2019-01-15 14:46:16
Φωτογραφία για To ρυμουλκό «Αndreas» έκρυβε άλλους 6.5 τόνους κατεργασμένης κάνναβης
Πάνω από 12 τόνους κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) μετέφερε τελικά το ρυμουλκό «Αndreas» το οποίο είχαν εντοπίσει λιμενικοί στη Κρήτη.  Aρχικά είχαν βρεθεί και κατασχεθεί 6 τόνοι 177 κιλά

και 800 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης ωστόσο σε νεώτερη έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιπλέον 6 τόνοι 561 κιλά και 700 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης καθώς και 258.000 δισκία captagon (τα λεγόμενα χάπια των τζιχαντιστών). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) που έχει κατασχεθεί.

Όπως είχε γίνει γνωστό τον Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένης συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ.) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με Υπηρεσίες του Γαλλικού Τελωνείου, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με επιβαίνοντες στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατευθύνθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για τον εντοπισμό ύποπτου σκάφους για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.


Στη συνέχεια το ΠΑΘ 070, σε συνεργασία με αεροσκάφος του Frontex,εντόπισε το ρυμουλκό “ANDREAS” να πλέει στη θαλάσσια περιοχή 50 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης. Αφού ελήφθησαν υπόψη οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η πορεία του ύποπτου σκάφους, η ασφάλεια των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που θα επιχειρούσαν καθώς και ο επιδιωκόμενος αιφνιδιασμός του πληρώματος του ύποπτου πλοίου, αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε η άμεση ακινητοποίησή του με ρεσάλτο σε αυτό από τους πλέον εκπαιδευμένους βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των κανόνων εμπλοκής για την ακινητοποίηση του ρυμουλκού, κρίθηκε απαραίτητη η εκτέλεση προειδοποιητικών βολών, διότι το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους δεν υπάκουε στις δοθείσες εντολές.

Ακολούθως, τα έξι μέλη του πληρώματος, Συριακής υπηκοότητας, ακινητοποιήθηκαν και το εν λόγω σκάφος οδηγήθηκε στην Αγία Γαλήνη Κρήτης, όπου μετά από ενδελεχή έρευνα, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και κλιμακίου της ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ., διαπιστώθηκε ότι μετέφερε τα ναρκωτικά. Η συγκεκριμένη ποσότητα ήταν συσκευασμένη σε 241 δέματα, επιμελώς τοποθετημένα σε ειδικές κρύπτες επί του πλοίου, ενώ η συνολική αξία του φορτίου ανέρχεται περίπου στα 70.000.000€.

Μάλιστα οι διακινητές είχαν τοποθετήσει διάφορα προϊόντα με έντονη οσμή προκειμένου να μην εντοπιστούν τα ναρκωτικά από τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της πρώτης φάσης της καταγραφής της κατασχεθείσας ποσότητας η δικογραφία έκλεισε και οι ναυτικοί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Στη συνέχεια το σκάφος βγήκε σε πλειστηριασμό και κατέληξε σε εταιρεία βρετανικών συμφερόντων, σύμφωνα με πληροφορίες. Και ενώ το ρυμουλκό επρόκειτο να μεταφερθεί σε λιμάνι της Βρετανίας για επισκευές έφτασε νέα πληροφορία στο Λιμενικό ότι υπήρχε και άλλη ποσότητα ναρκωτικών στο πλοίο. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος ταξίδεψε ξανά στη Κρήτη και κατά τη διάρκεια έρευνας βρέθηκε κάτω από πλακάκι σε ένα στενό διάδρομο μια ανθρωποθυρίδα. Όταν την άνοιξαν οι λιμενικοί διαπίστωσαν πως έκρυβε άλλους 6.5 τόνους κάνναβης σε μορφή σοκολάτας αλλά και τα χάπια captagon.

tovima.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ