2019-01-06 12:06:55
Φωτογραφία για Στελέχη ΕΔ: Ξανά στο ΣτΕ για νυχτερινή αποζημίωση-πλήρη εφαρμογή απόφασης ΣτΕ-επίδομα στέγασης
Διεκδικούν όλα τα ποσά που τους έχουν περικοπεί.

Νέο κύκλο διεκδικήσεων ξεκινούν οι στρατιωτικοί, για να δικαιωθούν, όπως λένε, πλήρως σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά τους.

Έτσι, το επόμενο διάστημα τα στε­λέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θέλουν να κλείσουν τους «λογαριασμούς τους» με το κράτος, καθώς, παρά την καταβολή των αναδρομικών της περιόδου 2012-2016, θέλουν να λάβουν από τα υπουργεία Εθνικής 'Άμυνας και Οικονομικών, όλα τα ποσά που τους έχουν περικοπεί.

Στις 27 Δεκεμβρίου, οι ένστολοι προσέφυγαν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να εφαρμοστεί η διάταξη που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια. Η διάταξη προ­βλέπει έκδοση ΚΥΑ για νυχτερινή αποζημίωση. Όπως σημειώνει η Πα­νελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, παρά το γεγονός ότι το άρθρο 127 του νέου νόμου 4472/2017 προέβλεψε για πρώτη φορά, από ιδρύσεως του Ελληνικού Στρατού και για τα στελέχη των Ενό­πλων Δυνάμεων, αποζημίωση για τις ώρες νυχτερινής απασχόλησής τους, τα συναρμόδια υπουργεία σφυρίζουν αδιάφορα. Τρία πράγματα διεκδικούν οι στρατιωτικοί:


Πρώτον, τη νυ­χτερινή αποζημίωση, η οποία και υπο­λογίζεται σε 2,77 ευρώ/ ώρα για το διά­στημα 10 μ.μ. με 6 π.μ. και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών της ΠΟΕΣ, το κόστος για τη διετία 2017-2018 είναι περίπου 60 εκατ. ευρώ. 

Το άλλο μεγάλο μέτωπο έχει να κάνει με το αν με το νέο μισθολόγιο εφαρμόζονται πλήρως οι αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 και του 2014. που οδήγησαν, άλλωστε, και στην καταβολή των ανα­δρομικών. Η Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην οποία είχε καταφύγει η ΠΟΕΣ, συνεδριάζει εκ νέου την 23η Ιανουά­ριου 2019 και η άποψη των ένστολων είναι ότι δεν υπάρχει πλήρης συμ­μόρφωση. 

Το τρίτο μέτωπο αφορά στο νέο επίδομα στέγασης, που κιν­δυνεύουν να χάσουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω μιας νομικής αβλεψίας στο πλαίσιο για τα πε­ριουσιακά κριτήρια. Το πρόβλημα εν­τοπίζεται σε σύμβαση από το 2005 με την Τράπεζα Πειραιώς, για ένα προνο­μιακό επιτόκιο 3% για τους λογαριασμούς μισθοδοσία έως 5.000 ευρώ και 1,8% επιτόκιο για ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ. Με βάση το μαθηματι­κό τύπο για τον υπολογισμό των τραπεζικών καταθέσεων των αιτούμενων στεγαστικού επιδόματος, οι αυξημένοι τόκοι (λόγω του προνομιακού επιτο­κίου) φαίνεται ότι αντιστοιχούν σε υψηλότερες καταθέσεις από τις πραγματικές, με αποτέλεσμα κάποια στελέχη να χάνουν το επίδομα μόνο εξ αυτού του λόγου. 

Δεν πρέπει να ξεχνά κάποιος και τη νομική μάχη για την αποκατάσταση των Δώρων, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Στην περίπτωση που δικαιω­θούν, το κόστος μόνο για τα εν ενεργεία στελέχη υπολογίζεται στα 350 εκατ. ευ­ρώ για το διάστημα 2016-2018.

(STAR PRESS-04/01/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

ΠΗΓΗ: https://staratalogia.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ