2019-01-10 18:48:40
Φωτογραφία για Καρκίνος μαστού: Τι σχέση μπορεί να έχει η θεραπεία του με τα νεφρά;
Στα ανθρώπινα νεφρά μπορεί να βρίσκεται, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, το «κλειδί» για τη θεραπεία μίας από τις πιο θανάσιμες μορφές καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρωτεΐνη Tinagl1, που σχηματίζεται φυσικά στα νεφρά μας, έχει τη δυνατότητα να καταστείλει την εξάπλωση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, μια μορφή της ασθένειας που αντιστέκεται σθεναρά στις υπάρχουσες θεραπείες.

Όπως ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Πρίνστον, η ουσία Tinagl1 «στοχοποιεί» τα σήματα του οργανισμού που ενθαρρύνουν τις μεταστάσεις της νόσου. Αφού κατασκεύασαν μια τεχνητή εκδοχή της πρωτεΐνης στο εργαστήριο και τη χορήγησαν σε ποντίκια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μέσω αυτού του φαρμάκου όχι μόνο σταματούσε η ανάπτυξη των όγκων, αλλά μειωνόταν θεαματικά η πιθανότητα εξάπλωσής τους στους πνεύμονες.

Οι όγκοι του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού δεν διαθέτουν τους τρεις συνηθέστερους υποδοχείς που «θρέφουν» τον καρκίνο και παράλληλα αντιδρούν στις κοινές ορμονικές θεραπείες της ασθένειας, όπως η θεραπεία με ταμοξιφαίνη. Το αποτέλεσμα είναι αυτή η μορφή καρκίνου να καταπολεμάται πολύ πιο δύσκολα.


«Πολλοί επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να μπλοκάρουν τις μεταστάσεις αυτής της μορφής καρκίνου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα αυτές οι απόπειρες ήταν αποτυχημένες, αφού με κάθε μέθοδο που δοκίμαζαν, τα καρκινικά κύτταρα έβρισκαν τρόπο διαφυγής και εξάπλωσης» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Yibin Kang.

Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει μία στις οκτώ γυναίκες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 15% των γυναικών αυτών εμφανίζει το συγκεκριμένο είδος καρκίνου. Περίπου το 77% των γυναικών με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση της ασθένειας, συγκριτικά με το 93% εκείνων που πάσχουν από άλλες μορφές καρκίνου.

Πηγή: protothema.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ