2019-01-20 20:39:13
Φωτογραφία για Η απίστευτη ανακάλυψη των επιστημόνων για το γάλα … αράχνης!
Κινέζοι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα είδος αράχνης που φροντίζει ιδιαίτερα τα μωρά της και μπορεί να παράγει ένα γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ανοίγοντας ένα νέο παράθυρο στην κατανόηση της μητρικής φροντίδας των ασπόνδυλων ζώων.

Τα μωρά της αράχνης μάλλον μοιάζουν με τα ανθρώπινα βρέφη περισσότερο από όσο νομίζαμε. Η Toxeus magnus, μια αράχνη της νοτιοανατολικής Ασίας που πηδάει, δεν είναι μια συνηθισμένη αράχνη για πολλούς λόγους.  Όχι μόνο έχει μια εντυπωσιακή ομοιότητα με ένα μυρμήγκι με μακριά πόδια, αλλά φαίνεται, επίσης, ότι είναι το μόνο γνωστό αραχνοειδές που ταΐζει «γάλα» τα μωρά της, μια πρωτοφανής συμπεριφορά που πρόσφατα ερευνήθηκε και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science».

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) και τα ευρήματα επικεντρώνονται σε αυτό το είδος αράχνης που ζει σε φωλιές. Σύμφωνα με την έρευνα, οι μητέρες αράχνες βρέθηκε ότι τάιζαν τα μωρά τους στις εργαστηριακές φωλιές με μια ουσία που μοιάζει με γάλα και συνέχισαν να τα φροντίζουν, καθώς μεγάλωναν. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 20 ημερών, τα μωρά άρχισαν να πίνουν πρώτα τα σταγονίδια γάλακτος που οι αράχνες άφηναν στην επιφάνεια της φωλιάς και στη συνέχεια πιπίλιζαν απευθείας από την περιοχή της κοιλιάς της μητέρας τους.


Σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, το γάλα από τη συγκεκριμένη αράχνη περιέχει σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη, αλλά λιγότερο λίπος και ζάχαρη. Από την 20η  έως την 40η ημέρα, οι νεαρές αράχνες ήταν σε θέση να εγκαταλείψουν τη φωλιά για να κυνηγήσουν για τροφή, αλλά τους δόθηκε ακόμα η δυνατότητα να πίνουν γάλα από τις μητέρες τους. Το πιο συναρπαστικό μέρος ξεκινά μετά από τις 40 ημέρες όταν οι αράχνες φτάσουν σε σεξουαλική ωριμότητα. Μόνο τα θηλυκά είχαν τη δυνατότητα να μένουν με τη μητέρα τους στη φωλιά, ενώ οι αρσενικές αράχνες δέχονταν επίθεση από τα θηλυκά και δεν τους επιτρεπόταν να επιστρέψουν στη φωλιά τους. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η φροντίδα της μητέρας και η παροχή γάλακτος φάνηκαν να είναι οι λόγοι που εξασφάλισαν τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των νέων αραχνών.

Από τα 187 αραχνίδια που παρατηρήθηκαν σε 19 διαφορετικές φωλιές, το ποσοστό επιβίωσης ήταν 76% για τις αράχνες που τρέφονταν με γάλα και απολάμβαναν παράλληλα τη μητρική φροντίδα.  Όταν διαχωρίστηκαν από τη μητέρα την 20η ημέρα, ο ρυθμός επιβίωσης μειώθηκε στο 50%. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι η φροντίδα της μητέρας, η οποία συνεχίζεται και μετά την ωρίμανση των απογόνων, υπάρχει μόνο σε ορισμένα μακρόβια ανεπτυγμένα κοινωνικά σπονδυλωτά, όπως οι άνθρωποι και οι ελέφαντες. Ο Chen Zhanqi, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η παροχή θηλασμού και η φροντίδα των γονέων για τους σεξουαλικά ώριμους απογόνους εξελίχθηκαν και στα ασπόνδυλα. Σημείωσε ότι τα νέα αυτά ευρήματα ενθαρρύνουν τους ερευνητές να επανεκτιμήσουν αυτό το «στυλ γονικής μέριμνας» μεταξύ των ζώων, ειδικά στα ασπόνδυλα, τα οποία αποτελούν το 95% των ειδών της Γης.

Πηγή: Φωτεινή Πουρνάρα - itrofi.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ