2019-01-15 21:11:12
Φωτογραφία για Οι υπερπτήσεις και τα παραλειπόμενα της τελετής παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΕΘΑ
του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Τι απάντησε ο νέος υπουργός Ευ. Αποστολάκης σε ερώτηση του Newpost.gr

Με δύο «ξεχωριστές» στιγμές πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «Παπάγου» η τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων μεταξύ του πρώην Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου και του διαδόχου του, μέχρι πρότινος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου ε.α. Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ.

Η πρώτη ήταν η διέλευση στη διάρκεια της τελετής και μάλιστα δύο φορές, ενός «ζευγαριού» μαχητικών αεροσκαφών Mirage2000-5 Mk.2 της 331 Μοίρας Παντός Καιρού (331 ΜΠΚ), κάτι το οποίο συνέβη για πρώτη φορά σε παρόμοια τελετή στη διάρκεια τουλάχιστον των 30 τελευταίων ετών.

Επειδή κάτι τέτοιο ξένισε ζητήσαμε περισσότερες λεπτομέρειες από πλευράς της Πολεμικής Αεροπορίας, αναφορικώς με το ποιος έδωσε τη σχετική εντολή να γίνει η πτήση των δύο μαχητικών και ποια διαδικασία πραγματοποιείται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Αφού μας επισημάνθηκε ότι η σχετική εντολή προήλθε από το ΥΠΕΘΑ, μας ελέχθη ότι πάντα τέτοιες αποστολές εντάσσονται στο πλαίσιο γενικότερης εκπαιδευτικής αποστολής που πρέπει να εκτελέσουν οι πιλότοι των αεροσκαφών ώστε να είναι πάντα διαθέσιμοι στη Μοίρα.


Συμφώνως με τις ίδιες πληροφορίες λοιπόν από την ΠΑ η συγκεκριμένη αποστολή των δύο μαχητικών Mirage 2000-5 ήταν αυτή του CPM (=Compact Profile Mission) δηλαδή τακτική αποστολή χαμηλού ύψους, στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Στερεάς, στο πλαίσιο της οποίας ορίστηκε ως «στόχος» όπου έπρεπε να φτάσουν το Στρατόπεδο «Παπάγου», ώστε να κάνουν και τις προαναφερθείσες δύο διελεύσεις.

Βεβαίως το θέμα δεν είναι οι αποστολές αυτές που είναι έτσι όπως το λέει το ΓΕΑ, αλλά το ποιος και γιατί είχε την «έμπνευση» για τη διέλευση αυτή που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ σε αντίστοιχη τελετή παραδόσεως-παραλαβής ΥΕΘΑ.

Η δεύτερη ξεχωριστή στιγμή της τελετής ήταν όταν τον νέο ΥΕΘΑ υποδέχτηκε η Στρατιωτική Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού παιανίζοντας το εμβατήριο του Ναυτικού μας, τον «Ναύτη του Αιγαίου», ενώ την ίδια ώρα ο σημαιοφόρος του τμήματος του Μικτού Λόχου Αποδόσεως Τιμών (ΜΛΑΤ) ήταν αξιωματικός του ΠΝ, όπως και οι δύο πρώτοι παραστάτες αυτού, δεξιά και αριστερά του, οι οποίοι ήταν ναύτες.

Μετά το πέρας της τελετής το Newpost.gr, και προτού αυτός αναχωρήσει για τη Βουλή, ρώτησε τον νέο Υπουργό πως προτιμά πλέον να τον αποκαλούμε οι Στρατιωτικοί Συντάκτες: «Υπουργό ή Αρχηγό», για να μας πει τα εξής: «Το κοστούμι ακόμα δεν το έχω συνηθίσει. Το ‘Υπουργός’ είναι παροδικό. Το ‘Αρχηγός’ άμα φτάσεις ως εκεί σε ακολουθεί για πάντα».

(ΠΗΓΗ: newpost.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ