2019-01-14 07:37:54
Φωτογραφία για Ούτε η Θεία Κοινωνία ούτε οι πολιτικές «κωλοτούμπες» βοήθησαν τον Πάνο Καμμένο
Γιατί ο πρώην κυβερνητικός εταίρος είναι ο χαμένος του συμφωνημένου «διαζυγίου»

Με στοιχεία σεναρίου φθηνής b-movie βιντεοκασέτας «διάνθισε» ο Πάνος Καμμένος το

«στημένο» διαζύγιο με τον Αλέξη Τσίπρα που αφήνει ευχαριστημένους τους δύο πρώην κυβερνητικούς εταίρους και κυρίως επιτρέπει στον πρωθυπουργό να λάβει οριακά την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και να προχωρήσει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την καταλυτική στήριξη βουλευτών των ΑΝΕΛ.

Το νέο σύμφωνο των δύο πολιτικών αρχηγών φαίνεται πως είναι win – win κοινοβουλευτικά καθώς επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει το έργο του έως τις εκλογές και στον Πάνο Καμμένο να πορευτεί ως αρχηγός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μένει ωστόσο να φανεί εάν οι νέες ισορροπίες και η υπο διαμόρφωση «κυβέρνηση – κουρελού» θα επιταχύνουν την πολιτική φθορά για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς επίσης εάν ο νέος ελιγμός του αρχηγού των ΑΝΕΛ θα ερμηνευτεί από τους ψηφοφόρους του ως κίνηση αντίστοιχη με αυτή του καλοκαιριού όταν επέτρεψε να υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών.


Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστήριξε ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του προκειμένου να εμποδίσει την εκχώρηση του όρου «Μακεδονία» στην γειτονική χώρα. Πρόσθεσε ότι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την παρούσα στιγμή δεν μπορεί να δώσει καθώς συναρτάται άμεσα με την Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως, την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι αφήνει τους βουλευτές του να πράξουν κατά συνείδηση και πως θα διαγράψει από το κόμμα μόνο όσους παραμείνουν σε υπουργικές θέσεις.

Η αποκωδικοποίηση της νέας θέσης του Πάνου Καμμένου δείχνει πως από τους συνολικά 6 βουλευτές που διαθέτει μόλις οι 2 θα τον ακολουθήσουν και δεν θα παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης (Μ Τσαρουχά και Κ. Κατσίκης). Η πλειοψηφία (Θ. Παπαχριστόπουλος, Κ. Ζουράρις, Β. Κόκκαλης και Ελ. Κουντουρά) ετοιμάζονται να ψηφίσουν θετικά, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να πιάσει οριακά το απαραίτητο «151» και στην συνέχεια να κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, η σύνδεση της κομματικής πειθαρχίας μόνο με τα υπουργικά αξιώματα παρέχει την δυνατότητα στον Πάνο Καμμένο να διαγράψει μόνο τους Ελενα Κουντουρά και Βασίλη Κόκκαλη και να επιβιώσει ως αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας με τους υπόλοιπους.

Ο Τσίπρας δεν του έκανε το χατίρι

Ωστόσο, ο νέος ελιγμός του Πάνου Καμμένου φανερώνει πως δεν έγιναν αποδεκτοί από τον Αλεξη Τσίπρα οι όροι του για «βελούδινο» διαζύγιο. Υπενθυμίζεται πως πηγές από τους ΑΝΕΛ υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα πως όρος για την ψήφο κατά συνείδηση από τους ΑΝΕΛ αποτελεί η δέσμευση του πρωθυπουργού πως θα αποβάλλει από το υπουργικό συμβούλιο όλα τα στελέχη του Πάνου Καμμένου.

«Αν δεν γίνει τότε πάμε σε ρήξη» υπογράμμιζαν. Το γεγονός λοιπόν ότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ αναγκάστηκε να θέσει κομματική πειθαρχία μόνο για την υπουργό Τουρισμού Ελ. Κουντουρά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμφώνησε στην αποπομπή τους από το υπουργικό σχήμα, αλλά προτίμησε να τους κρατήσει ως «μαξιλαράκια» για πιθανή μελλοντική αναταραχή.

«Βατόμουρα» σκηνοθεσίας

Πάντως, ο Πάνος Καμμένος φαίνεται πως είχε σκηνοθετήσει με ακρίβεια την χθεσινή ημέρα προκειμένου σε τέσσερα καρέ να προχωρήσει την νέα αναδίπλωση και παράλληλα να «κρύψει την kolotoumpa» κάτω από συμβολικές ενέργειες που παραπέμπουν δήθεν σε ανένδοτο αγώνα.

Το πρώτο πλάνο, πριν το πολυθρύλητο ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα τον έδειξε ως… κάτι σαν απευθείας απόγονο των επαναστατών του 1821, που απο υπουργική καρέκλα πέρασε στο αντάρτικο γι αυτό και πήγε το πρωί της Κυριακής στην Μητρόπολη Αθηνών προκειμένου να λάβει την Θεία Κοινωνία και την Ιερή ευλογία για την έναρξη της «επαναστάσεως».

Ακολούθησε ωστόσο η συνθηκολόγηση στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος αποδέχθηκαν ότι δεν θα ζήσουν μαζί κάτω από την κοινή κυβερνητική στέγη. Συμφώνησαν όμως ότι το κυβερνητικό καραβάνι θα συνεχίσει το έργο του και με την στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών των ΑΝΕΛ θα ξεπεράσει τον κάβο της ψήφου εμπιστοσύνης και θα κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος θα εξακολουθήσει να είναι αρχηγός της ΚΟ των ΑΝΕΛ ακόμα και αν από τους έξι βουλευτές ελέγχει απόλυτα μόλις τους δύο.

Οι επαναστατικές κορώνες περι ανένδοτου για την εκχώρηση του όρου «Μακεδονία» στην γειτονική χώρα που ακολούθησαν στην Συνέντευξη Τύπου επιχείρησαν να κρύψουν τους όρους της συνθηκολόγησης που προηγήθηκε ενώ το φιλμ Καμμένου ολοκληρώθηκε με την ρίψη στεφάνου πάνω από τις βραχονησίδες Ιμια.

Η επόμενη ημέρα και η αναζήτησή ΑΝΕλομαξιλαριων

Πάντως, ο Πάνος Καμμενος έδειξε πως θα αναζητήσει νέες συμμαχίες απο την δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτων προκειμένου να διατηρήσει ζωντανή την ΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θανασης Παπαχριστόπουλος προτίθεται να παραδώσει την βουλευτική του έδρα μετα την ψηφο εμπιστοσυνης και την κύρωση της Συνφωνιας των Πρεσπών. Την έδρα του όμως θα πάρει ο Τέρενς Κουίκ που απουλτελει ξένο σώμα για τους Ανελ. Εάν εως τότε έχουν αποχωρήσει οι Κουντούρα - Κόκκαλης, η νεα απώλεια θα λειτουργήσει ως ξαφνικός θάνατος της Κοινοβουκευτικης Ομάδας των ΑΝΕΛ.

Απο την πλευρά του ο Πάνος Καμμενος υποστηριξε πως συζητά με ανεξάρτητους βουλευτες προκειμένου να συνεργαστεί και να αντιμετωπίσει τις απώλειες συμπεριλαμβάνοντας στις συζητήσεις και του Γιώργο Λαζαριδη και Δημήτρη Καμμενο. Οι δυο πρωην βουλευτες των Ανελ όμως ξεκαθαρίζουν πως δεν θα επιστρέψουν στους ΑΝΕλ. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τον Νίκο Νικολοπουλο που οι πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ένωση Κεντρώων. Υπό αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον εστιάζεται στον Αριστειδη Φωκα που προέρχεται απο την Ένωση Κεντρώων και στον Δημήτρη Κουκούτση πρωην βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται πως κατά την συνέντευξη τύπου κατέστησε γνωστή την άρνησή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς σε αυτήν υποκρύπτεται, όπως είπε, η ψήφος εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει δημοψήφισμα για τη Συμφωνία βάζοντας μια ακόμα κάλπη δίπλα στις κάλπες των ευρωεκλογών ενώ προανήγγειλε τη διαγραφή όσων ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφιση της Συμφωνίας.

- «Εάν κάποιος πει ότι παραιτείται όλων των θέσεων και ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν μπορώ να τον καταδικάσω. Διαφωνώ μαζί του αλλά δεν μπορώ να τον καταδικάσω. Αλλά εάν κάποιος κρατήσει και την καρέκλα του και ψηφίσει υπέρ, δεν έχει θέση σε εμάς» τόνισε συναρτώντας την κομματική πειθαρχία μόνο με την παραμονή των στελεχών του στην κυβέρνηση και όχι με το τι θα ψηφίσουν.

- «Εμείς δεν καταψηφίζουμε την κυβέρνηση, αλλά την κυβέρνηση που φέρνει τη συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε και ανέφερε ότι αν δεν είχε υπήρχε το θέμα της συμφωνίας «η κυβέρνηση θα ήταν στην καρδιά μας μέχρι τέλους».

- «Είναι γνωστές οι θέσεις του καθενός και τι θα πράξουμε στις δύο ψηφοφορίες. Ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε χθες να πάει στην Κίνα. Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα για το Σινικό Τείχος. Αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης θα ψηφίσουμε αυτό που έχουμε δεσμευτεί ο καθένας ξεχωριστά και αν κάποιοι ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφιση της συμφωνίας θα διαγραφούν απο τους ΑΝΕΛ», είπε σε άλλο σημείο.

- Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία καταθέσει πρόταση μορφής κατά της κυβέρνησης απάντησε:«Αν ο κ. Μητσοτάκης κάνει δημόσια δήλωση οτι δέχεται λύση χωρίς τον όρο "Μακεδονία", ότι ποτέ του δεν θα διαπραγματευτεί τον όρο ‘Μακεδονία’ και ότι θα την καταργήσει ακόμη κι αν έχει ψηφιστεί, του υπογράφω την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αλλά δεν θα το κάνει».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ