2019-01-13 16:41:02
Φωτογραφία για Καταγγελία εργαζομένων Κ.Υ Ηρακλείου Κρήτης για τη δημιουργία ΤΟΜΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ 

3ο Χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Ηρακλείου- Μοιρών 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 11/01/2019 - Αρ. πρωτ: 3 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ 

Προς: 1) ΣΕΛ Κ.Υ Ηρακλείου Κρήτης Κύριο Κλάδο 

2) Διοίκηση 7ης ΥΠΕ 

3) Υπουργό Υγείας Κύριο Ξανθό 

4) Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υγείας 

Κύριο Βαρδαρό 

5) Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΦΥ 

6) Βουλευτές Ηρακλείου Κρήτης 

7) Πρόεδρο Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου 

8) Σύλλογο Εργαζομένων ΠαΓ.Ν.Η Κρήτης 

9) Σύλλογο Εργαζομένων Βενιζελείου Κρήτης 

10) Προς όλα τα ΜΜΕ 

11) Σύλλογο Συνταξιούχων Ηρακλείου Κρήτης 

12) Σύλλογο Εργαζομένων ΕΦΚΑ Ηρακλείου Κρήτης 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης καταγγέλλει τις καθημερινές τακτικές και μεθοδεύσεις της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ που οδηγούν παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του, στην υποβάθμιση, αποδυνάμωση και συρρίκνωση του Κ.Υ. Ηρακλείου. 


Με πρόσφατη απαίτηση της κι αρνούμενη τον διάλογο με τους εργαζομένους, η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης διεκδικεί την παραχώρηση επιπλέον χώρων της Μονάδας Πρωτοβάθμιας Υγείας και συγκεκριμένα επτά (7) ιατρείων και νοσηλευτικών σταθμών στο ισόγειο του Κ.Υ Ηρακλείου Κρήτης προκειμένου να στεγάσει την 5η ΤΟΜΥ Ηρακλείου προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας. Απαιτείται η μετακίνηση των ιατρείων των Γενικών Ιατρών, επειγόντων περιστατικών, βραχείας νοσηλείας κ.α για μια μονάδα υγείας προσωρινού χαρακτήρα, για την εγκατάσταση της οποίας προβλέπονται κονδύλια ενοικίασης χώρου από το ΕΣΠΑ. Οι παραπάνω μετακινήσεις θα προκαλέσουν σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα στη Μονάδα καθώς αλλάζει η χωροταξία της. 

Το Σωματείο καταγγέλλει τα εξής: 

1) Σύμφωνα με έγγραφο του Σωματείου των εργαζομένων ΠΦΥ με αριθμό πρωτοκόλλου 77/12-12-2018 ζητήθηκε από το Συντονιστή Επιστημονικής Λειτουργίας Κύριο Κλάδο έγγραφο της 7ης ΥΠΕ στο οποίο να ανακοινώνεται ΕΠΙΣΗΜΩΣ η παραχώρηση χώρων για τη δημιουργία ΤΟΜΥ. Στο οποίο έγγραφο δεν λήφθηκε ποτέ απάντηση (το επισυνάπτουμε). 

2) Σύμφωνα με το νόμο 4486/2017 τα ΤΟΜΥ ορίζονται ως αποκεντρωμένες μονάδες, περιφερειακές των Κέντρων Υγείας με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών στο πλαίσιο της γειτονιάς. Η τοποθεσία του Κ.Υ Ηρακλείου δεν καλύπτει τα παραπάνω κριτήρια, ούτε ανήκει σε δημοτικό διαμέρισμα, καθώς δεν βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή. Ο ασφαλισμένος αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει ακόμα και δύο διαφορετικές συγκοινωνίες προκειμένου να φθάσει στο Κ.Υ Ηρακλείου. 

3) Σύμφωνα με το νόμο 4486/2017 ορίζεται η αναβάθμιση των Κ.Υ με στελέχωση ιατρών όλων των ειδικοτήτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει γίνει καμία περαιτέρω αναβάθμιση αντιθέτως η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ επιθυμεί την υποβάθμιση του Κ.Υ δημιουργώντας δομές (ΤΟΜΥ) που δεν θα εξυπηρετήσουν στη συγκεκριμένη περιοχή κανέναν επιπλέον ασφαλισμένο. Στην ήδη υποβαθμισμένη λειτουργία έχουν επέλθει και το μικροβιολογικό εργαστήριο (εδώ και πάρα πολύ καιρό) καθώς δεν μπορεί να προσφέρει στοιχειώδης υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών αφού δεν εγκρίνεται η περαιτέρω προμήθεια για τα αντιδραστήρια επειγόντων εξετάσεων. 

4) Παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ για τη δημιουργία και στελέχωση ενός πρότυπου Κέντρου Υγείας Αναφοράς, το Κ.Υ. Ηρακλείου παραμένει έως σήμερα χωρίς οργανισμό, εντείνοντας την ανασφάλεια των εργαζομένων, έρμαιο των συνεχόμενων απαιτήσεων συρρίκνωσης του μέσω προφορικών εντολών και άτυπων ενεργειών της Διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης. Θα θέλαμε όμως να αναγνωρίσουμε την πολύ μεγάλη αναβάθμιση του Κ.Υ Ηρακλείου όσο αφορά την προμήθεια καινούριου, σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού. 

5) Ήδη στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κ.Υ. Ηρακλείου, οι προδιαγραφές του οποίου δημιουργήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την ανάπτυξη υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς όφελος του πολίτη, στον 3ο όροφο καθώς και σε χώρο του ισογείου φιλοξενούνται διοικητικές υπηρεσίες της ΥΠΕ. Παράλληλα το τελευταίο διάστημα διατυπώνονται περαιτέρω διεκδικήσεις, άτυπες και προφορικές πάντα, για περαιτέρω παραχώρηση χώρων με σκοπό την επέκταση της διοικητικής υπηρεσίας της ΥΠΕ. 

Αλήθεια, βάση ποιάς οικονομοτεχνικής μελέτης και μελέτης σκοπιμότητας αποφασίζεται ο χώρος στέγασης των υπηρεσιών; 

Αν η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης επιθυμεί όπως ισχυρίζεται να στηρίξει την ΠΦΥ γιατί συρρικνώνει, τόσο σε χώρο, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό το Κ.Υ. Ηρακλείου, το οποίο τεκμηριωμένα παρέχει ασφαλείς και άριστες ιατρικές υπηρεσίες στον πολίτη; 

Γιατί δεν συντάσσεται Οργανισμός της Μονάδας; 

Γιατί δεν αναπτύσσονται υπηρεσίες όπως οργάνωση σταθμού παροχής πρώτων βοηθειών με ολοκληρωμένη λειτουργία των μικροβιολογικών εργαστηρίων και επέκταση της βραχείας νοσηλείας, ή την ολοκλήρωση του Κέντρου μάνας-παιδιού; 

Σε ένα απομακρυσμένο κτίριο με παντελή έλλειψη φύλαξης και ασφάλειας, πώς θα λειτουργήσει μια υπηρεσία υγείας έως τις 22.00 και πώς θα μεταφέρονται οι ασθενείς όταν η τελευταία συγκοινωνία είναι στις 15.00; 

Ποια η σκοπιμότητα συστέγασης ΚΥ και ΤΟΜΥ όταν οι 5 συνολικά Γενικοί Ιατροί που υπηρετούν στο ΚΥ δεν έχουν εξαντλήσει το όριο εγγραφών τους και εξυπηρετούν αυθημερόν τον πολίτη; 

Καταγγέλλουμε κάθε πολιτική σκοπιμότητα παραπλάνησης των πολιτών 

Καταγγέλλουμε κάθε πολιτική υποβάθμισης της ΠΦΥ 

Καταγγέλλουμε κάθε πολιτική τακτική δημιουργίας πολυκαταστήματος στην υγεία για λόγους εντυπωσιασμού. 

Επικροτούμε τη δημιουργία ΤΟΜΥ σε κάθε δημοτική ενότητα προκειμένου ο πολίτης να έχει άμεση πρόσβαση. 

Διεκδικούμε εδώ και τώρα : διασφάλιση των χώρων και της ποιότητας εργασίας των εργαζομένων του ΚΥ Ηρακλείου, την στελέχωση με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και λοιπού προσωπικού και την έκδοση οργανισμού για την πραγματική αναβάθμιση των Υπηρεσιών της ΠΦΥ. 

Για το Δ.Σ 

Η πρόεδρος Η γραμματέας 

Παπαντωνάκη Αφροδίτη Μαυρόγιαννη Μαρία
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ