2019-01-14 08:07:30
Φωτογραφία για Ακατέργαστοι ανθοί κάνναβης με πολιτικό «άρωμα»
Διαβάστε το άρθρο του Γιάννη Σουλιώτη από την ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής

Εντονο παρασκήνιο με πολιτικές μάλιστα προεκτάσεις συνοδεύει μια φαινομενικά χαμηλού ενδιαφέροντος έρευνα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης για τη δραστηριότητα ηλεκτρονικού καταστήματος πώλησης προϊόντων κάνναβης, με έδρα τη Σαλαμίνα. Το τελευταίο και πιο κρίσιμο σκέλος της υπόθεσης άρχισε να εκτυλίσσεται τον Νοέμβριο και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, ρόλο σε αυτήν έχει διαδραματίσει ο συνεργάτης του πρωθυπουργού και «συντονιστής» των επενδύσεων στον τομέα της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης Νίκος Καρανίκας, καθώς και μια στενή συγγενής του. Η τελευταία εργάζεται σε όμιλο εταιρειών που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια, παραγωγή και διάθεση προϊόντων «πράσινου χρυσού». Δύο εβδομάδες μετά τον σχηματισμό δικογραφίας εις βάρος των διαχειριστών του on line καταστήματος για παράβαση του νόμου «περί εξαρτησιογόνων ουσιών», η συγκεκριμένη κάλεσε σε συνάντηση τα στελέχη του Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης και τους εξέφρασε την ανησυχία της για την ποινική δίωξη των διαχειριστών του ηλεκτρονικού καταστήματος.


Η... ενημέρωση

Μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος, τον οποίο η Wall Street Journal σε πρόσφατο δημοσίευμά της αποκάλεσε «συντονιστή του κυβερνητικού σχεδίου για τη φαρμακευτική κάνναβη», κάλεσε στη Βουλή τους επικεφαλής των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών της αστυνομίας, του Λιμενικού, των τελωνείων και του ΣΔΟΕ προκειμένου να τους μιλήσει για τις δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας κάνναβης.

Ολα ξεκίνησαν στις 18 και 19 Ιουλίου, όταν στέλεχος του Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης που παρίστανε τον ενδιαφερόμενο αγοραστή παρήγγειλε από συγκεκριμένη ιστοσελίδα διάφορα προϊόντα κάνναβης. Η παράδοση των προϊόντων πραγματοποιήθηκε ένα 24ωρο αργότερα με εταιρεία ταχυμεταφορών και η εξόφλησή τους έγινε με αντικαταβολή. Τα δείγματα στάλθηκαν για χημική ανάλυση στον «Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - Δήμητρα» και για επανέλεγχο στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Το περιεχόμενο χάρτινης συσκευασίας με ένδειξη «ακατέργαστοι ανθοί κάνναβης» διαπιστώθηκε ότι είχε περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (δραστική ουσία του χασίς) 0,28%, ποσοστό μεγαλύτερο του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου του 0,2% που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Το δεύτερο σκεύασμα αντίστοιχα, ένα «βραχάκι πράσινου χρώματος» με ένδειξη «Plant of Life - Amnesia Haze - CBD Solid», προέκυψε ότι είχε περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη σε ποσοστό 0,37%. «Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν δύο προϊόντα που ήταν εκτός ορίων του ν. 4554/18 στις τιμές της τετραϋδροκανναβινόλης, που ορίζεται στο 0,2%, πέραν του γεγονότος ότι τα αναφερόμενα κατασχεμένα προϊόντα προορίζονταν σαφέστατα για καπνική χρήση», επισημαίνεται στη δικογραφία που συνέταξε για την υπόθεση το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης. Κατά τον επανέλεγχο, τα δείγματα βρέθηκαν είτε εντός είτε οριακά εκτός από την «κόκκινη γραμμή» που ορίζει ο νόμος. Στα επίσημα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ακόμη ότι στις συσκευασίες των προϊόντων δεν υπήρχαν διευκρινίσεις για την προέλευση, τον τρόπο και την επιτρεπόμενη ηλικία χρήσης των σκευασμάτων, όπως ορίζει ο νόμος 4177/2013. Εχοντας ήδη διαπιστώσει παρατυπίες, τα στελέχη του Λιμεναρχείου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα, μεγαλύτερη αυτή τη φορά, παραγγελία αξίας 137 ευρώ από την ίδια ιστοσελίδα. Και σε αυτή την περίπτωση τα δείγματα στάλθηκαν για χημική ανάλυση και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα του ενός σκευάσματος σε τετραϋδροκανναβινόλη ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων, του δεύτερου σκευάσματος όμως υπερέβαινε το 0,2%. «Ολα τα σκευάσματα ήταν τριμμένα και πεπιεσμένα φυτικά αποσπάσματα ή σκουρόχρωμη πάστα (...) ξεκάθαρα παραπέμπουν σε ψυχαγωγική χρήση», επισημαίνεται στα δικαστικά έγγραφα. Οι δύο φερόμενοι ως διαχειριστές του ηλεκτρονικού καταστήματος συνελήφθησαν τελικά το πρωί της 21ης Νοεμβρίου στο λιμάνι του Πειραιά. Οπως προέκυψε από την έρευνα, νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανιζόταν ανύπαρκτο πρόσωπο και ως έδρα της ψεύτικη διεύθυνση στον Βύρωνα.

Η επιστολή

Την 7η Δεκεμβρίου, 16 ημέρες μετά τη σύλληψη των διαχειριστών του διαδικτυακού cannabis shop κι ενώ η υπόθεση είχε δημοσιοποιηθεί στον Τύπο, το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης που πραγματοποίησε την έρευνα παρέλαβε επιστολή από όμιλο εταιρειών με εξειδίκευση στην καλλιέργεια βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης. Την επιστολή υπέγραφε η συγγενής του κ. Καρανίκα, η οποία εργάζεται στον συγκεκριμένο όμιλο εταιρειών και έχει το ίδιο ενδιαφέρον με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο για τις επενδύσεις σε προϊόντα «πράσινου χρυσού». Η επιστολή είχε συνταχθεί εξ ονόματος της διοίκησης της εταιρείας και καλούσε σε συνάντηση τα στελέχη του Λιμενικού με αντικείμενο τη μελλοντική συνεργασία τους και την επίλυση τυχόν προβλημάτων που ενδεχομένως να ανακύψουν. Η συνάντηση έγινε τη 10η Δεκεμβρίου και σε αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της εταιρείας και η συγγενής του κ. Καρανίκα. Ο πρώτος ανέπτυξε στα στελέχη του Λιμεναρχείου το σχέδιο επενδύσεων της εταιρείας του, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία εργοστασίων και καφέ - μπαρ στη Βόρεια Ελλάδα. Η δεύτερη εξέφρασε την ανησυχία της για την πρόσφατη έρευνα του Λιμενικού και τις συλλήψεις των διαχειριστών του e-shop, επικαλούμενη μεταξύ άλλων δημοσίευμα που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα Cannabis News.

Ο αντίλογος

Το δημοσίευμα του Cannabis News φιλοξενεί συνέντευξη ενός εκ των κατηγορουμένων και αποδίδει την ποινική του δίωξη στον «νομοθετικό δαίδαλο» και στην «ελλιπή ενημέρωση των διωκτικών αρχών, που οδηγεί σε φαινόμενα τραγελαφικά». «Τα προϊόντα ήταν αγορασμένα με νόμιμα παραστατικά και τα είχα σε δύο χώρους του σπιτιού μου, μέσα σε κούτες, σφραγισμένα και φυλαγμένα σε καθαρές ντουλάπες», δήλωσε στη συνέντευξή του ο κατηγορούμενος και περιέγραψε όσα οι άνδρες του Λιμενικού φέρεται να του έλεγαν κατά την έρευνα: «Δεν θα μαστουρώσετε την Ελλάδα εσύ κι άλλοι δέκα, ένας ένας θα κλείσετε όλοι».

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση των αξιωματούχων του Λιμεναρχείου με εκπροσώπους της εταιρείας καλλιέργειας κάνναβης, ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας κάλεσε σε συνάντηση στη Βουλή τους επικεφαλής των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών της αστυνομίας, του Λιμενικού, των τελωνείων και του ΣΔΟΕ.

Φέρεται να τους επισήμανε τις δυνατότητες κερδοφορίας της επένδυσης και να διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση προκειμένου να ρυθμιστούν κενά στην υφιστάμενη νομοθεσία, τα οποία είναι πιθανόν να τους οδηγούν σε λάθος εκτιμήσεις. Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, ο κ. Καρανίκας φέρεται να έχει προϋπολογίσει τον τζίρο της «βιομηχανίας» κάνναβης στο 1,5 δισ. ευρώ.

πηγή: kathimerini.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ