2019-01-09 18:12:32
Φωτογραφία για Τσαβούσογλου: Ξεκινάμε γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο
Την έναρξη γεωτρήσεων γύρω από την Κύπρο προανήγγειλε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα παρακολουθεί «από κοντά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου».

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του προς την επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, ο Τσαβούσογλου σημείωσε:

«Μαζί με την νέα πλατφόρμα η οποία θα φτάσει στην περιοχή, ξεκινάμε κι εμείς τις γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο. Το πλοίο μας ''o Πορθητής'' ξεκίνησε την γεώτρηση στην περιοχή Αlanya-1. Το δεύτερο πλοίο μας σύντομα θα φτάσει. Θα το στείλουμε γύρω από την Κύπρο για να ξεκινήσουμε τις εργασίες. Εμείς δεν είμαστε εναντίον των εξορύξεων γύρω από την Κύπρο. Όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε εδώ τα δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων. Αυτό περιμένουμε και από την Ε.Ε. και από τη διεθνή κοινότητα».

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την άποψη πως μέχρι τον ερχόμενο Μάιο δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. «Στο Εθνικό μας ζήτημα της Κύπρου δεν φαίνεται ρεαλιστικό να ξεκινήσουν συνομιλίες μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, μέχρι τις Ευρωεκλογές. Εμείς είμαστε υπέρ στο να συναντηθούμε άτυπα  με όλες τις πλευρές για να ξέρουμε για ποιο πράγμα θα διαπραγματευτούμε. Οι δυο πλευρές και οι εγγυήτριες δυνάμεις να φτάσουν σε μια συμφωνία για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση όλες μας οι προσπάθειες θα είναι άκαρπες όπως συνέβη στο Κραν Μοντανά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, χωρίς να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil - Qatar Petroleum στον στόχο «Δελφύνη-1» στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Το Υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ExxonMobil αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα με την ολοκλήρωση και της δεύτερης γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος-1», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΑΜΠΕ/ΙΒΝΑ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ