2019-01-18 08:26:41
Φωτογραφία για Ελεύθερα τα μέλη της σπείρας που «εξαφάνιζε» πολυτελή αυτοκίνητα
 Αν και οι αστυνομικοί τους είχαν χρεώσει 260 περιπτώσεις κλοπών, στο Τριμελές Εφετείο

Κακουργημάτων Αθηνών η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης κατέπεσε και μετετράπη στην πλημμεληματική κατηγορία της συμμορίας

Παρουσιάστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις συμμοριών που “εξαφάνιζαν” πανάκριβα αυτοκίνητα γνωστών επιχειρηματιών. Θηριώδη SUV, σπορ οχήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ,ακόμη λιμουζίνες. Στο κατηγορητήριο, οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για συνολικά για 260 περιπτώσεις κλοπών και για 38 πράξεις πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος. Οι “ποντικοί των SUV”, είχαν αδυναμία σε πανάκριβα τζιπ Land Rover, Range Rover και BMW, από την επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας βρέθηκαν έντεκα από αυτά ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης και ο Ιάκωβος Μελισσανίδης, αδερφός του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ Δημήτρη. Όμως στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης κατέπεσε, μετετράπη στην πλημμεληματική κατηγορία της συμμορίας και με εξαίρεση έναν κατηγορούμενο που αθωώθηκε και έναν που καταδικάστηκε μόνο για παράνομη οπλοκατοχή, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 9,5 έως 12,5 χρόνια και όπως τονίζουν οι συνήγοροι τους αφέθησαν ελεύθεροι λόγω ανασταλτικού χαρακτήρα.


260 κλοπές, ελεύθεροι όλοι – Το χρονικό

Η συμμορία που έβαζε στο μάτι και έκλεβε πολυτελή οχήματα επώνυμων Αθηναίων έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε μετά από έρευνες πολλών μηνών. Στη λεία τους συμπεριλαμβάνονται έντεκα πανάκριβα οχήματα, ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης και ο Ιάκωβος Μελισσανίδης. Από τον πρώτο έκλεψαν ένα Range Rover από την περιοχή της Βούλας ενώ από τον εφοπλιστή ένα θηριώδες SUV της ίδιας μάρκας στην περιοχή της Βουλιαγμένης.

Ύστερα από αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 25 Ιουλίου 2017, σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών, της Δυτικής Αττικής, των νοτίων προαστίων και της Εύβοιας, συνελήφθησαν 9 μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα, 8 Έλληνες ηλικίας από 28 έως 30 χρόνων και 36χρονος υπήκοος Αλβανίας. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξιχνιάσουν 11 περιπτώσεις κλοπών και μία απόπειρα κλοπής πολυτελών αυτοκινήτων, ενώ το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η συγκεκριμένη ομάδα από την παράνομη δράση της, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Αναφορικά με το modus opreandi, όπως ανέφερε η Αστυνομία, τα μέλη της είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα: Ορισμένα από τα μέλη εντόπιζαν οχήματα, που ήταν εύκολο να αφαιρεθούν, καθώς ήταν σταθμευμένα σε εξωτερικούς χώρους ή σε «ανοιχτούς» ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης (πυλωτές). Στη συνέχεια, έτερα μέλη προέβαιναν στην αφαίρεσή τους, αφού πρώτα ερευνούσαν το εσωτερικό τους για να διαπιστώσουν εάν ήταν εφοδιασμένα με συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού ( GPS ). Επιπλέον, προς διευκόλυνση της δράσης τους, χρησιμοποιούσαν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό (laptops με ειδικό λογισμικό και προγράμματα), που συνδέονταν με το διαγνωστικό των οχημάτων, τον οποίο είχαν προμηθευτεί από το εξωτερικό. Ακολούθως μετέφεραν και στάθμευαν τα οχήματα, για μικρό χρονικό διάστημα (3 έως 4 ημέρες), σε σημεία που παρουσίαζαν περιορισμένη κίνηση, τοποθετώντας σε αυτά κουκούλες και στη συνέχεια είτε τα μετέφεραν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, είτε τα επέστρεφαν στους ιδιοκτήτες τους, (σε περίπτωση μεσολάβησης τρίτου προσώπου), απαιτώντας την καταβολή χρηματικού ποσού. Στη συνέχεια προέβαιναν, είτε στην αποσυναρμολόγηση των οχημάτων ώστε να τα διαθέσουν ως ανταλλακτικά, είτε στην απευθείας διάθεσή τους προς πώληση, αφού προηγουμένως πλαστογραφούσαν τους αριθμούς πλαισίου.

Ο δικηγόρος Ιωάννης Γλύκας Μάλιστα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εισήγαγαν από το εξωτερικό οχήματα ιδίου τύπου, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα έγγραφά τους για την πλαστογράφηση των οχημάτων ιδίου τύπου που αφαιρούσαν. Για την απόκρυψη της δράσης τους και την αποφυγή του εντοπισμού τους από τις διωκτικές Αρχές, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε αλλοδαπούς υπηκόους ( ghost phones ), ενώ συνομιλούσαν με κωδικοποιημένες εκφράσεις και ειδική ορολογία. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τρόπος ζωής των μελών ομάδας ήταν πολυτελής, παρόλο που δεν εργάζονταν, ενώ οι περισσότεροι είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα. Σε εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, σε οικίες, αποθήκες και χώρους στάθμευσης, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: 12 οχήματα, 10 δίκυκλες μοτοσυκλέτες, 1 jet ski, πλήθος πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων (αμφιβόλου γνησιότητας) , φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές με ειδικό λογισμό παράκαμψης συστημάτων ασφαλείας οχημάτων, πλήθος κλειδιών αυτοκινήτων και ειδικό αυτοσχέδιο κλειδί, τμήματα και ανταλλακτικά κλεμμένων αυτοκινήτων και δικύκλων, κάνναβη,κοκαΐνη.

Η νομική άποψη

Οι πληρεξούσιοι δικηγόρου ενός εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών και 3 μηνών καθώς το δικαστήριο έδωσε ελαφρυντικό λόγω προτέρου έντιμου βίου και της αναστέλλουσας δύναμης, Ιωάννης Γλύκας και Παναγιώτης Μαριόλης υπογράμμισαν «Αντιμετωπίσαμε ένα ευρύ και υπερβολικό κατηγορητήριο, του οποίου η έκταση και η σοβαρότητα μπορούσε να αποφέρει ποινή εξοντωτική για τον εντολέα μας. Παραταύτα, για άλλη μια φορά αναδείχθηκε ότι ο νομικός όρος της εγκληματικής οργάνωσης είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που του προσδίδεται σε πληθώρα υποθέσεων, όπως και στην

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Μαριόλης παρούσα, ήδη από το στάδιο της προανάκρισης και το Δικαστήριο το διέγνωσε ορθά, ελλείποντος του απαιτούμενου νομικού μανδύα για τη στοιχειοθέτηση αυτής της κατηγορίας. Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι και αξιολογούμε ως μεγάλη επιτυχία την αναγνώριση στο πρόσωπο του εντολέως μας της ελαφρυντικής περίστασης του πρότερου έντιμου βίου, καθώς έγιναν δεκτά όσα λεπτομερώς εκθέσαμε και αποδείξαμε για το σκοπό αυτό. Σημαντικότερο, δε, όλων είναι ότι κατόπιν της άσκησης της έφεσης του αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση αυτής, καθώς το Δικαστήριο έκρινε ορθότατα ότι δε συντρέχει λόγος εγκλεισμού του δυνάμει των στοιχείων που αναδείχθηκαν κατά την αποδεικτική διαδικασία. Αναμένουμε με ενδιαφέρον το Εφετείο, όπου και προσδοκούμε την ακόμα ηπιότερη ποινική μεταχείριση του».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ