννηση της φύσης και απεικονιζόταν συχνά ως ανθρώπινο πτώμα χωρίς δέρμα

Μεξικανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι βρήκαν τον πρώτο ναό του «Γδαρμένου Θεού», μιας προϊσπανικής θεότητας που συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης και απεικονίζεται συχνά ως ανθρώπινο πτώμα χωρίς δέρμα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού εξέδωσε εχθές, Τετάρτη, ανακοίνωση για τη μεγάλη ανακάλυψη, η οποία έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στα ερείπια της αρχαιολογικής τοποθεσίας Ποπολόκα, στην πολιτεία Πουέμπλα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ινστιτούτου, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο πέτρινα ανάγλυφα με εμφάνιση κρανίου και ένα λίθινο μπαούλο που απεικόνιζε τον θεό Ξιπετοτέκ.

Η φιγούρα είχε ένα επιπλέον χέρι που κρεμόταν από το σώμα του, υποδεικνύοντας ότι ο θεός φορούσε το δέρμα ενός θυσιασμένου θύματός του.


Οι ιερείς των Αζτέκων λάτρευαν τον Ξιπετοτέκ με θυσίες, κατά τις οποίες έγδερναν ανθρώπους και προσέφεραν το δέρμα τους ως δώρο στον θεό.

Με αυτόν τον τρόπο τον ευχαριστούσαν, επειδή και ο ίδιος είχε αφαιρέσει το δέρμα του για να δώσει φαγητό στους ανθρώπους, και τον εξευμένιζαν ώστε να τους δώσει καλή σοδειά.

Ο ναός υπολογίζεται ότι χτίστηκε περί το 1.000 μ.Χ από τους «ποπολόκας», οι οποίοι στη συνέχεια κατακτήθηκαν από τους Αζτέκους.

Οι δύο πληθυσμιακές ομάδες είχαν αρκετές κοινές θεότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που απεικονίσεις του «Γδαρμένου Θεού» έχουν βρεθεί και σε άλλες περιοχές του Μεξικού, είναι η πρώτη φορά που η αρχαιολογική σκαπάνη ανακαλύπτει ολόκληρο ναό.

Νάνσυ Κουλούρα 
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ