2019-01-13 12:57:53
Φωτογραφία για Η ανεκπλήρωτη υπόσχεση - Του Κων/νου Τζέκη
Ο μεγάλος Γάλλος ψυχολόγος Καρλ Λε Μπον είχε γράψει ότι πριν από τις εκλογές θα πρέπει να λέγονται ψέματα. Μάλιστα είναι εκείνες οι υποσχέσεις που κανείς δεν πιστεύει ότι θα

πραγματοποιηθούν, αφού εν πολλοίς είναι ανεδαφικές ή υπερβολικές, αλλά τις αποδέχεται, αφού είναι προσφορά ελπίδας. Ένα   άτυπο συμβόλαιο μεταξύ του υποψήφιου και του λαού, που  κατά βάση ακυρώνεται, αφού μετά την εκλογή, καταντά μακρινή ξεχασμένη σελίδα της τοπικής ιστορίας.

Αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα που υπάρχει στην προεκλογική μάχη, δίνει στον υποψήφιο το δικαίωμα να υπόσχεται, να ονειρεύεται, να εξαγγέλλει, να ρητορεύει, να καταρτίζει προγράμματα, μέχρι την ώρα που θα εκλεγεί. Μετά άγραφος χάρτης (tabula raza) όπως έλεγαν και οι Ρωμαίοι.

Έτσι εξηγείται και η πληθώρα των υποψηφίων να εκλεγούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν χρειάζονται προσόντα, αλλά «έπεα πτερόεντα», λόγια που πετάνε. Ο λαός με την ελπίδα της πραγματοποίησης έστω των ελαχίστων από τις πολλές υποσχέσεις πείθεται και εκλέγει. Την επομένη γίνεται κοψοχέρης και η ζωή συνεχίζεται.


Όμως το μεγαλύτερο όνειρο του κάθε εκλεγμένου θα πρέπει να είναι η υστεροφημία. Θα πρέπει να παραμείνει στη σκέψη του λαού η ανάμνηση ότι πραγματοποίησε έστω ένα, μόνο ένα, έργο πνοής και διαχρονικό. Όμως γίνεται έτσι;

Αν κάνει ο κάθε ένας από τους ψηφοφόρους, έναν απολογισμό των απερχομένων εκλεγμένων, θα κατασταλάξει αν εκπλήρωσε κάτι από τις υποσχέσεις του και ας επιλέξει.

Ουσιαστικά ο λαός από τους αυτοδιοικητικούς περιμένει ελάχιστα.  Ποιότητα ζωής, καθαριότητα, υποφερτή εμφάνιση της πόλης, γρήγορα αντανακλαστικά σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης και ένα έργο πνοής.  Το τελευταίο θα είναι η σφραγίδα της υστεροφημίας του. Το έργο που όλοι θα το ονομάζουν με το όνομά του.

Βέβαια ελάχιστοι έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους με τέτοια έργα, που δεν είναι κατ’ ανάγκη δαπανηρά και χρηματοβόρα, αλλά εκεί θα πρέπει να εστιάζεται και η κριτική των ψηφοφόρων. Άσχετα αν οι περισσότεροι εκλεγμένοι,  σπαταλούν το χρόνο τους αλλά και τα διαθέσιμα χρήματα, όσα και αν είναι, εδώ και εκεί, ικανοποιώντας απαιτήσεις συλλόγων –σφραγίδων ή ιδιωτών-επαιτών. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να απαιτούν την εκπλήρωση μιας τέτοιας υπόσχεσης. Ενός έργου πνοής. Διαχρονικού. Που θα προσδίδει στην πόλη αίγλη, θα προσελκύει τουρίστες ή επισκέπτες, θα κάνει τους κατοίκους υπερήφανους.

Οι εκλογές πλησιάζουν. Η ψήφος δεν είναι χαμένος χρόνος. Είναι ιερή η στιγμή που ο κάθε ένας ταπεινός και άσημος πολίτης, καλείται με την προτίμησή του να επιλέξει πρόοδο ή οπισθοδρόμηση. Εκείνη την ώρα  ο πολίτης αναγορεύεται σε ύπατο κριτή, σε δικαστή, σε αρχηγό της Δημοκρατίας. Αποφασίζει και η γνώμη του είναι σεβαστή και διαρκεί όσο διαρκεί η θητεία του εκλεγμένου.

Ας βάλουμε το χέρι στην καρδιά και το μυαλό στη λογική. Ας επιλέξουμε εκείνους που θα αφήσουν μια σφραγίδα στον τόπο τους. Όσο για εκείνους που ξαναεκτίθενται στις εκλογές χωρίς να έχουν αφήσει κάτι πίσω τους, στέρεο και με πνοή ας τους ξεπεράσουμε.

Η ζωή δεν είναι πρόβα θεάτρου, έχει μόνο παραστάσεις.

Κωνσταντίνος Τζέκης
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ