2019-01-07 18:27:51
Φωτογραφία για Σκουπιδότοποι τα αστυνομικά τμήματα – «Καμπανάκι» για την υγεία των αστυνομικών
Aναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ του Κώστα Κορέλλη από το athina984.gr

Σε κίνδυνο βρίσκεται η υγεία των αστυνομικών στην Αττική, καθώς εδώ και λίγες ημέρες έχουν λήξει οι συμβάσεις της υπηρεσίας τους με τα συνεργεία καθαριότητας, με αποτέλεσμα πολλά αστυνομικά τμήματα να θυμίζουν μικρές χωματερές.

Η ΓΑΔΑ, καθώς και οι υπόλοιπες Αστυνομικές Υπηρεσίες συνεχίζουν να είναι «απέραντοι σκουπιδότοποι», όπως καταγγέλουν οι ίδιοι μέσα από το συνδικαλιστικό τους όργανο στην Αθήνα.

Αστυνομικές υπηρεσίες εστίες μόλυνσηςΟι αστυνομικοί είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε ένα «άρρωστο περιβάλλον», ανησυχούν για την υγεία τους και τίποτα δεν προμηνύει ότι σύντομα θα βρεθεί λύση.Κάδοι απορριμάτων γεμάτοι, τουαλέτες που μυρίζουν και δεν μπορείς να περάσεις ούτε απ’ έξω.

Αυτή είναι η κατάσταση σχεδόν σε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της πρωτεύουσας.

Οι ίδιοι οι αστυνομικοί για να μπορούν να εργαστούν σε ένα «καθαρό» περιβάλλον έχουν αναλάβει την καθαριότητα ανά βάρδιες, ακόμη και στα κρατητήρια που έχουν δεκάδες κρατούμενους.


Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις αστυνομικών που αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους κάποια καθαρίστρια για να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα.

Καταγγελία σοκΤα κυριότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον Α’ αντιπρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Γρήγορη Χρυσάφη, καταγράφονται στο κτίριο της ΓΑΔΑ που υπηρετούν πάνω από 3.000 αστυνομικοί και στα κρατητήρια του 7ου ορόφου που κρατούνται καθημερινά δεκάδες ποινικοί κρατούμενοι.Το ίδιο σκηνικό και σε κεντρικά αστυνομικά τμήματα όπως, Ομόνοια, Σύνταγμα, Πατήσια, Άγιος Παντελεήμονας , Κυψέλη κ.α.

Ο Γρηγόρης Χρυσάφης, ο οποίος υπηρετεί στην Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, στο κτίριο της ΓΑΔΑ, περιγράφει μια τραγική κατάσταση.

«Οι συνάδελφοι μου καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους για να μπορέσουν να καθαριστούν και να απολυμανθούν, τόσο οι τουαλέτες, όσο και οι υπόλοιποι χώροι εργασίας. Αυτό είναι απαράδεκτο και το έχουμε καταγγείλει και κατά το παρελθόν. Οι τουαλέτες είναι πηγή μολυσματικών ασθενειών. Εκτός αυτού υπάρχουν μέσα στο κτήριο κρατητήρια. Υπάρχουν πολίτες που προσέρχονται καθημερινά, και άρα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις συνθήκες υγιεινής και για τους κρατούμενους. Ιδια εικόνα καταγράφεται σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής και κυρίως στα «αιχμής», αναφέρει.

Τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη«Θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», προαναγγέλει ο κ. Χρυσάφης, επισημαίνοντας: «Υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας όπως οι Επόπτες Υγείας και οι Διευθύνσεις Υγειονομικού. Όπου -στο εξής- βλέπουμε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα θα καλούμε τα αρμόδια όργανα της πολιτείας για αυτοψίες και τον λόγο μετά θα έχει η δικαιοσύνη».

Έκρουσαν πρόσφατα τον κώδωνα του κινδύνου με γραπτή ανακοίνωσηΤο πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της λήξης σύμβασης έργου καθαριότητας της Γ.Α.Δ.Α. αλλά και σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρα και αναδείχθηκε πρόσφατα με γραπτή ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.Στην ανακοίνωση καταγγέλλουν ότι «Χαρακτηριστικό και πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι με τη λήξη της σύμβασης έργου καθαριότητας της Γ.Α.Δ.Α. αλλά και σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, πλέον τον ρόλο της καθαριότητας στις αστυνομικές υπηρεσίες δεν τον έχουν οι καθαρίστριες αλλά τον έχουν αναλάβει εξολοκλήρου οι συνάδελφοι».

Όπως εξηγούν, «η έως τώρα συνήθης πρακτική προέβλεπε ότι έως την υπογραφή της νέας ετήσιας σύμβασης έργου στο τέλος του πρώτου τριμήνου κάθε έτους, δίνονταν στο μεσοδιάστημα τρίμηνη παράταση από την πλευρά της υπηρεσίας .«Φέτος για πρώτη φορά η παράταση αυτή δεν δόθηκε αφήνοντας τα Τμήματα γυμνά από καθαρίστριες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγιεινή του προσωπικού, των πολιτών που καθημερινά επισκέπτονται τα Τμήματα και βέβαια των κρατουμένων που φυλάσσονται στα κρατητήρια».

Στην ανακοίνωση τους καλούν την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου να βρει άμεσα νομοθετική λύση ώστε να μην υπάρξει άλλη κωλυσιεργία στην ανάθεση της σύμβασης έργου και να επιστρέψουν άμεσα στις υπηρεσίες τα συνεργεία καθαριότητας.

Το σχόλιο της Ένωσης Αθηνών:

 

     Ως Ένωση Αθηνών αναδεικνύουμε το πρόβλημα και θα συνεχίσουμε μέχρις εσχάτων.

        Δυστυχώς όμως συνάδελφοι δεν αφουγκράζεστε τις παραινέσεις της Ένωσης Αθηνών και βάζετε ρεφενέ με την καθαριότητα !!! Όταν έρθουν για έλεγχο -σε ΑΝΎΠΟΠΤΟ για την Υπηρεσία χρόνο - οι επόπτες υγείας της Διεύθυνσης Υγειονομικού και δεν βρουν κάτι μεμπτό, διότι οι ίδιοι πληρώνετε από την τσέπη σας καθαρίστριες, θα φταίει το Σωματείο και οποιοσδήποτε άλλος, ενώ και με δική μας ευθύνη θα διαιωνίζεται το πρόβλημα.  Θα πείτε "και τι θα κάνουμε θα πεθάνουμε από την ακαθαρσία;"

        Δεν υπάρχει όμως άλλος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα. Αν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στην Υπηρεσία σας να κάνετε αναφορές και να καλείτε την Ένωσή σας για περαιτέρω νομικές ενέργειες. Όσο υποκύπτετε στις πιέσεις ανωτέρων για να βάζετε χρήματα, σίγουρα δεν βοηθάτε εμπράκτως προς την επίλυση του προβλήματος.
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ