2019-01-12 10:13:44
Φωτογραφία για Διεθνή ΜΜΕ για πΓΔΜ: Καλωσορίσατε στη Βόρεια Μακεδονία
Ν. Κοτζιάς: Βόρεια Μακεδονία καλώς ήρθες στη ζωή μας

Εκτενείς είναι οι αναφορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Καλωσορίσατε στη Βόρεια Μακεδονία» είναι ο τίτλος του άρθρου του Guardian, που τονίζει ότι το κοινοβούλιο των Σκοπίων ψήφισε για να ξεκινήσει τη διαδικασία της αλλαγής ονόματος της χώρας, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς τη λήξη της μακροχρόνιας αδιέξοδης διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.

«Η Μακεδονία συμφωνεί στην αλλαγή ονόματος» αναφέρει το BBC, ενώ το γαλλικό ειδησεογραφικό μέσο 24heures υπογραμμίζει ότι η συμφωνία πρέπει πλέον να ψηφιστεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο usnews κάνει λόγο για το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Ζόραν Ζάεφ και τα συγχαρητήρια του Έλληνα Πρωθυπουργού στον ομόλογό του της πΓΔΜ.


«Η αλλαγή ονόματος μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση μιας μακροχρόνιας διαμάχης με τη γειτονική Ελλάδα» τονίζει το radio free europe radio liberty, ενώ η Washington Post δίνει έμφαση στην ιδιαίτερη ικανοποίηση που εξέφρασαν το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.

Οι αντιδράσεις μετά την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών στην πΓΔΜ

Εκτενείς είναι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων στις εσωτερικές και τις διεθνείς αντιδράσεις μετά τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ, με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κυβέρνηση πΓΔΜ

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ σε ανακοίνωσή της συγχαίρει όλους τους πολίτες και τους βουλευτές για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τις θύρες για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και επιτρέποντας σε αυτήν να ενσωματωθεί και να αναγνωριστεί διεθνώς ως κυρίαρχο κράτος, εξασφαλίζοντας πλήρως την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά των πολιτών της. «Τα οφέλη που θα αποκομίσουμε είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του ονόματός μας με την προσθήκη ενός ακριβούς γεωγραφικού προσδιορισμού» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή, ζήτησε την διάλυση του Κοινοβουλίου και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ο Μίτσκοσκι ανέφερε ότι το κόμμα του παραμένει συνεπές στις θέσεις του και δεν υποστηρίζει την αλλαγή του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και θεωρεί ότι η αλλαγή του Συντάγματος έγινε «με αντισυνταγματικό, παράνομο, βίαιο και εγκληματικό τρόπο, με απειλές και παζαρέματα». Σημείωσε ότι η αλλαγή του ονόματος «είναι απόφαση 81 βουλευτών και όχι απόφαση των "Μακεδόνων" πολιτών».

Διεθνείς αντιδράσεις

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις, τα ΜΜΕ των Σκοπίων δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια επί των συνταγματικών τροποποιήσεων βάσει των προβλεπόμενων από την Συμφωνία των Πρεσπών. Τα ΜΜΕ σημειώνουν ακόμη ότι ο πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς έγραψε στο twitter «Βόρεια Μακεδονία καλωσόρισες στην ζωή μας».

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στα συγχαρητήρια μηνύματα της Ύπατης Εκπροσώπου ΚΕΠΠΑ της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και του Επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χάνες, του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, του Αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χάντ, του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντίτμιρ Μπουσάτι, του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέιλι κ.ά.

Ζ. Ζάεφ: Ανοίγουμε από κοινού τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Τους πολίτες και τους βουλευτές για την υπευθυνότητα που έδειξαν για τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες «ανοίγουμε από κοινού τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.» συνεχάρη με ανάρτησή του στο twitter ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αμέσως μετά την υπερψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, από τη Βουλή της γειτονικής χώρας. Με άλλο tweet, ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, με την οποία «συνεχάρη όλους τους πολίτες της χώρας για την ιστορική επιτυχία και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται».

Εν τω μεταξύ, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ψήφιση της Αναθεώρησης του Συντάγματος στην πΓΔΜ για την αλλαγή ονόματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το Φόρεϊν Οφις στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ένα «μεγάλο βήμα προς την επίλυση μιας μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ, που ανοίγει το δρόμο για τη Μακεδονία να προχωρήσει προς την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τη Μακεδονία» υπογραμμίζει.

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών χαιρετίζει και ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, καθώς, σε ανάρτησή του στο twitter, κάνει λόγο για κυρίαρχο βήμα στην πορεία ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στην Ε.Ε. «Η υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων είναι πολλή ενθαρρυντική και κυρίαρχο βήμα για τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζουμε ότι δημιουργεί θετική συγκυρία για όλη την περιοχή. Η Ε.Ε. θα ολοκληρωθεί μόνο με την είσοδο όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» γράφει ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ν. Ντιμιτρόφ: Αποδείξαμε ότι τα θαύματα είναι δυνατά

«Πήραμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Γράφουμε Ιστορία, ανοίγοντας το δικό μας μέλλον. Αποδείξαμε ότι τα θαύματα είναι δυνατά. Δείξαμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά επίσης με τους όρους των ευρωπαϊκών αξιών. Είμαι περήφανος που είμαι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» έγραψε σε tweet του ο Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση της Αναθεώρησης του Συντάγματος από τη Βουλή της γειτονικής χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μαζί με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους που χαιρέτισαν την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών στη Βουλή της πΔΓΜ για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, η Αυστριακή Υπουργός Εξωτερικών, Κάριν Κνάισλ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η απομάκρυνση «ενός σημαντικού εμποδίου για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» ανοίγει τον δρόμο για την Ε.Ε. να ξεκινήσει τον Ιούνιο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη βαλκανική χώρα.

Ν. Κοτζιάς: Βόρεια Μακεδονία καλώς ήρθες στη ζωή μας

Επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, είχε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που χαιρέτισε την υπερψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη γειτονική χώρα. Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο twitter, σε Ελληνικά και Αγγλικά, ο επικεφαλής της κίνησης ''ΠΡΑΤΤΩ'' ανέφερε:

«Μίλησα με Ζόραν και Νικόλα. Θυμηθήκαμε τις δυσκολίες, την κούραση, τις εντάσεις, την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες που περάσαμε δουλεύοντας τη Συμφωνία. Ονειρευτήκαμε το κοινό μέλλον των δύο λαών. Βόρεια Μακεδονια καλώς ήρθες στη ζωή μας. Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή».

ΑΜΠΕ/dpa/Reuters

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ