2019-01-16 21:00:27
Φωτογραφία για Το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας
Το κόκκινο κρέας καταλαμβάνει σημαντική θέση στο διαιτολόγιο των Ελλήνων, με τους περισσότερους να το καταναλώνουν πιο συχνά απ’ όσο ορίζουν οι διεθνείς συστάσεις, αλλά και το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής που «γεννήθηκε» στη χώρα μας.

Αναφορικά με τη θρεπτική του αξία, το κόκκινο κρέας, στο οποίο συγκαταλέγονται το βοδινό, το χοιρινό, το αρνί και το κατσίκι, είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς και άλλων πολύτιμων θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Ωστόσο, τα εν λόγω κρεατικά περιέχουν και σημαντικά ποσά κορεσμένων λιπαρών, τα οποία συνδέονται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών όπως οι δυσλιπιδαιμίες και αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Από την άλλη, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών έχουν συσχετίσει την υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων προϊόντων του όπως τα αλλαντικά, με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και ειδικότερα του πεπτικού συστήματος.


Έτσι, οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, ενώ σύμφωνα με το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, η κατανάλωσή του δε θα πρέπει να υπερβαίνει τη μία φορά την εβδομάδα. Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως δεν είναι όλα τα είδη κρέατος ίδια όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε ολικό και κορεσμένο λίπος. Έτσι, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή όχι μόνο στη συχνότητα αλλά και στο είδος του κρέατος που επιλέγετε.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να θυμάστε πως τα περισσότερα κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το οποίο μάλιστα είναι κυρίως ενδομυϊκό, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αφαίρεσή του. Λιγότερο «λιπαρά» είναι το φιλέτο, το νουά, το κιλότο και το στρογγυλό, ενώ τα κομμάτια από το στήθος ή την κοιλιά του μοσχαριού είναι πολύ πλούσια σε λίπος. Από την άλλη, στο χοιρινό κρέας το λίπος είναι ορατό και συνεπώς εύκολο να αφαιρεθεί. Βέβαια, κομμάτια όπως τα χοιρινά παϊδάκια, οι μπριζόλες λαιμού και η πανσέτα θα ήταν καλό να αποφεύγονται.

Τέλος, στο αρνί και το κατσίκι είναι προτιμότερο να επιλέγονται κομμάτια από το μπούτι του ζώου, αν και γενικότερα θα πρέπει να καταναλώνονται σπανιότερα, καθώς πρόκειται για επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και κορεσμένα λιπαρά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ