2019-01-20 22:03:06
Φωτογραφία για Ε. Αποστολάκης: Ο Αρχηγός των ειδικών αποστολών - Το παρασκήνιο υπουργοποίησης του
► Το παρασκήνιο της υπουργοποίησης του Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη και η στενή συνεργασία και η φιλία με τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο.

► Ο Αλ. Τσίπρας είχε εκτιμήσει το γεγονός ότι ο Ευ. Αποστολάκης είχε πολιτική αντίληψη και σκέψη και δεν δίσταζε να εκφράσει την άποψή του ακό­μη και για δύσκολα θέματα.

Η επιλογή του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη για τη θέση του ΥΕΘΑ δεν ήταν έκπληξη, αλλά μονόδρομος για τον πρω­θυπουργό Αλέξη Τσίπρα! Η επιλογή είχε γίνει εδώ και αρκετό καιρό, με εισηγητή της υπουργοποίησης του Α/ΓΕΕΘΑ τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμ­μένο, που είχε πια αποφασίσει την αποχώρησή του. Η απόφαση για τον πρωθυπουργό ήταν εύκολη, γιατί τα τελευταία 4 χρόνια η συνερ­γασία του με τον ναύαρχο ήταν στενή και απο­τελεσματική. Σε κάποιες περιπτώσεις ξενύχτησαν μαζί, διαχειριζόμενοι επεισόδια στο Αιγαίο που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σοβαρές κρίσεις. Αυτές οι συνεργασίες είχαν πείσει τον Αλ. Τσίπρα ότι στο πρόσωπο του Ευ. Αποστολάκη είχε βρει τον διάδοχο του Π. Καμμένου στο ΥΠΕΘΑ.


Ο Ευ. Αποστολάκης ανέλαβε τη θέση του Α/ ΓΕΕΘΑ τον Σεπτέμβριο του 2015, διαδεχόμε­νος τον Μ. Κωσταράκο. Δύσκολη εποχή και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες είχαν περάσει μια τρομακτική περίοδο περικοπών. Ο ναύαρ­χος είχε επιλεγεί χωρίς πολλή σκέψη, αφού η θητεία του στη θέση του Α/ΓΕΝ ήταν εξαιρε­τική. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ευ. Αποστολά­κης είχε καταφέρει να κόψει τον γόρδιο δεσμό των υποβρυχίων τύπου 214. Ως Α/ΓΕΝ είχε πά­ρει το τεράστιο ρίσκο να αναλάβει το Πολεμι­κό Ναυτικό την ολοκλήρωση της ναυπήγησής τους στον Σκαραμαγκά, αναλαμβάνοντας να πληρώσει τους για δυο χρόνια απλήρωτους εργαζομένους. Όταν το είχε προτείνει στον τό­τε ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο, όλοι υπέθε­σαν ότι ο ναύαρχος «τρελάθηκε». Ο Δ. Αβραμόπουλος του έδωσε το «πράσινο φως» και τα υποβρύχια έχουν πλέον ενταχθεί στον Ελληνι­κό Στόλο, που χάρη σε αυτά υπερέχει.

Οι καταδύσεις

Η σχέση Καμμένου - Αποστολάκη εξελίχθη­κε σε φιλική και αυτό ήταν κάτι που βοήθησε πολύ στη συνεργασία τους. Οι δυο τους πολύ συχνά «χάνονταν» για κάποιες ώρες στον βυ­θό του Σαρωνικού, όπου έκαναν καταδύσεις. Όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες έκαναν και πιο τολμηρές καταδύσεις. Μαζί είχαν βουτήξει στο ναυάγιο του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα», στη Λέρο. Πολύ σύντομα επιχείρησαν να μυήσουν στο χόμπι της κατάδυσης και τον πρωθυπουργό, ο οποίος -όπως λένε οι πληροφορίες- πήρε κάποια μαθήματα από τον βατραχάνθρωπο Ευ. Αποστολάκη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αποστολάκης είναι ΟΥΚάς και έχει υπάρξει διοικητής της πιο θρυλικής μονάδας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Καμμένος είχε πάντα δίπλα του τον Αποστολάκη. Και στο Μαξίμου. Ο Τσιπρας είχε εκτιμήσει το γεγονός ότι το «βατράχι» είχε πολιτική αντίληψη και σκέψη και δεν δίσταζε να εκφράσει την άποψή του ακόμη και για δύσκολα θέματα. Ο Καμμένος του «έδινε χώρο» γι' αυτό. Σύντομα ο Αποστολάκης είχε τη δυνατότητα να επικοινωνεί απευθείας με τον πρωθυπουργό. Κάποιες από αυτές τις επικοινωνίες έγιναν σε πολύ προχωρημένες ώρες και με τον κίνδυνο μιας ελληνοτουρκικής κρίσης να είναι υπαρκτός. Σε αυτές τις επικοινωνίες ο ναύαρχος Αποστο­λάκης δοκιμάστηκε και έπεισε τον πρωθυπουργό για τις ικανότητές του. Όχι μόνο τις στρατιωτικές.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις ήταν η σύγκρουση του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής με σκάφος του Λιμενικού στα Ίμια. Ο Αλ. Τσιπρας είχε ανοιχτή γραμμή με τον Ευ. Αποστολάκη, ο οποίος κατάφερε να οδηγήσει γρήγορα την κατάσταση σε φάση αποκλιμάκωσης ανακουφίζοντας το Μέγαρο Μαξίμου, που είχε ανησυχήσει ιδιαίτερα για το τι θα ακολουθούσε.

Μία ακόμη περίπτωση η οποία έπεισε τον Αλ. Τσίπρα ότι ο ναύαρχος δεν είχε μόνο στρατιωτικές ικανότητες ήταν η «συγκέντρωση δυνάμεων» γύρω από τα Ίμια στην οποία είχαν προχωρήσει οι Τούρκοι, μια χειμωνιάτικη νύ­χτα, περίπου έναν χρόνο πριν. Οι κινήσεις των Τούρκων ήταν εξαιρετικά ύποπτες και στην Αθήνα υπήρξε μεγάλη ανησυχία. Ο Αποστο­λάκης έδωσε εντολή στην Πολεμική Αεροπο­ρία να «φορτώσει» μαχητικά αεροσκάφη. Κά­τι που φρόντισε να γίνει γνωστό σε διπλωματικές αντιπροσωπείες οι οποίες σύντομα επικοι­νώνησαν μαζί του. Ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ έκανε σαφές με ψύχραιμο, αλλά και καθαρό τρόπο ότι «αν επιχειρηθεί οποιαδήποτε κίνηση, να ξέρε­τε ότι θα υπάρξει καταλυτική απάντηση». Επί της ουσίας είχε πει αυτό που μήνες μετά δήλωσε σε δημοσιογράφους προκαλώντας συ­ζητήσεις επί συζητήσεων: «Όποιος πατήσει σε ελληνικό έδαφος θα εξαϋλωθεί».

Στο νοσοκομείο

Η εκτίμηση των Τσίπρα - Καμμένου για τον Αποστολάκη φάνηκε και το προηγούμενο κα­λοκαίρι, όταν ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ έπρεπε να νοσηλευθεί για λίγες ημέρες στο 251 ΓΝΑ. Ο πρω­θυπουργός τον επισκέφτηκε αμέσως και έμει­νε στο νοσοκομείο για περίπου δύο ώρες μαζί του, συζητώντας για θέματα που είχαν να κά­νουν με τον χώρο της άμυνας και με τα ελληνο­τουρκικά. Ο δε Καμμένος... άστραψε και βρόντηξε όταν κάποιοι προσπάθησαν να υπαινιχθούν ότι ίσως θα έπρεπε ο Α/ΓΕΕΘΑ να αντικατασταθεί! Ο Ευ. Αποστολάκης κατά τη διάρ­κεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής ανα­φέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο Καμμένος τον στήριξε όταν έπρεπε.

Οι συζητήσεις για να αναλάβει το ΥΠΕΘΑ ο Αποστολάκης είχαν ξεκινήσει μήνες πριν. Στον τελευταίο ανασχηματισμό, μάλιστα, ο Π. Καμμένος σκεφτόταν σοβαρά να αποχωρήσει από το υπουργείο. Από τότε είχε συζητήσει με τον Αλ. Τσίπρα το ενδεχόμενο να τον διαδεχτεί ο Ευ. Αποστολάκης. Ο πρωθυπουργός είχε συμ­φωνήσει και ο Ευ. Αποστολάκης είχε ενημερω­θεί γι' αυτές τις σκέψεις. Τελικά η υπουργοποίηση καθυστέρησε μερικούς μήνες.

Η επιλογή Αποστολάκη έγινε δέκτη με εξαι­ρετικά θετικό τρόπο κι όχι μόνο στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Ευ. Αποστολάκης μπο­ρεί να «τρέξει» το ΥΠΕΘΑ χωρίς να χρειαστεί να χαθεί ούτε μια μέρα για ενημέρωση, αφού γνωρίζει όλα τα θέματα. Επιπλέον, έχει αναπτύ­ξει εξαιρετικές σχέσεις και στο εξωτερικό, κυρί­ως με τις ΗΠΑ. Δεν ήταν τυχαίο ότι, κάθε φορά που ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό αρχηγό, τον κάλεσε για να τον δει στο Πεντάγωνο ο τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις. Δεν είναι συνηθισμένο για έναν στρατιωτικό.

Η κατάσταση που έχει να διαχειριστεί ο Απο­στολάκης δεν είναι εύκολη. Το κλίμα στα ελληνοτουρκικά δεν είναι το καλύτερο και οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται επειγόντως ενίσχυση, έχοντας να αντιμετωπίσουν δυο μεγάλες ελλείψεις: δεν υπάρχουν χρήματα και χρόνος.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ[email protected]

(REAL NEWS-20/01/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ