2019-01-05 09:48:12
Φωτογραφία για Αποτελεσματικό εμβόλιο για νεοεμφανιζόμενο ιό ανέπτυξαν οι επιστήμονες
Ένα εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό σε ποντίκια ενάντια στον ιό Powassan, έναν αναδυόμενο ιό που μεταδίδεται από τσιμπούρια και μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή εγκεφαλίτιδα στους ανθρώπους, ανέπτυξε ομάδα ερευνητών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Iατρικής Michael Diamond του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο St. Louis, το εμβόλιο αυτό παράγει αντισώματα που μπορούν να προστατεύσουν τα ποντίκια από άλλους φλαβοϊούς που μεταδίδονται από τα τσιμπούρια.

Ο ιός Powassan είναι μέλος της οικογένειας φλαβοϊών στον οποίο ανήκει και ο Zika, και μπορεί να είναι σπάνιος, αλλά είναι θανατηφόρος . Και όπως γίνεται με πολλές αναδυόμενες ασθένειες, δεν υπάρχει κάποια γνωστή μέθοδος πρόληψης ή κάποια θεραπεία για τον ιό αυτό.

Αυτό το νέο εμβόλιο βασίζεται σε μια πλατφόρμα εμβολίων που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για να αναπτύξουν ένα πιθανό εμβόλιο για το Zika: Το mRNA από τον εν λόγω ιό, ενθυλακωμένο σε λιπιδικά νανοσωματίδια (LNP), παράγει υπο-ιικά σωματίδια που μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά του ιού και προκαλούν μια ανοσολογική αντίδραση η οποία παράγει προστατευτικά αντισώματα.


Στα ποντίκια, το νέο εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό μετά από μία δόση έναντι δύο διαφορετικών στελεχών του ιού Powassan και έναντι ενός σχετικού ακόμα ιού του Langat.

Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Reports», δείχνει ότι η πλατφόρμα τροποποιημένου mRNA εμβολιασμένου με LNP θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εμβολίων για άλλους φλαβινοϊούς αντικαθιστώντας το mRNA από τον ιό που οι ερευνητές θέλουν να στοχεύσουν. Ο Diamond και οι συνεργάτες του ελπίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για την ταχεία παραγωγή εμβολίων για νέους φλαβοϊούς όταν αυτοί εμφανίζονται και πριν γίνουν επιδημίες.

Ο καθηγητής Diamond δήλωσε ενθουσιασμένος που αυτό το mRNA με βάση το εμβόλιο κατά του ιού Powassan ήταν εξαιρετικά ανοσογόνο και παρέσχε προστασία εναντίον πολλαπλών μελών της οικογένειας των ιών αυτών. Όπως είπε, σκοπεύουν να συνεχίσουν να μελετούν τη μοριακή βάση για τη δραστικότητα ευρέως εξουδετερωτικών αντισωμάτων και να δοκιμάσουν το εμβόλιο εναντίον κι άλλων σχετικών ιών.

Πηγές:

https://www.cell.com/

https://www.news-medical.net/news/20181227/Researchers-develop-vaccine-effective-against-emerging-tick-borne-virus-in-mice.aspx

Πηγή: naftemporiki.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ