2019-01-21 22:55:34
Φωτογραφία για Πότε είναι ασφαλές το σεξ μετά τον τοκετό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Μία από τις πιο συχνές ανησυχίες των ζευγαριών που περιμένουν παιδί, είναι η επαναφορά της ερωτικής ζωής του σε κανονικότητα μετά τον τοκετό.

Μία από τις σημαντικότερες απορίες του ζευγαριού είναι πότε θα μπορούν να συνευρεθούν και πάλι ερωτικά μετά την κύηση.

Η απάντηση, που δίνουν οι ειδικοί, είναι πως το χρονικό διάστημα που απαιτείται είναι 4-6 εβδομάδες για να δοθεί ο χρόνος στη μήτρα να επανέλθει στο αρχικό της μέγεθος και να επουλωθεί η τομή που γίνεται στον κόλπο της γυναίκας για να διευκολυνθεί η έξοδος του βρέφους. Καθοριστικοί παράγοντες για το χρονικό διάστημα είναι η ευαισθησία της γυναίκας, η ποιότητα των ιστών, αλλά και η επούλωση της επισιοτομής ή κάποιου τραύματος του περινέου, αν υπάρχουν. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου οι τέσσερις εβδομάδες ήταν αρκετές, ενώ κάποιες γυναίκες χρειάστηκαν μέχρι και οχτώ εβδομάδες.

Την τελική έγκριση την δίνει ο γυναικολόγος ο οποίος εξετάζει τη γυναίκα διαπιστώνοντας αν είναι σε θέση να έχει ξανά σεξουαλικές επαφές. Το ίδιο χρονικό διάστημα χρειάζονται και οι γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή, ούτως ώστε η μήτρα να φτάσει ξανά στο φυσιολογικό της μέγεθος και να επουλωθεί η τομή στην κοιλιά τους.

Πότε η κολπική επαφή καθίσταται επώδυνη

Μετά τον τοκετό τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι πολύ χαμηλά και κατά συνέπεια το δέρμα του κόλπου είναι λεπτό και εύθραυστο. Υπάρχει το ενδεχόμενο η γυναίκα να νιώσει πόνο κατά την κολπική επαφή ακόμα και αν η επισιοτομή έχει επουλωθεί πλήρως. Επιπρόσθετα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σχηματιστεί ουλή στο σημείο της τομής, γεγονός που δεν επιτρέπει την ομαλή είσοδο του πέους. Καλό θα ήταν κατά την πρώτη σεξουαλική πράξη του ζευγαριού μετά τον τοκετό να χρησιμοποιηθεί λιπαντικό τζελ που θα διευκολύνει την ερωτική συνεύρεση.

Πώς επιδρά ο τοκετός στη λίμπιντο

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι νέες μητέρες αισθάνονται μείωση στη λίμπιντό τους κατά τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα. Η εν λόγω προσωρινή κατάσταση οφείλεται στο ότι η γυναίκα έχει ως απόλυτη προτεραιότητα το βρέφος και καλείται να βάλει της ζωή της σε ένα νέο ρυθμό και φυσικό επακόλουθο είναι το σεξ να μπαίνει σε τελευταία μοίρα.

Επιπλέον, η απουσία ερωτικής επιθυμίας οφείλεται και σε ορμονικές αλλαγές ιδιαίτερα όταν η μητέρα βρίσκεται στην περίοδο του θηλασμού. Η προλακτίνη, η ορμόνη που παράγεται κατά το θηλασμό, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και συσχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα της λίμπιντο, αλλά και με την ξηρότητα του κόλπου. Η ερωτική διάθεση της γυναίκας επανέρχεται συνήθως σε φυσιολογικά επίπεδα περίπου 1-2 μήνες μετά τον τοκετό.

Η επίδραση της επιλόχειας κατάθλιψης

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η εμφάνιση της επιλόχειας κατάθλιψης λίγες μέρες μετά τον τοκετό σε αρκετές γυναίκες. Στις νέες μητέρες παρατηρούνται έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις, μελαγχολική διάθεση και ευερεθιστότητα. Στις πλείστες περιπτώσεις, η υποχώρηση των συμπτωμάτων γίνεται λίγες μέρες μετά. Οι ειδικοί αποδίδουν την επιλόχεια κατάθλιψη στον οργανισμό της γυναίκας ο οποίος υπόκειται σε ορμονικές αλλαγές μετά την έντονη περίοδο της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Πηγή: ygeiamou.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ