2019-01-09 11:55:33
Φωτογραφία για Στο σκαμνί ο «Εσκομπάρ» της Κρήτης
Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να αναβιώσει σήμερα η υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, με “πρωταγωνιστή” έναν 44χρονο

Κρητικό. Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης, στην οποία, εκτός από τον ίδιο τον 44χρονο, εμπλέκεται και η 39χρονη σύζυγός του.

Το ζεύγος είχε κριθεί ένοχο σε πρώτο βαθμό τον Ιούνιο του 2017: Ειδικότερα, ο 44χρονος αποκαλούμενος και ως “Εσκομπάρ” της Κρήτης είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ η 39χρονη σε κάθειρξη 18 ετών. Ένοχοι είχαν κριθεί ακόμη δύο φερόμενοι ενδιάμεσοι διακινητές ναρκωτικών, οι οποίοι καταδικάστηκαν - έκαστος - σε κάθειρξη 10 ετών. Σήμερα η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Το χρονικό

Η ΕΛ.ΑΣ
. είχε φτάσει στα ίχνη του 44χρονου Κρητικού στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016. Έπειτα από παρακολούθηση μισού χρόνου και μετά από σκάψιμο επτά ωρών (!) σε χωράφι της οικογένειάς του, σε χωριό της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ξεθάψουν μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης. Η εν λόγω ποσότητα - μαζί με τις υπόλοιπες που εντοπίστηκαν σε χώρους που χρησιμοποιούσε η οικογένεια - ξεπερνούσε, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα 3,2 κιλά.

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, μαζί με συναδέλφους τους από τη Δίωξη Ναρκωτικών Ηρακλείου, εντόπισαν την ποσότητα κοκαΐνης που ήταν θαμμένη σε βάθος 60 εκατοστών σε χωράφι σε χωριό του δήμου Γόρτυνας. Ειδικότερα, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. βρήκαν την κοκαΐνη, η οποία φέρεται να ήταν συσκευασμένη σε αεροστεγή μπολ. Σημειώνεται ότι τα μπολ φαίνεται ότι περιείχαν και ρύζι, προκειμένου να μη βραχεί και καταστραφεί η ναρκωτική ουσία από το υγρό πιάτων που - επίσης - είχε τοποθετηθεί, προκειμένου να μην εντοπίζεται από σκύλους ανιχνευτές.

Εκτός από τον 44χρονο άνδρα - ο οποίος είχε συλληφθεί ακόμη δύο φορές στο παρελθόν - την 39χρονη γυναίκα του και τον ανήλικο γιο τους, η ΕΛ.ΑΣ. είχε συλλάβει τότε και τον ηλικιωμένο πατέρα του 44χρονου, ο οποίος είχε ωστόσο αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του.

Η αθώωση του ανήλικου

Τον Φεβρουάριο του 2017 διεξήχθη η δίκη με κατηγορούμενο τον 15χρονο - τότε - γιο του 44χρονου. Η δίκη έγινε από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ηρακλείου, κεκλεισμένων των θυρών, όπως προβλέπει ο νόμος. Έπειτα από τέσσερις μήνες κράτησης σε ειδικό κατάστημα κράτησης ανηλίκων, ο 15χρονος αφέθηκε τελικά ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο τον έκρινε αθώο. Μερικές εβδομάδες αργότερα, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, έφτασε η σειρά των γονέων του ανήλικου να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επέβαλε τότε ποινή ισόβιας κάθειρξης στον 44χρονο, ενώ βαρύς έπεσε ο “πέλεκυς” και στη γυναίκα του, η οποία καταδικάστηκε σε 18ετή κάθειρξη χωρίς αναστολή, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Εξάλλου, ελεύθεροι αφέθηκαν οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι που δικάζονταν μαζί με το ζεύγος: Συγκεκριμένα, ο πατέρας του 44χρονου απαλλάχθηκε των κατηγοριών που του αποδίδονταν, ενώ οι δύο φερόμενοι ενδιάμεσοι διακινητές, που κάθονταν στο εδώλιο, καταδικάστηκαν αμφότεροι σε κάθειρξη 10 ετών. Και στους δύο, ωστόσο, δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους, γι’ αυτό και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Απόρριψη του αιτήματος

Είχε ζητήσει να αποφυλακιστεί η μάνα

Μετά από δύο χρόνια κράτησης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η 39χρονη είχε προβεί σε αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής της μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Εν ολίγοις, όπως δικαιούται από τον νόμο, η 39χρονη γυναίκα ζήτησε να αποφυλακιστεί υπό όρους, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στα τρία της παιδιά. Το εν λόγω αίτημα απορρίφθηκε, ωστόσο, από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Σημειώνεται ότι το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση που προηγήθηκε, καθώς ο εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης πρότεινε να μη γίνει δεκτό το αίτημα της 39χρονης.

neakriti.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ