2019-01-09 10:01:44
Φωτογραφία για Εργαζόμενοι Φυλακής Κορυδαλλού: Σκόπιμα παιχνίδια για δήθεν ευθύνες του εξαντλημένου ήδη προσωπικού δε θα ανεχτούμε
Δημοσιεύουμε ανακοίνωση από το Σωματείο Εργαζομένων Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού:

Η απόδραση των δύο Αλλοδαπών κρατουμένων το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου 2019, ανέδειξε πάλι

-και αυτή τη φορά σε υπέρτερο βαθμό- τις τρομερές ελλείψεις που υπάρχουν στο  σχεδόν  60  ετών πλέον Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

Μία φυλακή με την πλέον απαρχαιωμένη υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς τις βασικές προδιαγραφές ασφαλείας και με έναν αριθμό προσωπικού που μόνο για αγροτικές φυλακές κάνει και επουδενί για κλειστό κατάστημα κράτησης 1600 – συχνά και περισσοτέρων- κρατουμένων.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές τα κακώς κείμενα εντός του καταστήματος και είχαμε προειδοποιήσει (!) τόσο εγγράφως όσο και σε προγραμματισμένες συναντήσεις με τα στελέχη του υπουργείου μας. Έχουμε πει ότι το σύνολο της νομοθεσίας που προβλέπει τόσο τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης όσο και τον Κανονισμό Ασφαλείας τους, δεν έχουν σχεδόν καμία εφαρμογή στο Κατάστημά μας
. Οι όποιες εφήμερες διορθώσεις στην υλικοτεχνική υποδομή, περισσότερο ρίχνουν στάχτη στα μάτια μας παρά προσφέρουν πραγματική βελτίωση στις συνθήκες εργασίας μας. Ένας ή δύο φύλακες για 400 κρατούμενους κάθε πτέρυγας, προφανώς και δεν μπορούν να επιτελέσουν σωστά το έργο για το οποίο προορίζονται. Πόρτες που σχεδόν στο σύνολό τους λειτουργούν με κλειδιά (!), προφανώς και δεν μπορούν να ελεγχθούν σωστά και έχουμε πολλάκις εξηγήσει το γιατί. Κοινόχρηστοι και μη χώροι που δεν καλύπτονται επαρκώς από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και ανιχνευτές κίνησης είναι κατανοητό ότι μπορούν να γίνουν έρμαιο στις σκέψεις πολλών και το βασικότερο όλων η εξάντληση του ελάχιστου προσωπικού φύλαξης με τα τριάντα χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό!!! Αναμένουμε ως λύτρωση την  πρόσληψη του νέου φυλακτικού προσωπικού από την πολυπόθητη και πολυξάκουστη προκήρυξη του ΑΣΕΠ 6Κ/2018 που αρκετό καιρό τώρα ακούμε αλλά δεν βλέπουμε και αναρωτιόμαστε τι άλλο πραγματικά πρέπει να συμβεί για να ολοκληρωθεί άμεσα ή και σήμερα κιόλας.

Δεν διεκδικούμε το αλάθητο όμως επιμένουμε να ζητάμε το αυτονόητο. Μια απαρχαιωμένη φυλακή με τόσο λίγο προσωπικό, είναι αδύνατον να λειτουργήσει επαρκώς.

Υπενθυμίζουμε ότι  στις 21/09/2018 λάβαμε γνώση της υπ’ αρίθμ. 68720/21-09-2018 απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης Δ.Α.Δ. (ΑΔΑ:7ΜΨΔΩ-5ΥΠ) με αντικείμενο την τοποθέτηση υπαλλήλων στο Κατάστημα Κράτησης  Κορυδαλλού Ι. Παρά το ότι έχουν περάσει πάνω από τρεις (3) μήνες από την δημοσίευση της ως άνω απόφασης, διαπιστώνουμε ότι από τη λίστα με τους 191 υπαλλήλους του κλάδου ΔΕ Φύλαξης που αναφέρονται και ενώ οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι 309, δεκάδες (!) από αυτούς ουδέποτε εμφανίστηκαν για εργασία στο Κατάστημά μας και συνεχίζουν να απουσιάζουν από την εργασιακή μας πραγματικότητα. Αρκετούς άλλους δεν τους έχουμε δει να εργάζονται επί μακρόν στη φύλαξη του Καταστήματος ενώ τα ονόματα κάποιων άλλων δεν βρίσκονται καν στα βιβλία υπηρεσιών της Φύλαξης που υπογράφουμε καθημερινά, καθώς απασχολούνται επί πολλά χρόνια σε διοικητικές θέσεις χωρίς να συνεισφέρουν με υπηρεσίες τους το τμήμα Φύλαξης.

Ήταν πολύ θετικό ότι επιτέλους αναγνωρίστηκαν οι ανάγκες του Καταστήματος τοποθετώντας αριθμό υπαλλήλων φύλαξης μερικώς ικανό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, είναι όμως και εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι τελικά ουδέποτε πήραν σάρκα και οστά αυτές οι τοποθετήσεις. Αντιθέτως, από τότε ένας υπάλληλος μεταφέρθηκε στην Κ.Α.Υ.Φ. και άλλος ένας στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ! Επίσης, λάβαμε γνώση ότι στο τελευταίο υπηρεσιακό συμβούλιο εγκρίθηκαν μετατάξεις υπαλλήλων φύλαξης του Καταστήματός μας στερώντας τους από την Υπηρεσία μας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τέλος, ευχόμαστε να μην αληθεύει το γεγονός ότι προετοιμάζονται νέες μετακινήσεις προσωπικού φύλαξης από το Κατάστημά μας στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ. Η σύγκριση και μόνο των εργασιακών αναγκών μεταξύ των δύο Καταστημάτων φαντάζει αστεία.

Από τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι οι υπηρεσιακές ανάγκες που τόσο προβάλλονται τα τελευταία χρόνια και ειδικά τους τελευταίους μήνες, δεν είναι παρά ένα πρόσχημα για την απόλυτη ευελιξία προσωπικών φιλοδοξιών και ικανοποίησης συγκεκριμένων ατόμων εις βάρος της πλειοψηφίας του φυλακτικού προσωπικού.

Την ώρα που η δική μας εργασιακή καθημερινότητα συνεχίζεται ζοφερή και πολλών ταχυτήτων, για κάποιους εκλεκτούς δεν ισχύει το ίδιο. Την ώρα που η προσωπική, οικογενειακή ζωή και γαλήνη μας διαταράσσονται από τις  αυξημένες «υπηρεσιακές ανάγκες ασφάλειας και φύλαξης»  τα τελευταία χρόνια αλλά και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, για κάποιους δεν υπάρχουν όχι μόνο αυξημένες αλλά ούτε καν υφίστανται υπηρεσιακές ανάγκες.

Απαιτούμε από τη διοίκηση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι τις άμεσες ενέργειές της για την επιστροφή όλων των υπαλλήλων του κλάδου Φύλαξης που αναφέρονται στην υπ’ αρίθμ. 68720/21-09-2018 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Δ.Α.Δ. αυστηρά πίσω στα καθήκοντα για τα οποία προσλήφθηκαν και περιμένουμε να μην συναινέσει σε καμία μετακίνηση υπαλλήλου -υπό οποιαδήποτε μορφή- που θα αποδυναμώσει επιπλέον το τμήμα Φύλαξης. Περιμένουμε από την Ο.Σ.Υ.Ε. να αντιδράσει για τα άνωθεν αναγραφόμενα και να συμπράξει στις θέσεις μας. Καλούμε τις πολιτικές και υπηρεσιακές ηγεσίες του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθώς και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, να συνδράμουν με τον έλεγχο της νομοθεσίας .

Αναμένουμε από το Α.Σ.Ε.Π. να ολοκληρώσει άμεσα την προκήρυξη 6Κ/2018 και να προβεί σε προσλήψεις προσωπικού καθώς και από το υπουργείο μας  να προχωρήσει στις  απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της νομοθεσίας που το ίδιο έχει θεσμοθετήσει, ώστε να εργαζόμαστε σε ένα Κατάστημα Κράτησης όπου θα τηρείται πλήρως το σύνολο των κανονισμών λειτουργίας και ασφαλείας που προβλέπονται, για το κοινό καλό τόσο των εργαζομένων όσο και των κρατουμένων.

Τέλος αναμένουμε από το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης να πρεσβεύσει την διαφάνεια -όπως αναφέρεται και στην ονομασία του- και επουδενί να συνεχίσει να είναι ο εκφραστής της αποσύνθεσης του φυλακτικού προσωπικού δημιουργώντας τελικά το ίδιο τις υπηρεσιακές ανάγκες που συνεχώς επικαλείται.

ΥΓ.  Την ώρα της απόδρασης 12 φύλακες και 3 υπαρχιφύλακες είχαν επωμιστεί την ασφαλή νυχτερινή κατάκλιση 1600 κρατουμένων. Λίγη ώρα μετά και μέχρι το πρωί, την φύλαξη αυτών επωμίζονται 8 φύλακες και 2 υπαρχιφύλακες.

Σκόπιμα παιχνίδια για δήθεν ευθύνες του εξαντλημένου ήδη προσωπικού δε θα ανεχτούμε.

Τις ευθύνες σε αυτούς που επιτρέπουν την λειτουργία του «κάτι σαν φυλακή» Κορυδαλλός Ι.
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ