2019-01-22 11:35:48
Φωτογραφία για Οι προτεραιότητες Αποστολάκη: Κρίσεις στο στράτευμα, επαφές με πολιτική ηγεσία, ταξίδι στην Κύπρο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Οι πολιτικές εξελίξεις, θα κρατήσουν ή όχι δεμένους τους κάβους του ΚΥΣΕΑ και των προτάσεων προς το συμβούλιο του πρώην Ναυάρχου και νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη;

Όπως είχε επισημάνει η ιστοσελίδα μας τις προηγούμενες ημέρες, πολύ πιθανό μετά την συζήτηση και την ψήφιση των Πρεσπών, θα ακολουθήσουν οι στρατιωτικές αλλαγές. Έως τότε πολλά ακούγονται και το μόνο που κάνουν είναι κακό. Άλλωστε το Γενικό Επιτελείο, ακέφαλο δεν είναι, από τη στιγμή που υπάρχει ο Αντιστράτηγος Φλώρος που εκτελεί καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ μέχρι τη συνεδρίαση του συμβουλίου εξωτερικών και άμυνας.

Πάντως ο νέος υπουργός φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες αποφασισμένος να τρέξει όσο γίνεται, πολιτικές υποθέσεις, όπως για παράδειγμα τη τροπολογία για τα μαχητικά F-16 που έφτασε μεν στην ολομέλεια, αλλά μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ο πρώην υπουργός Πάνος Καμμένος την πήρε πίσω και την επανέφερε στην αρμόδια επιτροπή. Όμως κι εκεί υπήρξε η αποχώρηση της ΝΔ με τον κο. Τασούλα να σημειώνει πως θα συζητήσει την τροπολογία με το νέο υπουργό.


Ο Ευάγγελος Αποστολάκης σύμφωνα με κύκλους του υπουργού, θα επαναφέρει την τροπολογία «με νέο μοντέλο», το οποίο δεν θ’ αφήνει περιθώρια, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για αμφισβητήσεις.

Κινήσεις υψηλού συμβολισμού

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που είθισται από τους Έλληνες υπουργούς Εθνικής Άμυνας, ο Ευάγγελος Αποστολάκης το πρώτο ταξίδι που θα κάνει, θα είναι στην Κύπρο κι εκεί θα συζητήσει θέματα αμυντικής συνεργασίας, η οποία ομολογουμένως τον τελευταίο χρόνο ειδικά, έχει αναβαθμιστεί σε πολλά επίπεδα.

Αποστολάκης και Αγγελίδης καλούνται να χαράξουν νέες συνεργασίες οι οποίες έχουν ήδη μπει στο αυλάκι της ενεργειακής συνεργασίας και συμμαχίας. Ας μην ξεχνάμε πως ήδη σχεδιάζονται νέες κοινές τριμερείς ασκήσεις Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ και Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου.

Ελλάδα και Κύπρος ήδη έχουν προγραμματίσει κοινές ασκήσεις αλλά και διπλωματικοστρατιωτικές κινήσεις στην ευαίσθητη σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ιδίως το αμέσως επόμενο διάστημα που αναμένεται η Άγκυρα να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τις προκλήσεις της στην ευρύτερη περιοχή, με φόντο τα ενεργειακά, στα οποία μένει εκτός.

Από την πρώτη μέρα, φορώντας ακόμη την στολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Ευάγγελος Αποστολάκης θέλησε να στείλει μήνυμα προς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως ο ίδιος έχει πρόθεση να συνεργαστεί με όλους για το καλό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Άμυνας.

Συνεργάτες του κ. Αποστολάκη έλεγαν πως η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή ακόμη και για την ηγεσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οποιαδήποτε στιγμή ώστε να ενημερωθούν για τα τρέχοντα θέματα. Οι ίδιοι σημείωναν πως έχουν και το πράσινο φως να γίνουν όλες εκείνες οι επαφές που ίσως φέρουν είτε τους τομεάρχες άμυνας ή γιατί όχι και τους αρχηγούς των κομμάτων στο υπουργείο άμυνας και να γίνει πλήρη ανάλυση των κινήσεων της Ελλάδας για όλα τα θέματα.

Συνάντηση με Ακάρ;

Όπως ο ίδιος ο υπουργός έχει δηλώσει κατά το παρελθόν, ο δίαυλος επικοινωνίας με την άλλη πλευρά του Αιγαίου και συγκεκριμένα με τον Χουλουσί Ακάρ, υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, δεν έκλεισε ποτέ. Μάλιστα ο κ. Ακάρ κάλεσε στο τηλέφωνο του κ. Αποστολάκη για να τον συγχαρεί με την υπουργοποίηση του.

Αυτός ο δίαυλος φαίνεται να αναζητά ίσως κι ένα τετ α τετ των δυο ανδρών. Κάποιοι μάλιστα στο υπουργείο, δεν αποκλείουν να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στους δυο υπουργούς. Αν αυτό θα γίνει με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα- πράγμα που σημαίνει πως ο κ. Αποστολάκης θα συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα- ή αν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί είτε σε σύνοδο ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ ή μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού, σε δεύτερο χρόνο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Πάντως δεν είναι λίγες οι προκλήσεις και Αξιωματικοί του πενταγώνου λένε πως είτε ρητορικές είναι αυτές είτε στην πράξη,δείχνουν καθημερινά πως αναβαθμίζονται, άρα η ενεργοποίηση αυτού του διαύλου, ίσως βοηθήσει στην παρούσα φάση ώστε να πέσουν οι τόνοι.

(ΠΗΓΗ: hellasjournal.com)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ