2019-01-17 10:01:33
Φωτογραφία για Kαλαμάτα: 758 χρόνια φυλακή σε διακινητές μεταναστών
Με 189,5 χρόνια κάθειρξη τιμωρήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο καθένας από τους 4 Ουκρανούς οι οποίοι πέρυσι στις 4 Μαρτίου θα ξεκινούσαν από το Μαράθι το ταξίδι για την

Ευρώπη με... μπάρκο 62 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 9 γυναίκες και 24 παιδιά.

Με ένα 12μετρο ιστιοφόρο, λοιπόν, που, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του παράκτιου περιπολικού του Λιμεναρχείου Πύλου, δεν διέθετε επαρκή σωστικά μέσα ενώ οι μετανάστες είχαν στοιβαχτεί στις καμπίνες ο ένας πάνω στον άλλο, θα ξεκινούσαν από την παραλία Μαράθι κοντά στην Φοινικούντα για την Ιταλία. Ωστόσο οι λιμενικοί της Πύλου χάλασαν τα σχέδια των διακινητών και συνέλαβαν τους 3 Ουκρανούς (ο 4ος δεν συνελήφθη και διώκεται), που προσπάθησαν να διαφύγουν μέσα στη νύχτα με το βοηθητικό σκάφος, αλλά τους βρήκαν στην ακτή, όπου κατέφυγαν για να κρυφτούν.

Οι μετανάστες (Ιρακινοί, Ιρανοί και Σύροι από τους οποίους οι 57 ήταν κάτοχοι δελτίων αιτούντων άσυλο και ταξιδιωτικών εγγράφων) είχαν φτάσει νωρίτερα στη μεσσηνιακή παραλία από την Αθήνα, ενώ το ιστιοφόρο “Θεανώ” το είχαν ναυλώσει οι διακινητές από τον Πειραιά στο όνομα ενός εκ των κατηγορουμένων.


Οι κατηγορούμενοι χθες στην απολογία τους ισχυρίστηκαν ότι αυτοί ήρθαν στην Ελλάδα για να δουλέψουν δύο εβδομάδες για 500 ευρώ ως βοηθητικό προσωπικό σε τουριστικό σκάφος. Κι ενώ μαγείρευαν και καθάριζαν όσο διήρκεσε μια κρουαζιέρα με 6 Ουκρανούς στα ελληνικά νησιά, αντί να πληρωθούν και να γυρίσουν στην πατρίδα τους βρέθηκαν, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα, σε μια άγνωστη ελληνική ακτή να τους... κυνηγά το Λιμενικό. Ολα, υποστήριξαν, έγιναν από τον φυγόδικο σύντροφό τους, ο οποίος ήταν ο καπετάνιος και αυτός που έφερε μυστικά από τους υπόλοιπους τους μετανάστες στο ιστιοφόρο. Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι αυτός ήταν και ο λόγος που επιβιβάστηκαν στο βοηθητικό σκάφος εγκαταλείποντας το “Θεανώ”, γιατί κατάλαβαν ότι γινόταν κάτι παράνομο, ενώ το λιμενικό κατέφτασε αργότερα. Επίσης και οι τρεις αρνήθηκαν ότι γνώριζαν τίποτα από ναυσιπλοΐα, ενώ επικαλέστηκαν ότι στην πατρίδα τους δούλευαν ως εργάτες οι δύο και ο τρίτος ως σεκιούριτι.

Πάντως από τα 189,5 χρόνια κάθειρξη εκτιτέα είναι τα 25 χρόνια, ενώ στους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων, αλλιώς η ποινή τους θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Επίσης το δικαστήριο αποφάσισε μετά την έκτιση της ποινής να απελαθούν και να μην επιτραπεί η είσοδός τους στην Ελλάδα για 10 χρόνια.

Ν.Κ.

πηγή: eleftheriaonline.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ