2019-01-05 11:08:51
Φωτογραφία για Το «βατράχι» του Πενταγώνου
Είπε: Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας

Στη δύση του 2018 η φράση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη πως «αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε» εξέπληξε πολλούς. Το «βατράχι» των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μας έχει συνηθίσει σε υψηλούς τόνους, ειδικά στα ελληνοτουρκικά. Όμως αναμφίβολα αυτή η αυστηρή προειδοποίηση του προς την Τουρκία - μολονότι δεν ήταν δήλωση καθώς ρωτήθηκε από δημοσιογράφο και απάντησε κατ' αυτόν τον τρόπο - έστρεψε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.

Τις τελευταίες ημέρες δε, το όνομα του 62χρονου γεννημένου στο Ρέθυμνο αρχηγού ΓΕΕΘΑ έχει εμπλακεί ακόμη και σε πολιτικά σενάρια. Έχει γραφτεί δηλαδή ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα μπορούσε να διαδεχτεί τον Πάνο Καμμένο στο υπουργείο Άμυνας σε περίπτωση που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Αλλά και ότι μπορεί να κατέβει υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα, στη συνάντηση με τους στρατιωτικούς συντάκτες στις 19 Δεκεμβρίου όταν ρωτήθηκε γι' αυτά τα σενάρια απάντησε ότι μπορεί αυτά να γράφονται «αλλά εγώ είμαι εδώ...».


Πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο Πεντάγωνο πάντως επισημαίνουν ότι αυτή η φιλολογία γύρω από τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλεται στον μεγάλο σεβασμό και την αποδοχή που απολαμβάνει όχι μόνο στο Στράτευμα, αλλά και εκτός. Εκτός από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου με την οποία έχει άριστη συνεργασία, πολιτικοί που τον έχουν γνωρίσει τον χαρακτηρίζουν ως έναν στρατιωτικό αφοσιωμένο στην αποστολή και στον ρόλο του, χαμηλών τόνων και προσεκτικό. Γι’ αυτό άλλωστε και οι περισσότεροι εξ αυτών όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν δημοσίως τη φράση του για την Τουρκία και τη βραχονησίδα, το έκαναν κάπως αμήχανα, διότι δεν την περίμεναν από εκείνον.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2015 στη κορυφή της πυραμίδας των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν διαδέχτηκε στο ΓΕΕΘΑ τον στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο. Θεωρείται ότι ένας τομέας όπου τα έχει πάει αρκετά καλά είναι η οικοδόμηση στρατιωτικών συνεργασιών με άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων πιστώνεται σε σημαντικό βαθμό και σ' εκείνον, και στην πολύ καλή χημεία που έχει αναπτύξει με τη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ και τον στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, αλλά και με τον αμερικανό πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα μας Τζέφρι Πάιατ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις αμερικανικών με ελληνικές δυνάμεις ξεκίνησαν επί θητείας του. Προ ημερών εξάλλου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ταξίδεψε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ. Ακόμη όμως και στις επαφές του με την Τουρκία φαίνεται ότι έχει τον τρόπο του. Το διάστημα που ο σημερινός υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ήταν αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Ευάγγελος Αποστολάκης διατηρούσε μαζί του πολύ καλές σχέσεις. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκτήσει ακόμη έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος σε κρίσιμες περιόδους.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) αλλά και του Amphibious Warfare School (ΗΠΑ), διετέλεσε και διοικητής της ΔΥΚ και εξακολουθεί να παραμένει «μάχιμος». Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του Ιανουαρίου του 2018 στο πλαίσιο της παρακολούθησης των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων δεν περιορίστηκε σ’ αυτό, αλλά έκανε ο ίδιος άλμα στατικού ιμάντα στη θαλάσσια περιοχή της Νέα Περάμου και στη συνέχεια κατάδυση. Με αυτόν τον τρόπο έστειλε τότε εμπράκτως μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι ο πρώτος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι απολύτως ετοιμοπόλεμος. Ίσως δε αυτή η αφοσίωσή του στην αποστολή του και η επιμονή του να παραμείνει ενεργός στρατιωτικός εξηγεί και μια «παραξενιά» του το καλοκαίρι, όταν παρέμεινε νοσηλευόμενος για ένα δεκαπενθήμερο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας έπειτα από μία περιπέτεια της υγείας του. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν επιθυμούσε πολλές επισκέψεις πέρα από τα πολύ κοντινά του πρόσωπα. Και είναι φανερό ότι ο «μάχιμος» αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν θα ήθελε τον δουν στο κρεβάτι του πόνου. Πάντως η ταχύτατη ανάρρωσή του και η επιστροφή του στα καθήκοντά του γρήγορα έβαλε τέλος στα σενάρια που υπήρξαν τότε περί αντικατάστασής του. Τον Σεπτέμβριο που πέρασε εξάλλου το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την ανανέωση της θητείας του.

Προτού φτάσει στις ανώτατες διοικητικές βαθμίδες του Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε μακρά θητεία στο κατεξοχήν πεδίο του ΠΝ, στις θάλασσες και τα πολεμικά πλοία. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1980 και διετέλεσε κυβερνήτης στα ναρκαλιευτικά «Αταλάντη» (1990 - 1991) και «Κίσσα» (1992 - 1993), καθώς και στη φρεγάτα «Ναβαρίνον» (2003 - 2004). Η διαδρομή του συνεχίστηκε με θητεία σε ανώτατες διοικητικές θέσεις. Έχει υπηρετήσει στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου, στον Ναύσταθμο Κρήτης ως υποδιοικητής, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως διευθυντής Β' Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως υπαρχηγός Στόλου, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως επιτελάρχης και υπαρχηγός. Προτού αναλάβει αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν αρχηγός του ΓΕΝ.

(ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ - 04/01/2019 - ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ