2019-01-16 15:24:27
Φωτογραφία για Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του ΑΡΗ ΜΠΙΤΣΩΡΗ: ΤΑ  ΔΩΡΑ  ΤΗΣ  ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ που περιλαμβάνει σε ελεύθερη απόδοση επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας που αναφέρονται σε Εταίρες της αρχαιότητας!
        Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του συμπατριώτη μας Γυμνασιάρχη ΑΡΗ ΜΠΙΤΣΩΡΗ από τις εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ, που περιλαμβάνει σε ελεύθερη απόδοση επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας, που αναφέρονται σε Εταίρες της αρχαιότητας.

        Δείτε δύο επιγράμματα αρχαίων ποιητών που έχει αποδώσει στα νεοελληνικά ο Άρης Μπιτσώρης και περιέχονται στο βιβλίο του "ΤΑ  ΔΩΡΑ  ΤΗΣ  ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ" που μόλις κυκλοφόρησε. .................................. ΧΙ 70 ΛΕΩΝΙΔΟΥ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΩΣ  

Νέος σαν ήταν μια γριά παντρεύτηκε ο Φιλίνος

και πήρε δωδεκάχρονη σαν γέρασε εκείνος.

Την Αφροδίτη αντάμωνε πάντα σε λάθος χρόνο

έσπερνε πάντα άκαρπα κι έμεινε δίχως γόνο.

Τώρα στερείται και τα δυο κι είναι σε μαύρο χάλι

άτεκνος γέρος, με γυνή που τη γλεντάνε άλλοι.

V 14 ΡΟΥΦΙΝΟΥ

Είν’ της Ευρώπης το φιλί γλυκό σαν πετιμέζι,

αρκεί μόνο στα χείλη σου τα χείλη της να παίζει.


Μα δε σ’ αγγίζει μοναχά, το στόμα της σφηνώνει, 

ρουφάει με πάθος, την ψυχή λες και στην ξεριζώνει.

            Αυτά είναι δύο επιγράμματα αρχαίων ποιητών που έχει αποδώσει στα νεοελληνικά ο Άρης Μπιτσώρης και περιέχονται στο βιβλίο του ¨ΤΑ  ΔΩΡΑ  ΤΗΣ  ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ¨  που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ.

          Τα επιγράμματα αναφέρονται σε ερωτικές συντρόφους, σε παλλακίδες και, κυρίως, σε επώνυμες εταίρες. Ο αναγνώστης διαβάζοντας τους στίχους των επιγραμμάτων μεταφέρεται νοερά σε συμπόσια με αυλητρίδες, σε αρχαιοελληνικές γειτονιές με καντάδες μπροστά από εξώπορτες, κάτω από παράθυρα, σε τσάρκες σε οίκους ¨εποχής¨. 

         Άλλες φορές θαρρείς και ακούει τραγούδια σαν  το "τρελοκόριτσο" του  Μπιθικώτση, το "γέρασες και πια δε σ’ αγαπώ" του Βαμβακάρη ή την "αχάριστη" του Τσιτσάνη. Ίσως κάπως έτσι να λειτούργησαν στην εποχή τους, σαν τραγούδια που πραγματεύονται το μυστήριο της λαγνείας, το σαρκικό πάθος, το ερωτικό επικλίνιο δόσιμο. Αιώνιος ο Έρωτας.

-Σύντομα θα γίνει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του βιβλίου.
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ