2019-01-16 10:04:51
Φωτογραφία για «Στενάζουν» από ελλείψεις προσωπικού τα Κέντρα Υγείας της χώρας
Αναμένονται 455 προσλήψεις γιατρών, όμως τα κενά είναι πολύ περισσότερα.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κουκλάκη

Onmed.gr

Το υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει τις αναμενόμενες προσλήψεις ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της στελέχωσης των Κέντρων Υγείας», όμως οι εργαζόμενοι σε αυτά τονίζουν πως οι 455 θέσεις σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι κενές θέσεις γιατρών στα Κέντρα Υγείας - που είναι η «ραχοκοκαλία» της περίθαλψης στην ελληνική περιφέρεια - φτάνουν και το 40% επι του συνόλου, ενώ καταγράφονται πολλές ταχύτητες στην κατανομή των ιατρικών ειδικότητων. Αυτό σημαίνει ότι σημαντικές ειδικότητες, όπως οι καρδιολόγοι και οι παιδίατροι, δεν υπάρχουν σε όλες τις περιοχές, ενώ σε άλλες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Αυτή τη στιγμή, στα Κέντρα Υγείας της χώρας υπηρετούν περί τους 2.000 γιατρούς. Πολλοί από αυτούς καλύπτουν κενά σε περιφερειακά ιατρεία αλλά και εφημερίες σε νοσοκομεία των περιοχών τους.


Σύμφωνα με το υπουργείο, οι 455 αναμενόμενες προσλήψεις είναι η πρώτη μαζική προκήρυξη μετά από πολλά χρόνια. Πάντως, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να τοποθετηθούν αυτοί οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας των 7 υγειονομικών περιφερειών της επικράτειας.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν στελέχη των Κέντρων Υγείας, οι σχετικές προκηρύξεις αφορούν θέσεις του 2018, ενώ για τη φετινή χρονιά δεν υπάρχει μέχρι ώρας προγραμματισμός.

Υπό εξαφάνιση το υπόλοιπο προσωπικό

Ακόμη περισσότερες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, με τις κενές θέσεις να αγγίζουν το «αστρονομικό» 65%!

Με άλλα λόγια, οι νοσηλεύτριες σπανίζουν στα Κέντρα Υγείας, ενώ για άλλες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα οι κοινωνικοί λειτουργοί, είναι κυριολεκτικά υπό εξαφάνιση!

Τους τελευταίους 6 μήνες έχουν αρχίσει οι διορισμοί επικουρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας. Ωστόσο, το ενδιαφέρον από πλευράς των εργαζομένων είναι περιορισμένο, ειδικά για απομακρυσμένες περιοχές.

Όλες οι πληροφορίες για τις 455 θέσεις γιατρών, εδώ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ