2019-01-19 20:43:18
Φωτογραφία για Κοινοβουλευτικό «μπάχαλο»: Τα σενάρια έπειτα από ενδεχόμενη διάλυση του Ποταμιού
Πώς σχεδιάζει να περάσει η κυβέρνηση τη Συμφωνία των Πρεσπών από τις Επιτροπές,

προκειμένου να την φέρει στην Ολομέλεια - Τα «αγκάθια»

Με επιδείνωση απειλείται η «κοινοβουλευτική μπαχαλοποίηση» που έχει προκαλέσει ηπλειοψηφία-«κουρελού» των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των έξι «ρεταλιών», λόγω των φυγόκεντρων τάσεων που αναπτύσσονται και εντός του Ποταμιού.

Το ενδεχόμενο αποχώρησης των Γιώργου Αμυρά και Γρήγορη Ψαριανού θα προκαλέσει την άμεση διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού. Κατ' επέκταση, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωρακη δεν θα μπορέσει να εκφράσει την ψήφο του για την Συμφωνία των Πρεσπών στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικης Αμυνας, που συνέρχεται την Δευτέρα στις 17:00.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση θα τοποθετηθούν οι εισηγητές επτά ΚΟ, εκ των οποίων οι έξι (ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και ΧΑ) εχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ, ωστόσο δεν έχει την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, εκτος εάν μεθοδευτεί η τοποθέτηση προθύμων ανεξάρτητων βουλευτων, με τρόπο που η κυβέρνηση να αποσπάσει και πάλι την πλειοψηφία.


Ωστόσο, ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό, κοινοβουλευτικές πηγές επισημαίνουν πως η ψήφος της επιτροπής είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και όχι δεσμευτική. Αυτό σημαίνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα μπει στην Ολομέλεια, ακόμα και αν καταψηφιστεί από την επιτροπή.

Ωστόσο, αντίστοιχη εξέλιξη δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν, καθώς η εκάστοτε κυβερνηση απέφευγε να εισάγει στην Ολομέλεια διατάξεις που εισέπρατταν την αρνητική ψήφο της πλειοψηφίας, για προφανείς πολιτικούς λογους...
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ