2019-01-17 09:16:33
Φωτογραφία για Ο Τσίπρας πήρε 151 στην ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά ψάχνει πλειοψηφία για Συμφωνία Πρεσπών
Της Νίκης Ζορμπά - Capital.gr

Με 151 ψήφους υπέρ, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την αναμενόμενη ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή, μετά από τέσσερις ημέρες οργιώδους παρασκηνίου και αντεγκλήσεων για τους έξι "πρόθυμους" βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνησή του.

Πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ , οι οποίοι λειτούργησαν ασφαλώς "μασίφ" υπέρ της Κυβέρνησης, υπέρ της πρότασης Τσίπρα τάχθηκαν με την ψήφο τους οι : Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης, Κώστας Ζουράρις και Σπύρος Δανέλλης.

Την έκδηλη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εξέφρασε ο κ. Τσίπρας με δήλωσή του μετά το πέρας της διαδικασίας.

"Σήμερα το Κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας" είπε και πρόσθεσε εν κατακλείδι: "Σε μία κυβέρνηση που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της, με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Ελλάδας των πολλών. Σας ευχαριστώ".


Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει ότι αυτό που κρίνει η αποψινή ψηφοφορία είναι εάν θα δοθεί στην κυβέρνησή του η δυνατότητα να εξαντλήσει την κυβερνητική της θητεία, αποκρούοντας μετ' επιτάσεως τις εγκλήσεις σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για κυβέρνηση μειοψηφίας απονομιμοποιημένη πολιτικά. 

Η επόμενη μάχη για την Κυβέρνηση είναι η εξεύρεση 151 βουλευτών για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αυτός είναι και ο διακηρυγμένος της στόχος: να περάσει η Συμφωνία με την απόλυτη πλεοψηφία της Βουλής καθώς η σχετική θα σημάνει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. 

Έως και σήμερα η Κυβέρνηση φαίνεται να κινείται οριακά προς την εξασφάλιση των 151 βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς δεν αναμένεται να την υπερψηφίσουν όλοι οι βουλευτές που στήριξαν απόψε την Κυβέρνησή του. 

Συγκεκριμένα, με τα παρόντα δεδομένα η Κυβέρνηση φέρεται να συγκεντρώνει πέραν των 145 ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη και από: Έλενα Κουντουρά, Θανάση Παπχριστόπουλο, Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρο Δανέλλη ενδεχομένως και τον Θ. Θεοχαρόπουλο. 

Εάν δηλαδή οι κκ Θεοδωρακης- Μαυρωτάς και Λυκούδης από το Ποτάμι δεν δώσουν τη θετική τους ψήφο, τότε εάν ο κ. Τσίπρας δεν κρατά "κρυφό άσσο στο μανίκι", η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εξασφαλίζει το πολυπόθητο 151. 

Η κυβέρνηση πάντως κατά τη διάρκεια της διήμερης συζήτησης και των ομιλιών των αρχηγών της αντιπολίτευσης δέχθηκε ανηλεές σφυροκόπημα αρχής γενομένης από τον Κ. Μητσοτάκη ο οποίος μίλησε για την "τελευταία πράξη ενός θιάσου".

Μητσοτάκης: Επιτέλους φύγετε!

Ο κ. Μητσοτάκης στον απολογισμό που έκανε για την κυβερνητική θητεία μίλησε για καταστροφή εφ όλων των κρίσιμων πεδίων, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Καταντήσατε κ. Τσίπρα την ελληνική Βουλή να θυμίζει την πρόσφατη εικόνα της Βουλής των Σκοπίων. Γυρολόγοι πολιτικοί παζαρεύουν μία θέση. Η κυβέρνηση αναζητάει 151 πρόθυμους βουλευτές που θα συνδέονται με τη σαθρή κλωστή της εξουσίας. Είναι η βραδιά της ψήφου σε μία κυβέρνηση-κουρελού".

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας με ψέματα πήρε την εξουσία, με ψέματα τη διαχειρίστηκε, με ψέματα θα την εγκαταλείψει. Ο κ. Τσίπρας, σαν ηθοποιός που ζει τον ρόλο του, είπε ότι κατατρόπωσε τα μνημόνια και θα φέρει την ανάπτυξη.

"Δε βρήκατε κ. Τσίπρα εσείς τη χώρα βυθισμένη και τη σώσατε, αλλά σωσμένη και τη βυθίσατε. Το 2014, η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Και μετά ήρθατε εσείς", σημείωσε.

Στο δια ταύτα, ο πρόεδρος της ΝΔ προειδοποίησε τον Α. Τσίπρα να μη φέρει με διαδικασίες εξπρές τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή ενώ ζήτησε άμεσες εκλογές για να σωθεί η χώρα, αναφωνώντας: Επιτέλους, φύγετε!

Γεννηματά: Μετρηθήκατε, κουράσατε, φύγετε

Για τοξική κυβέρνηση έκανε λόγο από πλευράς της και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει άμεσα σε κάλπες.

"Είστε πιο παλιό απ’ το παλιό, γίνατε το βαρίδι της Αριστεράς. Θέλατε να κατακτήσετε με κάθε μέσο την εξουσία. Στηριχτήκατε στα παραθεσμικά συστήματα της βαθιάς Δεξιάς. Μήπως γι’ αυτό σας το ανταποδίδουν; Δηλώσατε συγχωροχάρτι στην Καραμανλική περίοδο. Διχάζετε την κοινωνία. Ειλικρινά ανατρίχιασα ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να ξύνει τις πληγές του Εμφυλίου Πολέμου. Αυτές που εδώ μέσα έκλεισαν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Γιώργος Γεννηματάς".
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ