2019-01-06 15:03:04
Φωτογραφία για Έρχονται αλλαγές και ανατροπές στο Real Estate
Ελέγχους και μεγάλες ανατροπές σε σειρά επαγγελμάτων που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την αγορά ακινήτων και «στοχοποιούνται» ως δίαυλοι φοροδιαφυγής και

παραοικονομίας, προοιωνίζεται η πρώτη Έκθεση για τον Κίνδυνο Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, την οποία δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι απλές διαπιστώσεις δεν αρκούν όμως και, στην περίπτωση αυτή τουλάχιστον, οδηγούν σε θεσμικές αλλαγές, καθώς η Ελλάδα λογοδοτεί και αξιολογείται από διεθνείς Οργανισμούς και Αρχές (ΕΕ, ΟΗΕ, FATF). Και πριν δύο μήνες μόλις, η χώρα μας υιοθέτησε νέους ευρωπαϊκούς κανόνες πρόληψης (ν.4557/2018), ενόψει της Έκθεσης που τις ημέρες αυτές παρέδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF), στην Αρχή δηλαδή που βάζει τις διεθνείς νόρμες για τα μέτρα που θα επακολουθήσουν.

«Πλυντήριο» τα ακίνητα


Τι κάνουν τα λεφτά τους οι έμποροι ναρκωτικών και όπλων; Εκείνοι που ληστεύουν ή εξαπατούν ηλικιωμένους; Οι λαθρέμποροι, οι προαγωγοί ή οι παράνομοι διακινητές προσφύγων και μεταναστών; Οι επίορκοι και διεφθαρμένοι κρατικοί λειτουργοί; Τα κεφάλαια που λυμαίνονται είναι τεράστια, αλλά τούς «καίνε» αν δεν μπορέσουν να τα «ξεπλύνουν» πριν τα χρησιμοποιήσουν. Το πολύ χρήμα δύσκολα κρύβεται, αλλά οι «τρύπες» στο χρηματοικονομικό σύστημα στην χώρα μας -και παγκοσμίως- είναι πολλές.

Προτιμούν έτσι να τα περνούν κυρίως σε ακίνητα (σε εικονικές τιμές για να δικαιολογήσουν κέρδη) και επιχειρήσεις "βιτρίνες" που συστήνουν με τον σκοπό αυτό (για υπερτιμολογήσεις κλπ) και, δευτερευόντως, σε πολυτελή αυτοκίνητα, κοσμήματα κλπ.

Μοιραία η αγορά ακινήτων μπαίνει στο στόχαστρο των αλλαγών που έρχονται. Εκεί εστιάζει ιδιαίτερα και η έκθεση για την «απειλή Ξεπλύματος» στη χώρα μας. Μετά το στάδιο των διαπιστώσεων, από το 2019 ήδη, αναμένονται και νέες θεσμικές αλλαγές, ως ένδειξη πως η Ελληνική Δημοκρατία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να κλείσει τους δρόμους στο «μαύρο» ή «βρώμικο» χρήμα, που «καίει» τις τσέπες όσων το έχουν αν δεν μπορούν να το κινήσουν.

Η ίδια η Έκθεση, στις 250 σελίδες της, εντοπίζει μια ντουζίνα παραλείψεις ή λάθη στα οποία στρέφει το ενδιαφέρον, υποδεικνύοντας εμμέσως και λύσεις που θα εξεταστούν ή θα απαιτηθούν στο προσεχές διάστημα, όπως:

- συγκρότηση νέων ελεγκτικών μηχανισμών και διαδικασιών, για να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι

- ανατροπές στις κυρώσεις σε βάρος εμπλεκομένων επαγγελματιών, ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα της ποινής, παρά η αβέβαιη απειλή μιας εξοντωτικής κύρωσης

- ηλεκτρονική τήρηση αρχείων πελατών και εργασιών ("φάκελοι") με κανόνες και φόρμα συμπλήρωσης που θα επιτρέπουν διασταυρώσεις και αυτόματη ανάλυση κινδύνου, για να σημαίνουν συναγερμό για «ύποπτους» πελάτες και συναλλαγές.

Εκτός από διοικητικές λύσεις όμως, αναζητούνται και λύσεις σε εγγενείς παθογένειες του Real Estate. Σαν τέτοια αντιμετωπίζεται και ότι στον κλάδο δραστηριοποιείται πολύ μεγάλος αριθμός ελευθέρων επαγγελματιών (και λιγοστές εταιρίες) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί αν τηρεί τις υποχρεώσεις αποκάλυψης μαύρου χρήματος. Ως αδυναμία εμφανίζεται και ότι στην Ελλάδα (λόγω κόστους πιθανότατα) πολύ μεγάλος ο αριθμός συναλλαγών ακινήτων διενεργούνται εκτός του δικτύου μεσιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ