2019-01-14 19:09:31
Φωτογραφία για Αποχώρηση Καμμένου με μήνυμα προς Άγκυρα-Τι απάντησε για διάδοχό του-Τι θα ήθελε να κάνει και δεν έκανε
του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Τι ανέφερε κατά τον απολογισμό που έκανε

Με ένα τελευταίο μήνυμα προς την Άγκυρα «…να χαμηλώσει τους τόνους καθώς οι μεγαλοστομίες δεν ωφελούν κανένα, ώστε να εκμεταλλευθούμε τον υποθαλάσσιο χώρο χωρίς απειλές υπό την εγγύηση της καλής και ασφαλούς λειτουργίας του Διεθνούς Δικαίου» έκλεισε σήμερα τον απολογισμό πεπραγμένων της τετραετίας του (Ιαν.2015-Ιαν.2019) στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ο παραιτηθείς ως σήμερα ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, στη διάρκεια της συνεντεύξεως τύπου που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα στους Στρατιωτικούς Συντάκτες.

«Η Ελλάδα σέβεται, εφαρμόζει και θα εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο έχοντας μαζί της εκείνους που αντιλαμβάνονται ποιος είναι ο παραβάτης», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι προς τούτο βοήθησε η παρουσία της Μόνιμης Ναυτικής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ SNMG-2 στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και του ελέγχου των αντίστοιχων «μεταναστευτικών ροών» από την Τουρκία, όπου – κατά τον πρώην ΥΕΘΑ – «οι Σύμμαχοι διαπίστωσαν ιδίοις όμασι ότι η Τουρκία παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο ενώ η Ελλάδα προασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα
. Η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρχουν συνθήκες καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής αλλά είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί στο ακέραιο την εδαφική ακεραιότητα της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο σε σχέση με το “Casus Belli” της Άγκυρας, ο κ. Καμμένος δήλωσε χαρακτηριστικώς ότι αυτός «δεν είναι Κοτζιάς να ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης η οποία έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της με την εγγύηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τι απάντησε ο Π. Καμμένος στην ερώτηση του “Newpost.gr

Ο Π. Καμμένος, κληθείς από το “Newpost.gr” να σχολιάσει το παράδοξο του να παραιτείται εκείνος από την κυβέρνηση λόγω της στάσεώς της στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και την ίδια ώρα να αναλαμβάνει τη θέση του στην κυβέρνηση ο ως τώρα Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος πιθανόν να κληθεί να υπερασπιστεί την προαναφερθείσα κυβερνητική θέση στα διεθνή φόρα, ο πρώην ΥΕΘΑ τόνισε τα εξής: «Ο Ναύαρχος Αποστολάκης δεν είναι πολιτικό πρόσωπο. Προέρχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και καλείται να λειτουργήσει ως πολιτικός χωρίς όμως να εμπλέκει τις ΕΔ στην πολιτική. Ο νέος ΥΕΘΑ ήταν και παραμένει μέλος της οικογένειάς των ΕΔ. Η πολιτική πρέπει να μένει εκτός ΕΔ, που εκπροσωπούν την Ενότητα του Έθνους. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι ο ΥΕΘΑ Αποστολάκης που δεν έχει πολιτικές δεσμεύσεις θα είναι ένας ΥΕΘΑ που θα βοηθήσει τις πολιτικές δυνάμεις να να εξαιρέσουν τις ΕΔ από την πολιτική. Εύχομαι από καρδιάς στο νέο προϋπολογισμό τα κονδύλια του ΥΠΕΘΑ να τα ψηφίσουν όλα τα πολιτικά κόμματα, όπως γινόταν στο παρελθόν».

Η Ελλάδα η τελευταία «ασπίδα» της Δύσης στο Μουσουλμανικό φονταμενταλισμό

Ο Π. Καμμένος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, ΝΑΤΟ και ΕΕ να αναλάβουν να ενισχύσουν με περισσότερους εξοπλισμούς την Ελλάδα, καθώς αυτή «αποτελεί την «τελευταία χώρα ασπίδα εναντίον του φονταμενταλισμού», όπως σημείωσε, προσθέτοντας: «Στις συζητήσεις μου με Αμερικανούς αξιωματούχους για τους εξοπλισμούς τους επισήμανα ότι ενδεχόμενη ενίσχυση της Τουρκίας με F-35 και S-400 θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα για την ίδια τη Δύση καθώς η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει φαινόμενα φονταμενταλισμού εφόσον εκδηλωθούν στη γείτονα».

Η στάση των ΗΠΑ

Ο κ. Καμμένος εξήρε τη στάση των ΗΠΑ στην διάρκεια της κρίσεως στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι υπήρξε πραγματικός σύμμαχος και όχι δανειστής και επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρεί άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία που είναι παραδοσιακός φίλος της χώρας μας. Μάλιστα εκτίμησε ότι καθώς μετατοπίζεται το ενδιαφέρον ενεργειακά από τη Μέση Ανατολή στην ανατολική Μεσόγειο ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας γίνεται πιο σημαντικός απ'οτι στο παρελθόν και δείγματα εμπιστοσύνης του διεθνούς παράγοντα προς τη χώρα μας αποτελούν η μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας, ο σταθμός στην Αλεξανδρούπολη κλπ. Παράλληλα εξήρε το ρόλο της στρατιωτικής διπλωματίας προς την κατεύθυνση αυτή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα ενώνει τους λαούς της Μεσογείου.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι παραδίδει την Ελλάδα έχοντας αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της και όχι έχοντας την παραχωρημένη, όπως όταν την παρέλαβε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τι θα ήθελε να κάνει και δεν έκανε

Απαντώντας ο ίδιος σε άλλο ερώτημα αναφορικώς με τα λάθη που πιστεύει ότι έκανε στη διάρκεια της θητείας του ο πρώην ΥΕΘΑ ανέφερε ότι δεν τελείωσε τρία θέματα:

1) Το θέμα της τακτοποιήσεως των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ).

2) Την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στις ανώτατες και ανώτερες σχολές των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΙ/ΑΣΣΥ).

3) Το θέμα των αποστράτων, όπου υπήρξαν αδικίες, όπως σημείωσε.

4) Δεν θα ήταν ευτυχής εάν παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο του οι 2 στρατιωτικοί ήταν ακόμη κρατούμενοι στις φυλακές της Ανδριανουπόλεως, θέμα για το οποίο όπως είπε έχει να πει πολλά όταν αποδεσμευθούν τα στοιχεία.

5) Η απόφαση για την επιστροφή των αναδρομικών πρόσθεσε ήταν δέσμευση δική μου και του πρωθυπουργού.

(ΠΗΓΗ: newpost.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ