2019-01-21 20:10:21
Φωτογραφία για Σκοπιανό: Μετωπική στην Επιτροπή Εξωτερικών
Με υψηλούς τόνους και διαφωνίες τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας, ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρώην Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας, ενώ η αντιπαράθεση οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης. Αφορμή αποτέλεσαν οι συνεχείς διακοπές, τόσο από τον κ. Καμμένο, όσο και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, που αμφισβητούσαν την διαδικασία συζήτησης.

Κόντρα υπήρξε νωρίτερα και για τη σύνθεση της Επιτροπής. Τελικώς, επελέγη η διαδικασία της κλήρωσης προκειμένου να οριστούν οι  ανεξάρτητοι βουλευτές που θα μετέχουν. Οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς, θετικά διακείμενοι στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που, μετά την κλήρωση, θα μετέχουν στις εργασίες της Επιτροπής. Νωρίτερα, η τοποθέτηση του κ. Δανέλλη ως μέλους της Επιτροπής με απόφαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση είχε προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης και από ανεξάρτητους βουλευτές. Αίτημα να ενταχθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας κατέθεσε και ο Γιώργος Αμυράς. 


Κατά την έναρξη των εργασιών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας δήλωσε ότι απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. «Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», εξήγησε.

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας ήγειρε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση. «Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από την κυβέρνηση. Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Βουλής είναι εκτός Κανονισμού της Βουλής» ανέφερε ο κ. Καμμένος. Συμπλήρωσε ότι «οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκλέγουν εκείνους που θα εκπροσωπούνται. Αν δεν μπορούν να ορίσουν, τότε γίνεται κλήρωση, όχι όπως έγινε κλήρωση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής». Επεσήμανε, δε, ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει διότι το κείμενο που καλείται να συζητήσει η Βουλή δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές.  

Σε δεύτερη τοποθέτησή του, επιμένοντας στην ένσταση αντισυνταγματικότητας, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν υπάρχει απόφαση της Διάσκεψης Προέδρων για τον τρόπο ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, δεν υπάρχει γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής με την υπογραφή δύο καθηγητών και δεν επισυνάπτονται τα κείμενα της ρηματικής διακοίνωσης, των αλλαγών του Συντάγματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει. Ο κ. Δένδιας ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Ο βουλευτής της Ν.Δ. είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».

«Εδώ θα υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο και τις ιστορικές ευθύνες», ανέφερε κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί πλαίσιο συνταγματικότητας και δημοκρατίας και κλίμα νηφαλιότητας και ιστορικής ευθύνης. «Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να μην παρασυρθούμε από την εμπρηστική διάθεση των αρνητών της δημοκρατίας και των υμνητών του Γκέμπελς», είπε ο κ. Ξυδάκης.

Την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος της πΓΔΜ και των συνταγματικών νόμων (εφαρμοστικοί νόμοι) όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, ως προαπαιτούμενα να μπει η Επιτροπή στο θέμα, έθεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος. Επίσης, ζήτησε απάντηση εκ μέρους του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου «γιατί παραβιάστηκε το άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν είναι ταυτόχρονα σήμερα εδώ και το πρωτόκολλο προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ». «Η Συνθήκη προβλέπει αυτό. Τι κομπίνα έχει γίνει που ένας συμβατικός όρος δεν τηρείται;», ρώτησε ο κ. Λοβέρδος, ενώ επανέλαβε το αίτημά του να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης Κοτζιά προς τον Πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για διαδικαστικά τερτίπια, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, μίλησε για ευθύνες που έχουν όλοι απέναντι στις νέες γενιές και εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός τους στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας.

Σε παρέμβασή του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης είπε ότι «μόνο αφελής θα περίμενε ότι η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής θα αξιοποιούσε την ευκαιρία και το χρόνο που έχει στη διάθεσή της για να κάνει έναν διάλογο που δεν έχει γίνει εδώ και 27 χρόνια, επί της ουσίας για να πάρουν απάντηση οι πολίτες, μέσα σε μια συνεχή προσπάθεια κατάφωρης προσβολής της αλήθειας». «Μήνες τώρα γίνεται μάχη χαρακωμάτων για να μην έχει απαντήσεις ουσίας ο πολίτης σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα», είπε επίσης ο κ. Δανέλλης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Δημήτρης Καμένος, τόνισε ότι πρέπει να είναι προαπαιτούμενα η κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, οι τροποποιήσεις στο σύνταγμά τους και η επιστολή Κοτζιά. 

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ